REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prastėjant situacijai dėl COVID-19 medikai kreipiasi į visuomenę ragindami susitelkti, nes priešingu atveju ateitis laukia liūdna. Kaip pabrėžė Santaros klinikų atstovas Linas Svetikas, nė vienas ne tik nėra apsaugos nuo šio viruso, tačiau situacijai negerėjant kiekvieno aplinkoje atsiras tokių, kurie neteks artimųjų ar kurių sveikata bus nepataisomai sužalota.

Prastėjant situacijai dėl COVID-19 medikai kreipiasi į visuomenę ragindami susitelkti, nes priešingu atveju ateitis laukia liūdna. Kaip pabrėžė Santaros klinikų atstovas Linas Svetikas, nė vienas ne tik nėra apsaugos nuo šio viruso, tačiau situacijai negerėjant kiekvieno aplinkoje atsiras tokių, kurie neteks artimųjų ar kurių sveikata bus nepataisomai sužalota.

REKLAMA

Pasakodamas dabartinę situaciją Santaros klinikose Infekcinių ligų centro Priėmimo skubios pagalbos skyriaus vedėjas konstatavo, kad situacija yra labai rimta ir nuo pavasario stipriai skiriasi.

„Visuomenei gal vis pyksta ant valdžios institucijų, kad yra pandemija, gal kad to viruso išvis nėra, tai negalvokite taip. Pažiūrėkite, kas darosi pasaulyje ir tai tikrai yra rimtas reikalas“, – kalbėjo L. Svetikas.

Jis ragino būti sąmoningais, saugoti vieni kitus, nes kitaip laukia liūdnas scenarijus.

„Būkime sąmoningi, nes jei elgsimės kaip ką tik iš medžio iškritusios beždžionės, tai ateitis laukia liūdna visų. Taip, kažkuriems pasiseks, kažkurie prasirgs lengvai, bet greičiausiai ši infekcija, jei mes nevaldysime situacijos, paveiks kiekvieną šeimą.   

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieno aplinkoje atsiras tokių, kurie neteks artimųjų ar kurių sveikata bus nepataisomai sužalota. Linkiu visuomenei susiimti, tai tikrai nėra lengva, ypač kalbant apie tuos, kurių pragyvenimo šaltinis priklauso nuo tam tikros veiklos. Bet siūlau kalbėtis, tartis ir laikytis medikų išsakomų rekomendacijų“, – kalbėjo gydytojas.

REKLAMA

Sunkių pacientų daugėja dešimtimis

Kaip pasakojo vieno karščiausių COVID-19 gydymo taškų – Santaros klinikų  Infekcinės ligoninės – atstovas, priėmimo skyriuje per pastarąsias savaites besikreipiančiųjų skaičius yra stipriai išaugęs. 

„Jei ramybės periodu, vasaros mėnesiais buvo kažkur nusistovėjęs besikreipiančiųjų skaičius – apie 20–30 pacientų per parą, tai dabar jų sulaukiame virš 40 kiekvieną dieną. Aišku, diena dienai nelygu. Prieš savaitgalį ar iškart po jo tas srautas yra žymiai didesnis nei kitomis dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykstantys pacientai gerokai skiriasi nuo to, ką mes matėme pirmosios bangos metu, kai buvo daugiau nerimo ir sergantieji lengviau irgi pakliūdavo į ligoninę. Tai dabar į priėmimo skyrių patenka sunkiai sergantys ligoniai. Ir iš tikrųjų buvo nerimas prieš ilgąjį savaitgalį, ar mes turėsime vietos visiems besikreipiantiems, kuriems reikia stacionarinio gydymo, nes per dieną guldome ne po vieną  ar du pacientus, bet dešimtimis“, – kalbėjo jis.

Sunkiai serga ne tik seni ir ligoti

L. Svetikas pabrėžė, kad daliai pacientų iškart reikalingas reanimacinis gydymas. 

„Kai sakoma, kad tai yra infekcija, „pjaunanti“ tik senukus, tai tikrai nėra tiesa. Štai prieš gerą savaitę jauna moteris tiesiai iš priėmimo skyriaus buvo paguldyta į reanimacijos intensyvios terapijos skyrių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi infekcija gali paliesti kiekvieną ir kiekvienas gali sirgti sunkiai. Nereikia galvoti, kad tik lėtinėmis ligomis sergančius ar slaugomis ligonius paliečianti infekcija. O jei mums pasisekė ir sergame lengva forma nereiškia, kad galime elgtis neatsakingai ir negalvoti apie kitus, nes kita ta infekcija gali būti mirtina“, – įspėjo gydytojas.

Nepakaks medikų rankų

L. Svetiko teigimu, didžiausia bėda šiandien – ne lovų, o darbo rankų stygius.

„Kelia nerimą, kas vyks ateityje. Jei atvejų skaičiai kiekvieną dieną didės ir daugės besikreipiančiųjų pacientų, tai visiems tampa aišku, kad ne lovų skaičių viską lems, bet kas tuos pacientus prižiūrės, nes ministerija lovų, matyt, gali nupirkti ir atvežti kad ir rytoj, bet surasti kvalifikuotų medikų, kurie  sugebės užtikrinti tokių pacientų priežiūrą, tokių problemų per dieną dvi niekas neišspręs“, – pabrėžė jis.

REKLAMA

Medikas kartu paneigė visuomenėje sklandančius gajus mitus, neva gydytojai kitų pacientų negydo.

„Visuomenei susidaro klaidingas įspūdis, kad sergantiems kitomis ligomis planinės paslaugos neteikiamos, bet tai nėra tiesa. Centrinis Santaros klinikų korpusas dirba pilnu pajėgumu. Ir visos paslaugos teikiamos, kurios buvo ir iki pandemijos. Kartais gal jų sumažėja, nes patys medikai iškrenta, bet jos teikiamos“, – kalbėjo jis.

L. Svetikas pasiuntė žinutę ir neigiantiems koronavirusą ar filmuojantiems neva tuščias ligonines:

„Tai sunkiai suvokiama ir primena iškrypėlius Palangos pliažuose. Ar jūs norėtumėte, kad po vaikų darželio langais slankiotų kažkoks tipas su kamera ir filmuotų, kas ten vyksta? Kažkaip protu nesuvokiama ir tikrai būtų labai šaunu, jei visuomenė pamačiusi tokius veikėjus juos sudrausmintų ar net kviestų policiją. Norėtųsi, kad žmonės neužsiimtų tokias destruktyvia veikla ypač tokiu jautriu momentu.“

REKLAMA

Veryga: artimiausios kelios savaitės nebus lengvos

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras kreipėsi į medikus ir ragino susitelkti ir pamiršti įprastas darbo taisykles.

„Artimiausios kelios savaitės nebus lengvos. Neeilinėje situacijoje tikrai reikės neeilinių ir sprendimų. Tie darbo principai, profesijos, prie kurių buvome įpratę, skyriai, kuriuose buvo įprasta dirbti, darbo organizavimo tvarkos. Dažnu atveju turs keistis. 

Reikės greitai prisitaikyti prie darbo sąlygų, tai noriu paprašyti ir sąmoningumo, ir tolerancijos, ir kantrybės, nes tai yra mūsų visas bendras uždavinys. Dar kartą šiandien iš Finansų ministerijos gavome patikinimą, kad tos priemonės, kurios veikė pavasarį karantino metu, kalbant apie papildomas priemokas medikams, kurie dirba su šiais  pacientais, bus garantuotos ir šio karantino metu“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, situacija gydymo įstaigose iš esmės priklausys nuo to, kaip veiks priemonės, ar atvejų augimas sustos, ar ne.

„Jeigu situacija ir toliau blogės tokiu pačiu tempu kaip dabar, tai, natūralu, kad didėjant užsikrėtusiųjų skaičiui proporciškai didesnis procentas pateks į ligonines“, – įspėjo jis.

Iš viso ligoninėse – virš 600 pacientų

Lapkričio 3 dienos duomenimis, Santaros klinikose gydomi 120 COVID-19 sergančių pacientų, iš jų 10 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš 120 COVID-19 sergančiųjų 6 yra vaikai.  Būtinoji pagalba ir planinės paslaugos klinikose kitomis ligomis sergantiems pacientams teikiamos įprasta tvarka.

REKLAMA

Atraminėje Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydomi 56 COVID-19 sergantys pacientai, vienas iš jų – Reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriuje.

Klinikose koronavirusinė infekcija nuo spalio 1 dienos diagnozuota 40 medikų, izoliavęsi dėl kontakto su infekuotais žmonėmis – 46 medikai. Iš viso, kaip praneša NVSC, koronavirusu serga apie tūkstantis medikų.

Nuo pandemijos pradžios daugiausiai medikų susirgimų buvo registruota šį rudenį: iš daugiau kaip pusantro tūkstančio medikų, kurie nuo kovo pradžios buvo užsikrėtę koronavirusu, 1132 juo užsikrėtė laikotarpiu nuo rugsėjo iki lapkričio pradžios.

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 iš viso gydoma 613 žmonių, 51 iš jų – reanimacijoje, su deguonies kaukėmis gydomi 286 pacientai, 26 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 897 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš viso Lietuvoje COVID-19 nustatyta 17 tūkst. 453 asmenims, 12 tūkst. 283 – tebeserga, 4934 – pasveiko.

Taip pat pranešta, kad nuo koronaviruso mirė penki žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė vienas žmogus.Nuo COVID-19 iš viso mirė 175 žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė 61 užsikrėtusysis.

Izoliacijoje šiuo metu yra 34 tūkst. 794 žmonės. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 409 įvežtiniai atvejai.

Praėjusią parą ištirti 4993 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti 1 mln. 38 tūkst. 164 ėminiai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų