REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais didžiausi šalies komerciniai bankai peržiūri savo paslaugų kainodarą. Paprastai dalis jų atpinga, tačiau kai kurios gerokai pabrangsta. Ne išimtis ir šie metai. Kai kurios populiarios bankų paslaugos kitų metų pradžioje pastebimai pabrangs.

Kiekvienais metais didžiausi šalies komerciniai bankai peržiūri savo paslaugų kainodarą. Paprastai dalis jų atpinga, tačiau kai kurios gerokai pabrangsta. Ne išimtis ir šie metai. Kai kurios populiarios bankų paslaugos kitų metų pradžioje pastebimai pabrangs.

REKLAMA

Apie tai savo klientus informavo du didžiausi Lietuvos komerciniai bankai – „Swedbank“ ir SEB. Tuo metu bankas „Luminor“ portalui tv3.lt pranešė, kol kas neturintis planų keisti paslaugų įkainius.

Nauji „Swedbank“ įkainiai įsigalios nuo kitų metų vasario pradžios. Šis bankas klientams nustatys didesnes kainas už operacijas su grynaisiais pinigais.

Pavyzdžiui, jų išimti pinigų banko padaliniuose kainuos nebe 1 proc. nuo išimamos sumos arba mažiausiai 3 eurus, kaip yra dabar, o 2 proc. arba mažiausiai 5 eurus. Taigi jei dabar išgryninant 1 tūkst. eurų tektų mokėti 10 eurų, tai kitąmet tai atsieis 20 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigų išėmimas „Swedbank“ bankomatuose pabrangs nuo 0,4 proc. iki 0,5 proc. nuo išgryninamos sumos, o minimalus paslaugos mokestis bus 0,5 euro. Dabar išgryninat iki 580 eurų per mėnesį jo nėra.

REKLAMA

Išimant pinigus su įprastine „Swedbank“ debeto kortele kitų bankų bankomatuose minimali paslaugos kaina didės nuo dabartinių 2,9 iki 3 eurų.

Grynųjų pinigų įmokėjimas banko minėto banko padaliniuose banknotais į savo sąskaitą brangs nuo 0,1 proc. įmokamos nuo sumos ir minimalaus 3 eurų mokesčio iki 0,2 proc. nuo sumos ir minimalaus jau 5 eurų mokesčio.

SEB bankas nuo kitų metų sausio 18 d. brangina paslaugas, susijusias su mokėjimo kortelėmis. Pavyzdžiui, debeto kortelės mėnesinis mokestis padidės beveik 50 proc. – nuo 0,7 euro per mėnesį iki 1 euro per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Analogiškas kredito kortelės mokestis didės nuo 1,45 iki 1,6 euro per mėnesį.

Kredito kortelės pakeitimo mokestis ją praradus, sugadinus, pamiršus PIN kodą ar pageidaujant pakeisti turimą kortelę nepasibaigus jos galiojimo terminui brangs nuo dabartinių 8,69 euro iki 10 eurų. Tiek pat kainuos ir jos kredito limito pakeitimas.

Be to, šis bankas įves 5 eurų dydžio naujos arba pakeistos kredito kortelės atsiėmimo banko skyriuje mokestį, kuris dabar klientams netaikomas.

Visus paslaugų kainų pakeitimus bankai skelbia savo interneto puslapiuose. Kai kurių iš jų brangimą bankų atstovai paaiškino skirtingai.

Atsižvelgia į gyventojų įpročius

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius atkreipė dėmesį, kad nauji įkainiai patvirtinti atsižvelgiant į pakitusią klientų elgseną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtina pasakyti, kad banko įkainių peržiūrėjimas tiesiogiai susijęs su besikeičiančia klientų elgsena. Gyventojai „migruoja“ į elektroninius kanalus, kuriuose jie nori gauti kuo daugiau paslaugų, kelia aukštus reikalavimus sprendimų patogumui, prieinamumui ir paslaugos suteikimo greičiui.

Todėl nauji įkainiai atspindi ilgalaikį mūsų siekį skatinti el. paslaugų naudojimą ir sudaryti patrauklesnes sąlygas perkantiems internetu visame pasaulyje“, – paaiškino S. Abraškevičius.

Jo teigimu, gyventojų polinkis rinktis elektronines bankininkystės paslaugas savaime reiškia, kad poreikis grynųjų pinigų operacijoms mažėja ir ši tendencija pastebima jau ne vienerius metus.

REKLAMA

Anot „Swedbank“ atstovo, grynųjų pinigų įnešimo paslauga banko padaliniuose tampa vis labiau nišinė. Grynųjų pinigų apdorojimas esą kainuoja nemažai banko resursų, ir dėl šios priežasties ši paslauga brangsta.

„Dar vienas svarbus aspektas – siekis įgyvendinti pinigų plovimo prevencijos reikalavimus. Vadovaudamasis teisės aktais, bankas privalo žinoti į sąskaitas įnešamų grynųjų pinigų kilmę“, – komentavo banko atstovas.

Kaina tokia, kad būtų patogiau

SEB Baltijos šalių kasdienės bankininkystės paslaugų vadovas Gintautas Giržadas paaiškino, kad jo atstovaujamo banko paslaugų kainodara sudaryta taip, kad, kaip ir anksčiau, kasdienės paslaugomis klientams būtų naudingiausia ir patogiausia naudotis pasirinkus vieną iš banko teikiamų paslaugų planų. Esą tai yra pigiau, negu naudotis atskiromis banko paslaugomis.

REKLAMA

G. Giržado teigimu, SEB banko paslaugų planų sudėtis ir mokesčiai nekeičiami, išskyrus planą „Standartas“, kurio įkainis mažėja nuo 2020 metų sausio 1 dienos (1,45 Eur vietoj 1,5 Eur).

„Taip pat peržiūrėdami įkainius ir toliau siekiame skatinti klientus naudotis nemokamais savitarnos kanalais ar patogiomis savitarnos alternatyvomis paslaugai gauti, nuolat edukuojame ir konsultuojame klientus, kaip finansinius reikalus susitvarkyti savarankiškai“, – komentavo banko atstovas.

Anot jo, pasirinkus bet kurį vieną iš teikiamų paslaugų planų debeto kortele klientai gali naudotis nemokamai, per mėnesį mokėdami tik fiksuotą paslaugų plano mokestį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už tą patį mokestį paslaugų planų turėtojai  naudojasi ir kitomis paslaugomis – pavyzdžiui, neribotu skaičiumi banko sąskaitų, nemokamais pervedimais internetu banko viduje bet kuria valiuta, eurais – į kitus Lietuvos, Europos Sąjunga ir Europos ekonominės erdvės šalyse registruotus bankus, nemokamu grynųjų pinigų paėmimo limitu“, – vardijo G. Giržadas ir pridūrė, kad paslaugų planais naudojasi 80 proc. aktyvių privačių SEB banko klientų. 

SEB atstovo teigimu, bankas pastaraisiais metais daug investavo į mokėjimo kortelių funkcijų vystymą, įdiegė klientams daugiau savitarnos galimybių keisti įvairius mokėjimo kortelių nustatymus interneto banke arba mobiliojoje programėlėje, klientams, besinaudojantiems „Android“ išmaniaisiais telefonais, suteikė galimybę atsiskaityti kortele telefonu.

REKLAMA

Be to, kredito kortelių turėtojams taikomas kelionių užsienyje draudimas pastaruoju metu buvo išplėstas, pavyzdžiui, draudimo apsauga taikoma ne tik nepilnamečiams kredito kortelės turėtojo šeimos nariams, bet šeimos nariams iki  21 m. Todėl kredito kortelių mokestis keičiamas ir atsižvelgiant į didėjančias banko patiriamas kredito kortelių draudimo sąnaudas.

„Kalbant apie kortelių atsiėmimo skyriuje mokestį, SEB bankas siekia, kad debeto ir kredito kortelės gyventojams būtų siunčiamos paštu. Tai yra patogu klientams – jie taupo savo laiką, kortelės juos pasiekia patogiausioje vietoje, o paslauga yra nemokama, jei pasirenkama kortelę gauti paprastu paštu Lietuvoje.

REKLAMA

Debeto korteles klientams bankas paštu siunčia jau kurį laiką, o šiemet bankas sudarė galimybę taip gauti ir kredito korteles. Tai yra patogi, saugi ir nemokama alternatyva, kuri leidžia patogiai gauti kortelę į namus ar į biurą ir negaišti laiko banke“, – tikino G. Giržadas.

Anot jo, siunčiant paštu naują kortelę jos PIN kodas klientui pateikiamas interneto banke. Šiuo metu net 75 proc. klientų pasirenka mokėjimo korteles gauti paštu.

SEB atstovas taip pat paaiškino, kad 10 eurų kredito kortelės limito keitimo banko skyriuje bus taikomas, nes klientams siūloma patogi nemokama alternatyva – kredito kortelės  limitą klientai gali patys savarankiškai pasikeisti interneto banke bet kuriuo reikiamu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tais atvejais, kai klientas atvyksta šios paslaugos į banko skyrių, nustatytas paslaugos įkainis, atsižvelgiant į banko patiriamas sąnaudas paslaugai suteikti. Klientus visada raginame naudotis patogiomis ir nemokamomis savitarnos paslaugomis.

Kortelės pakeitimo mokestis ją praradus, sugadinus, pamiršus PIN kodą keičiamas atsižvelgiant į banko patiriamas sąnaudas gaminant naują kortelę, papildomai siunčiant ją paštu“, – informavo G. Giržadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų