REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialiniuose tinkluose it virusas plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip policijos pareigūnai sulaiko kaukės nedėvintį vyrą. Interneto vartotojus pašiurpino toks policijos pareigūnų elgesys, tačiau policija sako tokiais klausimais nežaidžianti ir į kaukių nedėvinčius piliečius reaguojanti rimtai.

Socialiniuose tinkluose it virusas plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip policijos pareigūnai sulaiko kaukės nedėvintį vyrą. Interneto vartotojus pašiurpino toks policijos pareigūnų elgesys, tačiau policija sako tokiais klausimais nežaidžianti ir į kaukių nedėvinčius piliečius reaguojanti rimtai.

REKLAMA

Lapkričio 1-ąją Plungėje buvo užfiksuotas policijos pareigūnų ir kaukių nedėvinčio piliečio konfliktas. Policijos pareigūnai liepė vyrui užsidėti kaukę, tačiau šis nepakluso. Kilo ginčas, kaukės nedėvintis pilietis buvo sulaikytas ir išvežtas policijos automobiliu.

Vaizdo įrašas sukėlė aistras

Vaizdo įrašą peržiūrėjo ir juo pasidalino tūkstančiai lietuvių, po įrašu užvirė aštrios diskusijos, kas šioje situacijoje pasielgė netinkamai: policijos pareigūnai ar užsidėti kaukę atsisakęs pilietis?

„Kaip galima dėl kažkokios kaukės žmogui naudoti tokią prievartą?“ – vaizdo įrašą komentavo vienas vyras.

Tačiau netrūko ir tokių, kurie buvo pasibaisėję ne policijos pareigūnų elgesiu, o paties vyro ir įvykio vietoje susirinkusiųjų veiksmais.

REKLAMA
REKLAMA

„Laisvas žmogus gyvena ne vienkiemyje miške, o bendruomenėje. Jeigu jis sąžiningas, turi laikytis bendrų taisyklių, saugančių ne jį vieną, o aplinkinius“, – komentavo kita socialinių tinklų vartotoja.

REKLAMA

Policija: reaguojame griežtai

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė sako, kad policijos pareigūnai į panašias situacijas reaguoja griežtai ir įraše matomam piliečiui surašė du protokolus.

„Vienas pagal Administracinių nusižengimų kodekso 45 str. dėl kaukės nedėvėjimo viešoje vietoje, kitas – dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymo“, – naujienų portalui tv3.lt sako A. Grauslienė.

Policijos atstovė sako, kad toks įraše matomo vyro elgesys yra netoleruotinas ir pareigūnai į tokį elgesį yra skatinami reaguoti griežtai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu esant tokiai įtemptai situacijai, kai sergančiųjų virusu vis daugėja, raginame piliečius būti sąmoningais ir dėvėti kaukes viešose vietose, o tokių atvejų, kaip minėtas įvykis Plungėje, policijos pareigūnai tikrai netoleruos ir užtikrindami viešąją tvarką ir žmonių saugumą, reaguos griežtai“, – sako A. Grauslienė.

Plungėje kaukės privalomos

Plungėje, kaip ir dar dvidešimt kitų savivaldybių, yra įvestas karantinas, tad kaukes dėvėti visose viešose vietose, ir lauke, ir viduje, yra privaloma. Kaukes dėvėti turi vyresni nei 6 m. amžiaus žmonės.

Veido kaukes būtina užsidėti taip, kad jos pilnai dengtų burną ir nosį. Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja dėvint kaukę neliesti jos rankomis, o ją palietus ar nusiėmus, būtina nusiplauti rankas. Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudojus reikia išmesti.  Įspėjama, kad už šių taisyklių pažeidimą asmenys gali būti traukiami į administracinę atsakomybę, o skiriama bauda gali siekti nuo 500 iki 1000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karantinas Plungėje galioja nuo spalio 26-osios ir galios iki lapkričio 9-osios.

Kitos SAM rekomendacijos

Gyventojai raginami kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, naudoti dezinfekavimo priemones, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo. Labai svarbu rūpintis aplinkos higiena, dažnai vėdinti patalpas, kasdien valyti naudojamus paviršius tiek gyvenamojoje, tiek darbo vietoje.

Pasireiškus ūminiams viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymiams, būtina likti namuose bei konsultuotis Karštąja koronaviruso linija (tel. 1808), arba susisiekti konsultacijai su savo šeimos gydytoju. Lankantis parduotuvėse, vaistinėse, turguose, kitose viešose atvirose ir uždarose vietose patartina laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių. 

REKLAMA

Po artimo sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga, izoliacija būtina namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos. Izoliavimosi taisyklių privaloma griežtai laikytis visą izoliavimosi laikotarpį.  Būnant viešose vietose raginama vengti tiesioginio kontakto su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujama, taip pat, jei įmanoma, rekomenduojama vengti masinių susibūrimų. Prioritetą patariama skirti veikloms atvirose erdvėse.

Organizuojant didelę asmeninę šventę, esant galimybei, rekomenduojama ją nukelti. Kitu atveju, patariama apriboti dalyvių skaičių, užtikrinti, kad dalyvaujantiems asmenims nėra pasireiškusių kvėpavimo takų infekcijos požymių. Šventės dalyvių prašoma laikytis kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, rankų higienos bei saugaus atstumo.

REKLAMA

Keliautojams rekomenduojama atidėti nebūtinas vietines bei tarptautines keliones. Rengiantis kelionei, patariama įvertinti COVID-19 ligos epideminę situaciją konkrečioje šalyje, kelionės būtinybę bei galimo karantino (izoliacijos) riziką grįžus į Lietuvą. Kelionės metu raginama vengti kontakto su sergančiais asmenimis, laikytis higienos, vartoti saugų maistą ir vandenį.

Sergantieji lėtinėmis ligomis ir vyresni nei 65 metų žmonės yra labiausiai pažeidžiama gyventojų grupė, turinti didelę sunkių komplikacijų riziką užsikrėtus koronavirusu. Šių gyventojų grupių asmenims  rekomenduojama užtikrinti kuo mažesnį kontaktą su kitais asmenimis, vengti masinio susibūrimo vietų, rūpintis higiena, jei įmanoma, pasinaudoti paslaugomis, kurios teikiamos nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karantino režimas šiuo metu galioja 21-oje savivaldybėje: Vilniaus ir Vilniaus rajono, Kauno, Klaipėdos miesto ir rajono, Šilalės, Širvintų, Telšių, Trakų, Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono savivaldybėse, taip pat pratęstas karantinas Raseinių rajono savivaldybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų