REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikos politikos veteranas Joe Bidenas bandys perrašyti istoriją. Kelis kartus sėkmę prezidento rinkimuose mėginęs politikas sieks tapti vyriausiu kada nors į Ovalųjį kabinetą įžengusiu išrinktu šalies vadovu. J. Bideno kelias iki Baltųjų rūmų ilgas ir duobėtas – nepavyzdingas mokinys, jaunystėje sužavėjęs rinkėjus nuoširdumu, vėliau jis patyrė milžinišką tragediją, po kurios svarstė visam laikui mesti politiką. Visgi viena moteris jį privertė persigalvoti.

Amerikos politikos veteranas Joe Bidenas bandys perrašyti istoriją. Kelis kartus sėkmę prezidento rinkimuose mėginęs politikas sieks tapti vyriausiu kada nors į Ovalųjį kabinetą įžengusiu išrinktu šalies vadovu. J. Bideno kelias iki Baltųjų rūmų ilgas ir duobėtas – nepavyzdingas mokinys, jaunystėje sužavėjęs rinkėjus nuoširdumu, vėliau jis patyrė milžinišką tragediją, po kurios svarstė visam laikui mesti politiką. Visgi viena moteris jį privertė persigalvoti.

REKLAMA

Lapkričio 3 d. Jungtinėse Valstijose vyksta prezidento rinkimai. Naujienų portalas tv3.lt kviečia iš arčiau susipažinti su Demokratų partijos kandidatu, buvusiu viceprezidentu Joe Bidenu.

Prastas mokinys ir gyvenimą pakeitusi tragedija

Josephas Robinette’as Bidenas jaunesnysis (pilnas politiko vardas) gimė 1942 m. lapkritį, Skrantone, Pensilvanijoje. Tiek mokykloje, tiek universitete Joe nebuvo pirmūnas, geriau jam sekėsi sporte, tačiau vaikino prigimtinės lyderio savybės lėmė, kad jis tapo klasės prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA

Universitete Joe taip pat nežibėjo, tačiau sugebėjo gauti istorijos ir politikos mokslų magistro laipsnį, vėliau Sirakūzų universitete baigė teisę, tačiau ir čia pasiekimai nežibėjo – tarp 85-ių studentų pagal rezultatus J. Bidenas kurse buvo 76-as.

REKLAMA

Nors studijų metais žaidė amerikietišką futbolą, tarnauti kariuomenėje būsimam politikui neteko dėl astmos. J. Bidenas turi ir kitą sveikatos sutrikimą – jis šiek tiek mikčioja, kas kartais jam kliudo debatuose.

Baigęs universitetą J. Bidenas vedė mokytoją Neilia Hunter, su kuria susilaukė trijų vaikų. Šviežiai iškeptas teisininkas nėrė į šią sritį, tačiau pasirinkta profesija netenkino J. Bideno lūkesčių, tad dar dirbdamas teisininku, jis pasuko į politiką ir tapo apskrities tarybos nariu.

1972 m. J. Bidenas nusprendė žengti į didžiąją politiką ir iškėlė savo kandidatūrą Senato rinkimuose. Jis buvo vienintelis Demokratų partijos atstovas, nusprendęs sudaryti konkurenciją tuometiniam respublikonų senatoriui. J. Bidenas neturėjo pinigų, reikalingų rimtai rinkiminei kampanijai, tad daugelis jį nurašė iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA

J. Bideno kampanija buvo paremta asmeniniais kandidato susitikimais su rinkėjais ir tai suveikė. Nors, likus keliems mėnesiams iki rinkimų, J. Bidenas nuo savo konkurento atsiliko 30 proc., suskaičiavus visus balsus paaiškėjo, kad jaunas trisdešimtmetis vaikinas, išmainęs teisę į politiką, laimėjo surinkęs vos daugiau nei 50 proc.

Tačiau po didžiulio pasiekimo sekė didžiausia J. Bideno gyvenimo tragedija. Praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po vyro pergalės, Neilia su vaikais važiavo pirkti Kalėdų eglutės. Moters vairuojamą mašiną numušė vilkikas. Neilia su vaikais buvo išgabenta į ligoninę, tačiau dar nepasiekus gydymo įstaigos, moteris ir jos dukra Naomi mirė, likę gyvi du J. Bideno sūnus gydėsi sunkius sužeidimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po rinkimų praėjus šešioms savaitėms, mano visas gyvenimas pasikeitė amžiams. Aš Vašingtone priiminėjau į darbą būsimus komandos narius ir sulaukiau skambučio. Mano žmona ir trys vaikai važiavo apsipirkti Kalėdoms ir juos nutrenkė vilkikas. Mano žmona ir dukrelė žuvo ir jie nežinojo, ar mano sūnus išliko gyvi“, – praėjus daugiau nei keturiasdešimčiai metų vienoje kalboje įvykius prisiminė J. Bidenas.

Ištikus šiai tragedijai, politikas svarstė pasitraukti iš senato, tačiau partijos kolegos jį perkalbėjo. J. Bidenas kaip senatorius prisiekė ligoninėje, kurioje buvo gydomi jo sūnūs.

„Jaučiausi, kad Dievas man iškrėtė siaubingą pokštą“, – vėliau savo atsiminimuose rašė politikas.

REKLAMA

Tapęs senatoriumi, J. Bidenas kiekvieną dieną traukiniu vykdavo iš Vašingtono į Delaverą, kad kasdien galėtų pamatyti savo sūnus. Tokios pusantros valandos į vieną pusę kelionės tapo tradicija visos jo karjeros Senate metu – 36 metus.

Grįžęs gyvenimo džiaugsmas ir pirmas bandymas tapti prezidentu

Po patirtos tragedijos J. Bidenas liko nusivylęs gyvenimu ir sunkiai galėjo susikaupti darbui. Vėliau savo autobiografijoje teigė, kad gyvenimo džiaugsmą ir susidomėjimą politika jam sugrąžino antroji žmona Jill. Juos aklam pasimatymui suvedė J. Bideno brolis, o po dviejų metų pora atšoko vestuves. Su Jill J. Bidenas susilaukė dukters.

REKLAMA

Per daugiau nei dešimtmetį Senate J. Bidenas tapo žinomu politiku, tad prasidėjo spekuliacijos, kad jis gali siekti prezidento posto. Tokios minties į šalį nevijo ir jis pats, nes svajonę žengti į Ovalųjį kabinetą politikas puoselėjo jau nuo koledžo laikų.

Demokratai matė jį kaip galimą kandidatą 1988 m. rinkimuose dėl J. Bideno šiuolaikiško įvaizdžio. Pats politikas ilgai svarstė, tačiau jo žmona galiausiai įkalbėjo vyrą siekti svajonės, kuri užgimė dar studijų metais.

1987 m. Wilmingtono traukinių stotyje, kuri be kita ko dabar pavadinta J. Bideno garbei, politikas oficialiai paskelbė apie savo kandidatavimą JAV prezidento rinkimuose. J. Bidenas norėjo įkvėpti jaunąją kartą taip, kaip tai savo laiku padarė Johnas F. Kennedy’is.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pirmoji J. Bideno prezidentinė kampanija neapsiėjo be kontroversijų. Kandidatas buvo apkaltintas tuo, kad savo kalboje pasiskolino britų leiboristo Neilo Kinnocko kalbos dalis, tačiau nenurodė autorystės. Vėliau žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad nenurodydamas originalių autorių, J. Bidenas naudojo dalis iš J. F. Kennedy’io, jo brolio Roberto ir buvusio viceprezidento Huberto H. Humphrey’io kalbų.

Kampanijos metu J. Bidenas sulaukė kritikos ir dėl prastų savo rezultatų mokantis universitete ir to, kad pagražino savo praeitį teigdamas, kad buvo aktyvus žmogaus teisių gynėjas.

„Aš esu padaręs kvailysčių ir darysiu kvailystes toliau“, – vienoje spaudos konferencijoje sakė J. Bidenas.

REKLAMA

Visgi įvairios kontroversijos metė šešėlį ant J. Bideno kampanijos ir jis galiausiai pasitraukė iš lenktynių dėl JAV prezidento posto. Kampanijos metu sušlubavo J. Bideno sveikata, vėliau jam nustatyta smegenų aneurizma. Tiek J. Bidenas, tiek komandos žmonės vėliau teigė, kad jei politikas nebūtų pasitraukęs iš rinkimų, galimas daiktas, kad jis nebūtų išgyvenęs iki metų galo.

J. Bidenas pirmosios savo kampanijos metu padarytas klaidas pripažino ir vėliau į jas žvelgė su ironija. Po plagiato skandalo, J. Bidenas ir N. Kinnockas tapo bičiuliais ir JAV politikas leiboristą ne kartą viešai yra pavadinęs „geriausiu jo kalbų rašytoju“.

Antras bandymas ir žingsnis į Baltuosius rūmus

Patyręs pirmą prezidento rinkimų nesėkmę, J. Bidenas grįžo dirbti į Senatą, kuriame liko iki pat 2008 m. ir taip tapo vienu ilgiausiai dirbusių senatorių JAV istorijoje.

REKLAMA

2007 m. J. Bidenas nusprendė dar kartą išmėginti sėkmę prezidento rinkimuose. Tačiau kaip ir pirmąjį kartą, taip ir antrąjį koją pakišo nemokėjimas laikyti liežuvio už dantų. Kalbėdamas apie tuometinį savo konkurentą Baracką Obamą, J. Bidenas teigė, kad jis „pirmas visuomenei žinomas juodaodis, kuris yra iškalbingas ir išvaizdus“. Kritikos sulaukė ir politiko žodžiai, kad jo gimtajame Delavere negali praeiti pro parduotuvę ar kavinę neišgirdęs indiško akcento.

Šios remarkos kliudė J. Bidenui rinkti pinigus kampanijai, o ir dėmesio jis susilaukė daug mažiau nei favoritais tuo metu laikyti B. Obama ir Hillary Clinton. Ajovos išankstiniuose rinkimuose J. Bidenas liko penktas ir tą vakarą pasitraukė iš lenktynių dėl JAV prezidento posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra ko liūdėti šiandien, aš nieko nesigailiu“, – kalbėjo J. Bidenas.

Po J. Bideno pasitraukimo, B. Obama jam pasiūlė vietą administracijoje, jei šis taptų prezidentu. Politikos veteranas atsisakė, tačiau vėliau visgi pakeitė nuomonę. Kampanijos metu vyrai užmezgė draugystę, B. Obamai patiko J. Bideno kampanijos stilius ir jo populiarumas tarp viduriniosios klasės amerikiečių, o šiam įspūdį padarė B. Obamos kompetencija.

J. Bidenas sutiko tapti kandidatu į viceprezidentus. Visgi kampanijos metu jis stengėsi sakyti glaustas kalbas, kad vėl neleptelėtų ko ne vietoje ir ne laiku. B. Obamos komanda bijojo J. Bideno pareiškimų ir kaip jie gali paveikti reitingus. Netikėtas J. Bideno replikas jie vadino „Joe bombomis“.

REKLAMA

Visgi „Joe bombos“ nesprogo ir B. Obama laimėjo prezidento rinkimus, nugalėjęs respublikonų senatorių Johną McCainą.

Paskutinis šansas

J. Bidenas tapo pirmuoju JAV viceprezidentu, kuris yra Romos katalikas. Prezidentas B. Obama savo dešiniąją ranką lygino su krepšininku, kuris daro daug nematomo darbo, neatsispindinčio statistiko protokoluose.

J. Bidenas buvo aktyvus ir vidaus, ir užsienio politikoje. Visgi likimas jam negailėjo naujų smūgių – 2015 m. jo sūnus Beau mirė nuo smegenų vėžio. Svarstoma, kad tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, nulėmusių, kad J. Bidenas nesiekė prezidento posto 2016 m.

Baigęs kadenciją Baltuosiuose rūmuose, J. Bidenas tapo aršiu Donaldo Trumpo kritiku. Politikas ragino prezidentą mažiau rašinėti tviteryje ir daugiau koncentruotis į darbą.

REKLAMA

Nuo pat 2016 m. buvo spekuliuojama, kas iš demokratų mes iššūkį D. Trumpui 2020 m. ir J. Bideno pavardė vis išlįsdavo. Pats buvęs viceprezidentas dvejojo, nenorėdamas susigadinti reputacijos ir baimindamasis, kokią įtaką rinkimų kampanija gali turėti jo šeimai.

Visgi J. Bidenas juto pareigą mesti iššūkį dabartiniams Baltųjų rūmų šeimininkui. 2019 m. balandį jis paskelbė savo kandidatūrą, o šių metų vasarą demokratai jį patvirtino kaip savo kandidatą prezidento rinkimuose.

Tačiau šešėlį ant J. Bideno kampanijos metė ne tik garbus jo amžius ar kontraversiški pasisakymai. Praėjusiais metais pasirodė kaltinimai dėl nederamo fizinio kontakto. J. Bidenas buvo kritikuojamas, kad įvairiuose renginiuose jis liečia, žnaibo ir bučiuoja moteris be jų sutikimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pats J. Bidenas atsiprašė, kad žmonės netinkamai priėmė jo elgesį, nes jis niekada nesiekė priekabiauti. Visgi politikas tikino, kad nieko nesigaili, tad viešojoje erdvėje toks kandidato atsiprašymas sutiktas dvejopai.

Jei J. Bidenas laimės prezidento rinkimus, jis taps vyriausiu pareigas pradėjusiu eiti šalies vadovu. Lapkričio 20 d. politikui sukaks 78 metai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų