REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV rinkimu diena: ko galima tikėtis?

JAV antradienį vyksta pagrindinis balsavimas visuotiniuose rinkimuose, nors daugiau kaip 100 mln. žmonių jau pareiškė savo valią balsuodami iš anksto tiesiogiai arba paštu.

JAV antradienį vyksta pagrindinis balsavimas visuotiniuose rinkimuose, nors daugiau kaip 100 mln. žmonių jau pareiškė savo valią balsuodami iš anksto tiesiogiai arba paštu.

REKLAMA

Dar milijonai turėtų atiduoti savo balsus antradienį, bet prezidento rinkimų nugalėtojas – dabartinis šalies vadovas Donaldas Trumpas arba demokratas Joe Bidenas – geriausiu atveju paaiškės vėlai vakare vietos laiku.

Tačiau kova dėl pergalei reikalingų 270 Rinkikų kolegijos narių balsų, pelnomų pagal balsavimo atskirose valstijose rezultatus, buvo tokia artima, kad nugalėtojo vardas gali paaiškėti tik trečiadienį ar dar vėliau. Be to, gali kilti teisinių ginčų dėl balsų skaičiavimo.

Kada bus paskelbti pirmieji rezultatai?

Balsavimo rezultatus bus pradėta skelbti užsidarius rinkimų apylinkėms. Dviejų valstijų dalyje apygardų balsavimas baigsis 18 val. JAV Rytų pakrantės (trečiadienį 1 val. Lietuvos) laiku. Vėliau balsavimo pabaiga bus skelbiama virtinėje kitų valstijų.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiojoje šalies dalyje balsavimas baigsis iki 21 val. (4 val. Lietuvos laiku). Vėlesnėmis valandomis turėtų pasipilti gausus srautas balsų skaičiavimo rezultatų, bet kai kurios apygardos ir valstijos juos paskelbia anksčiau nei kitos.

REKLAMA

Kai kur, pavyzdžiui, daugiausiai gyventojų turinčioje Kalifornijos valstijoje, balsavimas baigsis tik 23 val. Rytų pakrantės laiku (6 val. Lietuvos laiku). Nedaug rinkėjų turintys Havajai ir Aliaska balsavimą baigs atitinkamai vidurnaktį ir 1 val. (trečiadienį 7 val. ir 8 val. Lietuvos laiku).

Valstijos, kurias derėtų stebėti

Apklausų rezultatai iš anksto aiškiai rodė, kaip balsavimas turėtų pakrypti 38-iose iš 50 valstijų, tad įdėmiausiai bus stebimi rinkimai 12-oje valstijų.

Pirmiausiai rezultatų galima sulaukti iš šalies rytuose esančios Džordžijos, kur balsavimas baigsis 19 val. (2 val.), taip pat Floridoje, kur atskiri rajonai baigs balsuoti 19 val. ir 20 val. (2 val. ir 3 valandą). Šiaurės Karolinoje balsavietės užsidarys 19 val. 30 min. (2 val. 30 min.), o vakarinėje Arizonos valstijoje – 21 val. (4 val. Lietuvos laiku).

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis prognozėmis dėl „apsisprendusių“ valstijų, J. Bidenas, jeigu laimėtų Floridoje ir kuriose nors dviejose aukščiau paminėtose svarbiose valstijose, jau nakties pradžioje galėtų būti paskelbtas surinkusiu daugiau kaip 270 rinkikų balsų.

Vis dėlto net jeigu D. Trumpas laimėtų visose aukščiau paminėtose keturiose valstijose, rinkimų laimėtojas gali išlikti neaiškus.

Kaip bus nustatytas nugalėtojas?

Baltųjų rūmų šeimininkas oficialiai paaiškėja ne anksčiau negu patvirtinami kiekvienos valstijos balsų skaičiavimo rezultatai. Šis procesas, atsižvelgiant, kad dalis balsalapių siunčiama paštu, kai kuriose vietose gali užtrukti savaitę ar ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto varžybų nugalėtoją paprastai „įvardija“ didžiosios žiniasklaidos organizacijos jau rinkimų naktį, remdamosi savo apibendrintais balsų skaičiavimo atskirose apygardose rezultatais.

Jos priima sprendimą, kas laimėjo kiekvienoje valstijoje, o galiausiai įvardija visų rinkimų nugalėtoją, kai vienam kandidatui matematiškai tampa nebeįmanoma panaikinti balsų deficito, o kitam atsiveria neabejotina galimybė gauti trokštamus 270 rinkimų balsus.

Ronaldo Reagano triuškinama pergalė 1980 metais buvo paskelbta rinkimų antradienį jau 20 val. 15 min. Rytų pakrantės (kitos dienos 3 val. 15 min. Lietuvos laiku).

Tačiau 2016 metais D. Trumpo pergalė prieš Hillary Clinton tapo aiški tik trečiadienį apie 1 val. 30 min. (8 val. 30 min.), kai prognozės parodė, jog jis laimėjo Pensilvanijoje. Kita vertus, H. Clinton pralaimėjimą pripažino tik praėjus dar valandai, kai D. Trumpui atiteko Viskonsinas.

Tuo tarpu 2000 metais rinkimų baigtį turėjo nulemti pergalė Floridoje, kur abu kandidatus skyrė tik keli šimtai balsų. Respublikonų ir Demokratų partijos ištisas savaites ginčijosi teismuose, kol Aukščiausiasis Teismas įsikišo ir nutraukė balsų perskaičiavimus, suteikdamas pergalę George'ui W. Bushui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų