REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėse Valstijose toliau skaičiuojant išankstinio balsavimo biuletenius Joe Bidenas penktadienį įgijo pranašumą dar dviejose Džordžijos ir Pensilvanijos valstijose. Ir panašu, kad šansų laimėti prezidentui Donaldui Trumpui praktiškai nebelieka. Bet pirmą kartą po beveik dviejų parų viešai pasirodęs Amerikos prezidentas pareiškė, kad skaičiuojant legalius balsus – jis yra laimėtojas. Tad tęsia kovą teismuose. O balsų skaičiavimu nepatenkinti amerikiečiai jau išeina į gatves su ginklais.

Jungtinėse Valstijose toliau skaičiuojant išankstinio balsavimo biuletenius Joe Bidenas penktadienį įgijo pranašumą dar dviejose Džordžijos ir Pensilvanijos valstijose. Ir panašu, kad šansų laimėti prezidentui Donaldui Trumpui praktiškai nebelieka. Bet pirmą kartą po beveik dviejų parų viešai pasirodęs Amerikos prezidentas pareiškė, kad skaičiuojant legalius balsus – jis yra laimėtojas. Tad tęsia kovą teismuose. O balsų skaičiavimu nepatenkinti amerikiečiai jau išeina į gatves su ginklais.

REKLAMA

Beveik dvi paras „Twitter“ tinkle raginęs stabdyti balsų skaičiavimą, paaiškėjus, jog išankstinio balsavimo biuleteniai pergalę rinkimuose žada jo varžovui – Donaldas Trumpas pagaliau pasirodė viešai.

„Jei suskaičiuosite legalius balsus – aš lengvai laimiu. Jei skaičiuosite nelegalius balsus – jie gali bandyti pavogti mūsų rinkimus“, – sako JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA

Baltuosiuose rūmuose sukvietęs žiniasklaidą Amerikos prezidentas beveik 20 minučių kalbėjo apie savo istorinę pergalę įvairiose valstijose, kritikavo apklausas ir žiniasklaidą. O šiuo metu besitęsiantį išankstinio balsavimo biuletenių skaičiavimą vadino korumpuotų demokratų apgaule. Tačiau konkrečių to įrodymų nepateikė. Dėl tokios retorikos prezidentą atvirai kritikuoti ėmė net jo bendražygiai respublikonai.

REKLAMA

„Manome, kad labai lengvai laimėsime rinkimus. Bus daug bylinėjimosi, daug įkalčių ir įrodymų. Ir galimai viskas baigsis Aukščiausiajame teisme, pamatysime“, – pasakoja D. Trumpas.

Dvi dienas gyvai kalbančio prezidento negirdėję rėmėjai Majamyje, Floridoje džiūgauja.

Bet viena yra stovėti gatvėje vienomis trumpikėmis, o visai kas kita, kai prie rinkimų apygardos susirenka ginkluoti žmonės.

Finikse, Arizonoje dalis prie rinkimų apygardos susirinkusių D. Trumpo šalininkų atsinešė pistoletus ir šautuvus, valstijoje leidžiama juos atvirai nešioti.

REKLAMA
REKLAMA

Visa laimė niekas nešaudė ir Detroite, Mičigane, kur žodžiais susirėmė įaudrinti D. Trumpo ir J. Bideno šalininkai. Ir čia ginklų būta.

Tiesa, čia galimai buvo planuojama neapsiriboti vien žodžiais – policija gavusi pranešimą apie planuojamą išpuolį prieš balsų skaičiavimo apygardą – sustabdė „Hummer“ automobilį, ant kurio ir sąmokslo teorijų šalininkų „QANON“ logotipas. Sulaikė mažiausiai vieną asmenį, rado ginklų.

Tuo metu Donaldo Trumpo komanda skelbia Filadelfijoje niekaip nepatenkanti į balsų skaičiavimo patalpas, nors tam ir turi teismo leidimą.

Nevadoje prezidento komanda kreipėsi į teismą, dėl esą čia balsavusių mirusiųjų ir nesančių rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad skaičiuoti mirusiųjų balsai. Ir yra tūkstančiai balsų žmonių, kurie per pandemiją išvyko Klarko apygardos“, – teigia buvęs Nevados prokuroras Adam Laxal.

„Jie siuntė mano biuletenį paštu ir jį kažkas pasiėmė. Taip pat ir mano kambariokės biuletenį“, – kalbėjo Nevados gyventoja Jill Stokke.

Balsų skaičiavimą Trumpas toliau ginčija ir Arizonoje. Ir Džordžijoje.

„Ir nesvarbu, koks bus rezultatas. Amerikiečiai turi žinoti, kad čia ne bananų respublika“, – sako vyriausiasis D. Trumpo sūnus Donald Trump Jr.

Tiesa būtent Džordžija šiandien tapo ta valstija, kurioje tęsiantis balsų skaičiavimui Joe Bidenas pasivijo ir aplenkė Donaldą Trumpą. O netrukus tas pats nutiko ir Pensilvanijoje. Jei šiose valstijose nieko netikėto nenutiks, Trumpui jau nelieka ir teorinių šansų laimėti rinkimus.

REKLAMA

„Neturime abejonių, kad kai skaičiavimas baigsis, senatorė Harris ir aš būsime paskelbti laimėtojais. Taigi prašau visų likti ramiais. Visų žmonių. Procesas veikia, skaičiavimas baigiamas. Ir jau netrukus sužinosime“, – pasakoja demokratų kandidatas Joe Bidenas.

„Beveik abejonių nelieka. Kol kas formaliai Bidenas turbūt neskubės skelbti pergalės, bet po to kai Džordžija tapo mėlyna ir Bidenas pradėjo pirmauti, po to kai Pensilvanijoje jis taip pat įgijo pranašumą prieš dabartinį prezidentą – įsivaizduoti scenarijų, pagal kurį Donaldas Trumpas dar galėtų surinkti 270 rinkikų reikalingų pergalei beveik negalima“, – teigia politologas Linas Kojala.

REKLAMA

Be to Joe Bidenas pirmauja ir Arizonoje, ir Nevadoje. Jei ir šiose valstijose neįvyks koks nors Trumpą į viršų ištrauksiantis stebuklas – Joe Bidenas rinkimus gali laimėti surinkęs ir per 300 rinkikų, kai pergalei reikia 270-ies.

„Yra tikimybė, kad bus prašoma perskaičiuoti rezultatus, skųsti kažkuriuos skaičiavimo aspektus. Bet ar tai turės reikšmingą pokytį galutiniams skaičiams – kol kas mes taip negalėtume teigti“, – kalbėjo L. Kojala.

Visą šią savaitę rinkimus už Atlanto akylai stebi ir lietuviai. Kai kuriems Trumpo kalbos apie klastojimą atrodo įtikinamos. Bet dauguma tiesiog stebi politinę kovą ir tikisi, kad viskas baigsis be rimtesnių neramumų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes turim šalia pavyzdį – tiesiog prezidentas neina lauk. Jo neišrinko. Šalia pas mus – apsimetė, kad jį išrinko. Tai gali būti ir Trumpas taip pat.“

„Trumpas sako, kad klastojami balsai, reikia stabdyti skaičiavimą. Skaičių daugiau žmonių.“

„Čia yra eilinis Trumpo propagandos ir situacijos aštrinimas.“

„Manau, kad čia jisai kaip aktorius. Režisuoja čia kažką. Negali patikėt, kad gal pralaimi ir viskas.“

„Blogai galvoju, jei jis taip kalba. Kiek žmonės balsavo, kiekvieno žmogaus nuomonė turi būti atsižvelgta.“

„Jisai nesitikėjo, kad taip viskas atsitiks ir visi mes žmonės. Ir kaip jis elgiasi, čia jau jo asmenybė tokia yra – jis nepratęs pralaimėti.“

REKLAMA

„Tikrai keista. Tikrai keista – vieni kitais nepasitiki, tai ką jau daugiau galima šnekėt.“

„Trumpas laimės ir viskas. Manau. Kam tas senis reikalingas? Šitas jaunesnis“

Rusijoje gyvuojantis putino rėmėjų būrys taip pat išplatino video: „Mes – Putino būriai – kategoriškai nepripažįstame rinkimų Amerikoje. Nepripažįstame, nepripažįstame…“

O Rusijoje Putiną remiančią visuomeninę organizaciją įkūrę pensininkai, matyt, nesupranta demokratijos ir džiaugiasi skurdžiai gyvendami korupcijoje skęstančioje šalyje, kurioje nugalėtojas jau būna aiškus dar nė nepradėjus balsavimo.

Pasak politologų, Joe Bidenui įgavus didesnę persvarą ir aiškėjant galutiniams rinkimų rezultatams Amerikoje, turėtų aprimti ir abi priešiškos stovyklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų