REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus švenčia 94-ąjį gimtadienį. Ir nors sveikinimai bei gėlės į Prezidentūrą plaukia jau nuo ankstaus ryto, pats prezidentas dėl koronaviruso grėsmės dirba ir sveikinimus priima tik nuotoliniu būdu, o švęsti gimtadienį antradienį pasiryžęs tik dviese su žmona Alma.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus švenčia 94-ąjį gimtadienį. Ir nors sveikinimai bei gėlės į Prezidentūrą plaukia jau nuo ankstaus ryto, pats prezidentas dėl koronaviruso grėsmės dirba ir sveikinimus priima tik nuotoliniu būdu, o švęsti gimtadienį antradienį pasiryžęs tik dviese su žmona Alma.

REKLAMA

Kaip tik, saugodamasis grėsmingojo koronaviruso, šiandien 94-ąjį gimtadienį švenčiantis, kadenciją baigęs šalies vadovas, su sveikintojais bendrauja tik iš namų ir tik nuotoliniu būdu.

Nu mes labai švenčiam. Kadangi esam izoliuoti nuo pasaulio, kaip ir visi kiti. Tai su Alma esame namuose ir tikiuosi turėsime ramią, gražią vakarienę. Turiu tiek daug draugų, daug pažįstamų, kad norėčiau tikrai būti su jais. O vienintelis ryšys šiuo metu yra televizija arba telefonu.

Manau, kad išgyvensim tą laikotarpį ir galėsim normaliai dirbti. O šiuo metu yra tokios sąlygos, kurios nėra labai malonios, bet ką gi padarysi“, – sakė prezidentas V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas, kalbėdamas apie savo šventę, prisipažįsta neišskiriantis nė vieno savo gimtadienio. Per karą, traukiantis iš Lietuvos, šventės buvo itin liūdnos. Tačiau, paklaustas apie sėkmingiausius gyvenimo metus, kadenciją baigęs šalies vadovas nė nesusimąsto – geriausi metai – praleisti kartu su žmona Alma.

REKLAMA

„Turėčiau pasakyti, kad mūsų bendras su Alma gyvenimas nuo pat sutuoktuvių dienos, kurias kitais metais atšvęsim, aš tikiuosi, septyniasdešimt metų bendro gyvenimo, tas mano jausmas ir išgyvenimas leidžia man šiandien pažvelgti į savo gyvenimą ir tuo pasidžiaugti“, – pasakoja V. Adamkus.

Nors prezidentas namie, jo kabinetas Prezidentūroje pilnas gėlių, atvirukų ir netgi pintinių su vaisiais.

Nuo ankstaus ryto sveikinimai plūsta ir į prezidentūrą. Prezidento padėjėja sako, kad netrukus ir gėlės, ir atvirlaiškiai bus dezinfekuoti, o vėliau perduoti gimtadienį švenčiančiam prezidentui V. Adamkui.

REKLAMA
REKLAMA

Kone kiekvienas gatvėje sutiktas vilnietis gimtadienį švenčiančiam prezidentui Adamkui linki to paties:

„Sveikatos.“

„Pirmiausia, sveikatos, žinoma, kuo daugiau sveikatos. Ir neprarasti to blaivaus proto, kurio Lietuvai labai reikia šiandien.“

„Labai malonu, jam sveikatos, laimės, džiaugsmo kartu su savo žmonele.“

Dažnas Prezidentą prisimena, kaip itin šiltą asmenybę:

„Tikrai mes prisimenam šiltai Prezidentą Adamkų. Tuos nuveiktus darbus ir užduotis, kurias jis atliko. Palinkėčiau, kad tą meilę, kurią jis iš žmonių užsidirbo, gavo, jį šildytų, jam teiktų jėgų dar už Lietuvą pastovėti. Ir dar su mumis kartu ilgai pabūti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia, demokratišką labai, žmogišką, šiltą, nuoširdų.“

Politologų tai nestebina. Mat palyginti su kitais šalies vadovais, dvi kadencijas Lietuvai vadovavęs Adamkus įvardijamas kaip išskirtinis prezidentas.

„Adamkus – visai kitoks tonas. Jo retorika buvo kita. Jo pabrėžimas, kad prezidentas turi būti prieinamas, turi su žmonėmis bendrauti. Svarbu, kad ta demokratija įgytų gilesnes šaknis. Ir pilietinės visuomenės kūrimas, šalies demokratėjimas jam buvo pirmenybė. Brazauskui tai nebuvo pirmenybė, o prezidentė Grybauskaitė turbūt galvojo, kad šalis pakankamai demokratiška ir dabar tik reikia tvirtos valdovės“, – teigia politologas Kęstutis Girnius.

REKLAMA

Kokie darbai nuveikti ne tik prezidentaujant, žada atskleisti prezidento V. Adamkaus bibliotekoje–muziejuje po kelių savaičių duris atversianti paroda. Joje ne tik unikalios akimirkos iš prezidento V. Adamkaus profesinės veiklos Jungtinėse Amerikos Valstijose, Aplinkos apsaugos agentūros penktame regione, bet ir asmeniniai daiktai.

Parodos laikas sutampa ne tik su prezidento gimtadieniu.

„Šiemet ypatinga proga, agentūra, kurioje dirbo prezidentas V. Adamkus, kurioje jis pagarsėjo, kaip aplinkosaugininkas, aplinkosaugos regiono atsakingo už labai svarbią teritoriją administratorius, ji švenčia penkiasdešimtmetį. Septyniasdešimtaisiais metais ši agentūra pradėjo veikti“, – kalbėjo bibliotekos muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis.

Tiesa, čia pat ne tik paroda, bet ir unikalūs kadrai iš prezidento V. Adamkaus jaunystės laikų. Tiesa, koronavirusui plintant žaibišku greičiu ir valdžiai žadant visuotinį karantiną, parodos atidaryme pats V. Adamkus nedalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų