REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis augant koronavirusinės infekcijos mastams, kaskart aktualesnės tampa apsaugos nuo koronaviruso priemonės. Pirmiausia – apsauginės kaukės dėvėjimas. Deja, daugelis žmonių jas dėvi netinkamai, todėl kartais kaukių dėvėjimas netenka prasmės.

Vis augant koronavirusinės infekcijos mastams, kaskart aktualesnės tampa apsaugos nuo koronaviruso priemonės. Pirmiausia – apsauginės kaukės dėvėjimas. Deja, daugelis žmonių jas dėvi netinkamai, todėl kartais kaukių dėvėjimas netenka prasmės.

REKLAMA

Sveikatos specialistai ir medikai nuolat primena, kad veido kaukių dėvėjimas yra viena iš infekcijos kontrolės priemonių, sumažinančių infekcijos plitimą visuomenėje, nes riboja kvėpavimo takų lašelių išsiskyrimą iš užsikrėtusių asmenų, kurie dar neturi simptomų ar yra besimptomiai infekcijos nešiotojai.

Tačiau neretai žmonės skundžiasi, neva apsaugines kaukes dėvėti per brangu, tad jas naudoja ne vieną kartą, o kol nuplyšta, susipurvina. Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas primena: vienkartinė apsauginė kaukė dėvima vieną kartą! Ji saugo daugiausiai 3 valandas. O jei per tą laiką sudrėksta, jei nučiupinėjama, jei nuimama ir uždedama iš naujo – tokia kaukė nieko verta, nes ji nebesaugo.

„Nešioti kaukę vien tam, kad negautum baudos, yra beprasmiška, – sako gydytojas. – Jei kaukė nešiojama tinkamai, jei uždedama ir nuimama trumpam, sakykim, laikant už virvučių, nėra lankstoma, nėra čiupinėjama, tai ji gali apsaugoti nuo virusų 3 valandas.“

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis akinius nešiojančių žmonių skundžiasi, kad akiniai dėvint kaukę ima rasoti, todėl ieškant prekių parduotuvėje tenka kaukę vis pasitaisyti. Kad akiniai nerasotų, – moko gydytojas V.Morozovas, – kaukės lankelis viršuje turi būti užspaustas, kad viršus būtų sandarus, gal net papildomai sandarintas su pleistru.

REKLAMA

O kas atsitinka, jei kaukę liečiame, čiupinėjame, pasitaisome, patampome? Anot gydytojo, tokiu atveju viskas, kas ant jos buvo nusėdę, įspaudžiama į kaukę. Tokia apsaugos priemonė nepadės nei pačiam jos nešiotojui, nei kitiems.

Ką V.Morozovas pasakytų tiems, kurie aiškina kaukių negalį dėvėti vieną kartą, nes jos brangios? Jis sutinka, kad kaukės kainuoja ne pigiai, todėl mano, kad neužtenka vien liepti jas nešioti – reikia pasirūpinti ir jų prieinamumu. Jis sveikina privačių įstaigų, kai kurių prekybos centrų iniciatyvą kiekvienam įeinančiam nemokamai duoti po kaukę.

REKLAMA
REKLAMA

„Šios įstaigos suinteresuotos darbuotojų ir lankytojų sveikata bei klientų srauto išlaikymu. Norėtųsi, kad pilietiškumo pavyzdį parodytų ir valstybės tarnautojai, verslo įmonės“, – teigia V.Morozovas.

Tiesa, kai kuriems žmonėms, turintiems negalią, taikomos veido apsaugos priemonių dėvėjimo išimtys. Jiems paslaugų teikimo, laisvalaikio ir pramogų vietose, sporto varžybose ir renginiuose, oro uostuose, taip pat viešajame transporte bei darbo vietose leidžiama nedėvėti kaukių ar kitokių kvėpavimo takų apsaugos priemonių, jei jie dėl savo sveikatos būklės negali jų dėvėti arba jų dėvėjimas galėtų pakenkti negalią turinčiojo sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, turintieji kvėpavimo, psichikos, autizmo spektro sutrikimų ir kt. Tais atvejais, kai žmogaus negalia (pvz., judėjimo) leidžia dėvėti veido apsaugos priemones, tą ir reikia daryti. Tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, žmonėms, turintiems klausos negalią ar kvėpavimo sutrikimų, rekomenduojama užsidėti veido skydelius.

Saugo ne tik kaukė

V.Morozovas neabejoja apsauginių kaukių nauda plintant koronaviruso pandemijai. Tačiau jis pabrėžia, jog nuo virusų saugo ne tik kaukės. Norint neužsikrėsti, būtina laikytis ir kitų savisaugos taisyklių.

Pirmoji taisyklė – jei pasijutai blogai, niekur iš namų neik. Nevaikščiok po parduotuves ilgai, vien tam, kad pasižiūrėtum, kas jose yra gero. Apsipirkti eik tikslingai, žinodamas, ko nori.

REKLAMA

Jei jautiesi gerai, anot V.Morozovo, gali išeiti su kauke, bet stenkis jokiu būdu nečiupinėti paviršių, laikykis nuo kitų žmonių saugiu 2 metrų atstumu.

Kita savisaugos taisyklė – švariai su muilu plauk arba dezinfekuok rankas.

„Apie tai mažai kas kalba, nes baudos skiriamos tik už kaukių nedėvėjimą. Juk policininkas nesustabdys pasižiūrėti, ar švarios tavo rankos. O kad esi be kaukės, matyti iš tolo“, – kalba pašnekovas.

Kodėl į prekybos centrą ar kitą viešąją vietą būtina įeiti tik švariomis rankomis? Ne vien dėl to, kad žmogus, kurio rankos nešvarios, pačiupinės kaukę, pasikasys nosį ir taip padarys kaukę neveiksmingą, – aiškina gydytojas. Svarbiausia tai, jog užkratas, kuris buvo ant kaukės, prilips prie pirštų. Ir jei žmogus po to prekybos centre pačiupinės kokį agurką ir padės jį į vietą, užkratas išplis, jei tą agurką paims kitas žmogus.

REKLAMA

„Jei į parduotuvę, kurioje lankosi 100 žmonių, ateis dešimt sergančiųjų, kaukės jų neapsaugos, jei jie nesilaikys visų šių higienos taisyklių. O jei visi laikosi atstumo, nečiupinėja visko iš eilės, atsižvelgia į tai, kad ant kiekvieno paviršiaus gali būti įvairaus užkrato, ne vien koronaviruso, tada kaukė bus labai efektyvi“, – aiškina šeimos gydytojas.

„Tad jei matote, kad kas nors stovi ir čiupinėja savo kaukę, žinokite, kad tas žmogus pilnas užkrato. Taip pat nesaugu laikyti nosį virš kaukės: dar nė vienas su kauke neužduso“, – taria V.Morozovas.

Medžiaginės kaukės ir respiratoriai

Ar vaistinėje pirktoms medicininėms vienkartinėms kaukėms saugumu prilygsta medžiaginės, pačių pasisiūtos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai priklauso nuo audinio tankumo, – atsako šeimos gydytojas V.Morozovas. – Geriausia naudoti nuo 3 iki 8 sluoksnių audinį. Jei kaukė pasiūta iš marlės, sluoksnių turi būti daugiau. Jei audinys tankesnis – gali būti mažiau. Jei tokia kaukė pakankamai sandariai uždengia nosį ir burną, jei kvėpuojame ne pro šoną iškišę liežuvį ar nosį pro viršų, tai viskas gerai.

Tokia apsaugos priemonė bus patogesnė, pigesnė, bet dėvėjimo taisyklė ta pati – viešojoje vietoje jos negalima čiupinėti, jei reikia nuimti – tai tik atsargiai suėmus už raištelių, po vienkartinio nešiojimo grįžus namo išskalbti.“

Respiratorių galima naudoti ilgiau nei kaukę – 8 valandas. „Tačiau jei čiupinėsi jį purvinomis rankomis – nieko gero nelauk“, – primena gydytojas.

REKLAMA

Respiratoriaus ypatumas tas, kad jis filtruoja įkvepiamą orą, bet nefiltruoja iškvepiamo, tad jo apsauga vienpusė. Todėl, pasak V.Morozovo, jei respiratorių užsidės jau sergantis žmogus ir išeis bastytis po miestą, jis gali užkrėsti kitus.

„Jei aplink visi su respiratoriais, o tu be nieko, turėtum jaustis labai nesaugiai“, – pažymi gydytojas.

Sąmoningumo išraiška

Sveikatos specialistų raginimų dėvėti kaukes uoliai laikosi lenktynininkas Benediktas Vanagas. Jis įsitikinęs, kad teisingai dėvima kaukė veiksmingai apsaugo nuo klastingo viruso, o kaukės dėvėjimas – sąmoningumo parodymas.

„Manau, kad kaukė, kaip apsaugos nuo koronaviruso elementas, yra tikrai veiksminga. Jei patalpoje yra du žmonės, tinkamai dėvintys kaukes, besilaikantys atstumo, tai rizika apsikrėsti yra eliminuojama. Tad kaukių dėvėjimas yra geras sprendimas. Bet jei vienas žmogus dėvi kaukę, kitas nedėvi, jei jie nesilaiko atstumo, tas šansas jau šiek tiek sumažėja.

REKLAMA

Manau, kad kaukės dėvėjimas – sąmoningumo parodymas. Tačiau pastebiu, jog pas mus žmonės dar nėra iki galo sąmoningi, bet dažniausiai sąmoningas tampi po didelių sukrėtimų – kai prarandi artimą žmogų, patiri didelį finansinį netekimą ir pan. Štai tada ir pradedi galvoti.

Galiu suprasti, kad žmonės yra pavargę nuo įtemptos situacijos. Bet geresnio sprendimo už kaukes vis tiek nėra sugalvota.

Kai ateinu į susitikimus su žmonėmis, į uždaras erdves, visada užsidedu specialią pakankamai gerai filtruojančią medžiaginę kaukę. Juk niekas nežino, ar kas nors iš mūsų nėra besimptomis viruso nešiotojas. O kaukės ne tik saugo tave patį, bet ir neleidžia virusų perduoti kitiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaukė yra tikrai geras dalykas, nors gal ir ne patogiausias. Turint galvoje, kad susirgimų COVID-19 liga daugėja, visiems tapti sąmoningesniems ir dėvėti kaukes būtų gera mintis“, – ragina lenktynininkas.

Jei dėvite medicininę kaukę:

Prieš liesdami kaukę nusiplaukite rankas. Patikrinkite, ar kaukėje nėra skylių. Raskite priekinę kaukės pusę, kurioje yra metalo gabaliukas arba standus sulenkimas. Įsitikinkite, kad spalvota kaukės pusė yra išorėje. Metalinę dalį ar standų sulenkimą priglauskite prie nosies ir įsitikinkite, kad gerai prigludo. Kaukė privalo uždengti burną, nosį ir smakrą. Įsitikinkite, kad tarp kaukės ir veido nėra tarpų. Venkite kaukę liesti rankomis. Nusiimkite kaukę suėmę už galinių raištelių. Patraukite kaukę nuo veido ir laikykite toliau nuo savo aprangos.

REKLAMA

Nieko nelaukdami išmeskite panaudotą kaukę į šiukšliadėžę, kuri užsidaro. Nusiėmę kaukę nusiplaukite rankas.

Jei dėvite nemedicininę (medžiaginę) kaukę:

Prieš liesdami kaukę nusiplaukite rankas. Patikrinkite, ar kaukė nėra pažeista arba nešvari. Užsidėję kaukę įsitikinkite, kad tarp veido ir kaukės nėra tarpų. Dėvima kaukė būtinai turi dengti burną, nosį ir smakrą. Venkite kaukę liesti rankomis. Prieš nusiimdami kaukę nusiplaukite rankas. Nusiimkite kaukę suėmę už galinių raištelių.

Patraukite kaukę nuo veido. Kaukę įdėkite į švarų, sandariai uždaromą plastikinį maišelį. Nusiėmus kaukę nusiplaukite rankas. Išimdami panaudotą kaukę iš maišelio, imkite tik už raištelių. Kaukę plaukite bent kartą per dieną. Darykite tai su muilu ar skalbikliu, naudokite karštą vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų