REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį fiksavus didžiausią per parą tiek užsikrėtimų COVID-19, tiek mirčių nuo jo skaičių šalyje planuojamas trijų savaičių visuotinis karantinas. Kaip teigė ministras Aurelijus Veryga, daug žadamų įvesti įvairių ribojimų tikslas – riboti nebūtinus socialinius kontaktus ir stabilizuoti situaciją.

Savaitgalį fiksavus didžiausią per parą tiek užsikrėtimų COVID-19, tiek mirčių nuo jo skaičių šalyje planuojamas trijų savaičių visuotinis karantinas. Kaip teigė ministras Aurelijus Veryga, daug žadamų įvesti įvairių ribojimų tikslas – riboti nebūtinus socialinius kontaktus ir stabilizuoti situaciją.

REKLAMA

Negerėjant epidemiologinei situacijai rytoj Vyriausybei bus siūloma įvesti visuotinį karantiną nuo šeštadienio vidurnakčio, kuris turėtų trukti tris savaites. A. Veryga pabrėžė, kad diskusija su medikais ir mokslininkais šiuo klausimu nebuvo lengva.

„Kaip minėjau, diskusija buvo labai sudėtinga, bet linkstama link to, kad taikyti tas praktikas, kurios jau kitose šalyse pasiteisino. Buvo paminėtas Airijos, Izraelio pavyzdys, kur pritaikius karantino sąlygas ligos plitimas sustoja, pradeda mažėti.

Kviečiame žiūrėti tiesioginės transliacijos įrašą:

Mes ir Lietuvoje turime gerą pavyzdį – Raseiniuose, kur sergamumas viršijo 1100 dabar yra kiek virš 300, tai sumažėjęs gerus tris kartus. Tai per tą laiką, kol veikė karantinas, situaciją buvo įmanoma stabilizuoti. Tai dabar to siekiama ir nacionalinio mastu, diegiant staigesnes, griežtesnes priemones, tikintis, kad jų reikės trumpesnį laiką“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Teritoriniai karantinai nebeveikia

Visgi, nors priemonės minėtuoju atveju ir pasiteisino, ministras kartu pabrėžė, kad lokalūs karantinai šiandien nebetenka prasmės.

REKLAMA

„Beveik visa Lietuva tampa „raudona“, „geltona“, situacija keičiasi labai greitai, turime eksponentinį augimą ir matome iš kitų šalių pavyzdžių, kad teritoriniai karantinai duoda labai ribotus rezultatus ir, deja, situacijos nepavyksta pilnai stabilizuoti. Tas lokalus karantinas pasiteisina tol, kol savivaldybių yra nedaug ir tai daugiau yra pavieniai atvejai. Tačiau kai visa šalis nusidažo „raudonai", tai lokalūs karantinai praranda prasmę“, – sakė A. Veryga.

Ragino susitelkti

Ministras ragino visus elgtis sąmoningai, atsakingai.

„Noriu labai paprašyti visų elgtis atsakingai, dėvėti apsaugos priemones net ten, kur tokios prievolės nėra. (...) Taip pat turėtume pagalvoti toms artimiausioms savaitėms, kaip organizuosime savo gyvenimą, kad išvengtume socialinių kontaktų, asmeninių švenčių.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra pakankamai aiški žinutė asmenims, kurie jas planavosi per artimiausias tris savaites. Tikrai reikėtų jas atšaukti arba atidėti. Nes nuo to, kaip atsakingai elgsimės, priklausys, kokio ilgio karantiną šalyje turėsime ir kiek laiko jis bus pratęsiamas“, – sakė A. Veryga.

Kaip pabrėžė ministras, svarbu tai, kad karantino režimas taip pat leistų užtikrinti priedų medikams mokėjimą. Taip pat jis informavo, kad ruošiamas lovų rezervas.

Nauji 897 atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 897 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 328 iš jų registruoti Kauno, 296 Vilniaus, 99 Klaipėdos, 42 Marijampolės, 39 Alytaus, 33 Panevėžio, 30 Šiaulių. Dar 15 atvejų registruota Tauragės, 13 Telšių apskrityse ir 2 Utenos apskrityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš šių atvejų didžioji dauguma registruoti, kai asmenys užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas. Tuo metu, atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruoti 152. Tačiau šie skaičiai dar tikslinti, nes ne visų atvejų epidemiologiniai tyrimai šiuo metu baigti.

Mirė penki žmonės

Taip pat pranešta, kad nuo koronaviruso mirė penki žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė vienas žmogus.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 175 žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė 61 užsikrėtusysis.

Iš viso Lietuvoje COVID-19 nustatyta 17 tūkst. 453 asmenims, 12 tūkst. 283 – tebeserga, 4934 – pasveiko.

REKLAMA

Izoliacijoje šiuo metu yra 34 tūkst. 794 žmonės. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 409 įvežtiniai atvejai.

Praėjusią parą ištirti 4993 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti 1 mln. 38 tūkst. 164 ėminiai. 

Ligoninėse – 613 žmonių

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydoma 613 žmonių, 51 iš jų – reanimacijoje, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Jos duomenimis, su deguonies kaukėmis gydomi 286 pacientai, 26 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Iš beveik 16,8 tūkst. visų ligoninėse esančių lovų šiuo metu užimta per 9 tūkstančius. Reanimacijos lovų užimta daugiau nei pusė: 342 iš 632 esamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų