REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eurolygos lyderis Kauno „Žalgiris“ (5/1) penktadienio vakarą stos į dar vieną mūšį turnyre. Šįsyk į Kauną atvksta Madrido „Real“ (2/4) klubas.

Eurolygos lyderis Kauno „Žalgiris“ (5/1) penktadienio vakarą stos į dar vieną mūšį turnyre. Šįsyk į Kauną atvksta Madrido „Real“ (2/4) klubas.

REKLAMA

Pablo Laso auklėtiniai Eurolygos starte kol kas buksuoja. Turnyrą pradėjo dviem pralaimėjimais iš eilės, paskui sekė pergalingas mačas, tada vėl dvi nesėkmės. Paskutiname ture pavyko situaciją kiek pataisyti ir namuose 100:82 įveikti Miuncheno „Bayern“.

Kiek keistoka matyti tokius rezultatis, kai Ispanijos čempionate klubas laimėjo visas devynerias žaistas rungtynes ir pirmauja čempionate.

Madrido ekipa viena iš tų ekipų, kurios Eurolygos kontekste tarpsezoniu didelių pokyčių komandos sudėtyje neatliko. Prie komandos prisijungė tik iš „Valencia“ atvykęs Alberto Abalde bei jaunasis gynėjas Carlosas Alocenas.

P. Laso komandą treniruoja net nuo 2011 metų. Per pastaruosius penkerius metus „Real“ iškovojo 19 oficialių trofėjų – visi ekipos nariai žino, ko reikia tam, kad laimėtum, bet kartu ši sudėtis vis labiau sensta. Ir nors tame galima įžvelgti ir pliusų, bet alkio ir naujos motyvacijos trūkumas komandai gali labai pakišti koją. Tad čia „Žalgiris“ gali turėti šiokį tokį pranašumą. 

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto nederėtų apsigauti „Real“ rodomais rezultatais Eurolygoje. Klubas vienas tų, kuris turi pakankamai aukštos klasės žaidėjų, galinčių bet kada nulemti mačo baigtį. Reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad Žalgirį“ palaikys jau nebe trečdalis arenos, o vos 300 sirgalių.

REKLAMA

Tiesa, tai bus paskutinis kartas artimiausiu metu kai apskritai išvysime žiūrovus Eurolygos mače Kauno arenoje. Vyriausybei nusprendus nuo šeštadienio visoje Lietuvoje įvesti karantiną bent jau artimiausias tris savaites žiūrovai į arenose vyksiančius sporto renginius apskritai nebus įleidžiami.

„Real“ penktadienio mače versis be dviejų krepšininkų. Ant parketo dėl traumų nepasirodys 33 metų 195 cm ūgio Fabienas Causeur ir 25 metų 198 cm ūgio Gabrielis Deckas.

Kauniečių gretose nebus vis dar dėl koronaviruo saviizoliacijoje esančio Roko Jokubaičio.

Patyrusi sudėtis ir ta pati sistema

Kaip jau minėta, ispanų ekipos sudėtis gana ilgą laiką jau rungtyniauja kartu. Komandoje liko veteranas 40-metis Felipo Reyesas, niekur neišvyko ir ilgamečiai nariai Sergio Lullas, Rudy Fernandezas ar Jaycee Carollas.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikietis 35 metų J. Carollas kaip visada pasižymi savo taiklia ranka iš tolimos distancijos. Šiemet jo statistika siekia 11,4 tšk. per mačą bei tritaškių taiklumas yra 42,9 proc. Šis gynėjas visiems gali pridaryti ypač daug žalos net jei ir pirmieji metimai netaiklūs.

S. Lullas renka vidutiniškai 11,4 tšk. per rungtynes ir dažnai turi kamuolį savo rankose. Šis ispanas visada garsėjo drąsa imtis iniciatyvos bei priimti nestandartiškus sprendimus. Tad žalgiriečiams teks sunki misija taikyti kiek įmanoma aktyvesnę ir geresnę gynybą.

Jokiu būdų negalima pamiršti aktyviojo Facundo Campazzo. Šis gynėjas pasižymi labai aštriu ir greitu žaidimu, nevengia lysti po krepšiu, dažnai provokuoja varžovų pražangas. Neveltui jis yra penktas visame turnyre pagal rezultatyvius perdavimus (4,67). Gynėjas kartu yra ir vienas daugiausiai laiko ant parketo komandos gretose praleidžiančių krepšininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir čia yra gana įdomu, nes P. Laso dažnai rotuoja savo žaidėjus. Vos keletas krepšininkų rungtyniauja daugiau nei 20 min. Didžioji dauguma žaidžia 14-18 minučių. Atsižvelgiant, kad klubo sudėtyje pakankamai jau vyresnio amžiaus žaidėjų, čia  „Žalgiris“ turi gerą progą, taikydamas greitesnį arba fiziškesnį žaidimą, perimti žaidimo kontrolę į savo rankas.

Žinoma, kartu iškyla ir pavojus, nes  „Real“ viena tų komandų, kurios mėgsta bėgti. Tad Martino Schillerio auklėtiniams teks nelengva užduotis, kaip neįsivelti į sau nepatogų žaidimą, bet kartu ir kuo labiau nuvarginti varžovus.

Labai svarbi bus perimetro gynyba. Madrido klubas yra dažniausiai Eurolygoje iš toli metanti komanda. Dažnai laimę iš ten bando ne tik gynėjai.

REKLAMA

Apskritai puolėjų grandis atrodo stabiliausiai. Į ekipą, kaip minėta, vasarą atvyko A. Abalde, yra puikiai šiemet kol kas žaidžiantis Trey'us Thompkinsas, kuris apskritai kol kas rezultatyviausias komandos žaidėjas Eurolygoje (13,3 tšk.).

P. Laso propaguojama sistema per daugelį metų nepakito. Jis siekia, kad jo komanda žaistų greitą krepšinį, leidžiamos ir improvizacijos. Kadangi sudėtyje turint tokius gerus gynėjus šie tikrai leidžia sau kartais išmesti ir tritaškį pirmosiomis atakos sekundėmis.

„Real“ be jau gana neblogia pažįstamų ginklų savo sudėtyje turi ir netikėtumų. 19 minučių ant parketo praleidžia aštuoniolikmetis Usamans Garuba. Nors jo statisika gana kukli (4,2 tšk.), bet šiam jaunuoliui piešiama šviesi ateitis.

REKLAMA

Fiziškai tvirtas, ilgų rankų, šoklus 203 cm ūgio krepšininkas puikiai gali dirbti gynyboje, keistis dengiamaisiais. Čia iškyla pavojus žalgiriečių puolėjams, kuriems reikės stengtis pergudrauti jaunuolį.

Madrido ekipoje vis dar liko ir Walteris Tavaresas, prieš kurį dar vadovaujant Šarūnui Jasikevičiui „Žalgiris“ taikė gana sėkmingą taktiką. Šis aukštas krepšininkas gana lėtas, tad kauniečių gynėjams reikėtų tuo naudotis.

Galima sakyti, kad „Žalgiriui“ dabar gana geras laikas susitikti su „Real“. Šiai iki optimalios fizinės formos trūksta dar gana daug. Bet tokia ilgą laiką kartu žaidžianti komanda visada pavojinga tuo, kad patirties turi daugiau nei reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu bus kauniečiams neleisti varžovams pajausti žaidimo. Jei „Real“ sugebės susikrauti didesnę persvarą, tokią patyrusią komandą įveikti bus labai sunku, ypač kai jie turi pakankamai individualiai stiprių žaidėjų.

„Žalgiris“ privalės gerai atkovoti atšokusius kamuolius ir neleisti varžovams susikurti antrųjų šansų. Ispanai turi ne tik 220 cm ūgio W. Tavaresą, bet ir šoklius puolėjus.

Bus įdomu stebėti, ar varžovai bandys pasinaudoti žalgiriečių trūkumu trečiojo numerio žaidėjo pozicijoje, kaip tą darė „Valencia“. Nors Marius Grigonis pastaruoju metu rodo labai gerą formą ir net tapo Eurolygos turnyro mėnesio naudingiausiu žaidėju, jam kur kas geriau sekasi žaisti atakuojančio gynėjo pozicijoje.

REKLAMA

M. Schillerio laukia rimta kova prieš P. Laso. „Žalgiris“ privalės taikyti gerą gynybą, o tą kauniečiams ne visada pavyksta padaryti tinkamai. Su tokiu varžovu sunku laimėti taškų lenktynes, tas bus būtina agresyviai gintis.

Daug kas priklausys ne tik nuo M. Grigonio, bet ir kaip seksis aukštaūgiams. Joffrey Lauvergne'as stos į kovą prieš W. Tavarezą. Lukas Lekavičius prieš save turės aktyvius ir staigius gynėjus, tad varžovai gali bandyti dažniau rungtyniauti per jo dengiamą žmogų.

Kauniečiai pagal naudingumo indeksą yra vienvaldžiai lyderiai turnyre. Tad kovoje su „Real“ bus svarbu didelė suolelio pagalba, ypač kai ant parketo negalės pasirodyti iš koronaviruso pančių vis dar neišsikapstęs Rokas Jokubaitis.

REKLAMA

„Real“  pozicija Eurolygoje gali būti labai apgaulinga. Sezono pradžioje jie nerodo gero žaidimo, bet turi pakankamai ginklų laimėti Kaune. Kaip jau minėta, žalgiriečiai neturės ir didelio palaikymo. Arenoje bus daugiausiai 300 sirgalių.

Viską sudėjus gaima teigti, kad šio mačo favoritą išskirti sunku. Nors „Žalgiris“ puikiai pradėjo sezoną, bet „Real“ viena tų patyrusių turnyro komandų, kurios anksčiau ar vėliau sugeba išlipti iš duobės ir parodyti gero lygio krepšinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų