REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brito Lewiso Hamiltono triumfas „Formulės 1“ Portugalijos GP etape nebuvo eilinė pergalė, o jau 92-oji karjeroje. Jis tapo visų laikų rekordininku, aplenkdamas iki tol ilgai pirmavusį legendinį vokietį Michaelį Schumacherį. Kaip 35-erių britas tapo vienu geriausių visų laikų lenktynininku?

Brito Lewiso Hamiltono triumfas „Formulės 1“ Portugalijos GP etape nebuvo eilinė pergalė, o jau 92-oji karjeroje. Jis tapo visų laikų rekordininku, aplenkdamas iki tol ilgai pirmavusį legendinį vokietį Michaelį Schumacherį. Kaip 35-erių britas tapo vienu geriausių visų laikų lenktynininku?

REKLAMA

Į „Formulę 1“ L. Hamiltonas žengė 2007 m. Nuo tada iki pat dabar L. Hamiltonas yra vienintelis juodaodis lenktynėse.

Jau pirmame sezone jis buvo per plauką nuo čempiono titulo, nusileidęs Kimi Raikkonenui. Tačiau ilgai laukti nereikėjo – jau kitais metais jis kėlė į viršų čempiono taurę.

Dabar jis – šešiskart čempionas, siekiantis septintojo titulo. Tai jam leistų pasivyti tą patį M. Schumacherį. Daugelį vokiečio rekordų L. Hamiltonas jau yra pagerinęs, bet iki šio dar šiek tiek trūksta.

Žurnalas „Times“ šiais metais L. Hamiltoną įtraukė tarp šimto įtakingiausių pasaulio žmonių ne tik dėl pergalių kupinos karjeros, bet ir aplinkosaugos bei socialinio aktyvizmo, kūrybos muzikoje ir madoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tv3.lt kviečia iš arčiau susipažinti su L. Hamiltonu.

Pradžia ir drąsus poelgis

L. Hamiltonas gimė 1985 m. sausio 7 d., apie 40 kilometrų nuo Londono nutolusiame rajone.

Būsimo lenktynininko tėvai išsiskyrė, kai šiam buvo vos dveji. Iki dvylikos metų jis gyveno su mama, vėliau persikraustė pas tėvą ir naują šio šeimą. Bet visą vaikystę jis palaikė artimus santykius su tėvu, kuris skatino anksti pasirodžiusį berniuko susidomėjimą lenktynėmis.

REKLAMA

Vienu metu jam teko dirbti keturis darbus, kad tik galėtų leisti sūnui siekti karjeros autosporte.

Būdamas penkerių jis dovanų gavo radijo bangomis valdomą mašiną ir pradėjo dalyvauti lenktynėse.

„Jau tada laimėdavau čempionatus prieš suaugusius vyrus“, – yra sakęs jis.

Netrukus britas peršoko į tikras lenktynes. Sulaukęs aštuonerių, jis pradėjo važinėti kartingais ir šluoti įvairius titulus.

Sutikęs „McLaren“ komandos vadovą Roną Dennisą, tuo metu dešimtmetis L. Hamiltonas, paprašė šio autografo ir pasiprašė į komandą.

„Paskambink man po devynerių metų ir mes kažką sugalvosime“, – tada išgirdo jis.

Neprireikė ir tiek – „McLaren“ jaunimo programos dalimi L. Hamiltonas tapo po kelių metų. Vėliau sekė dalyvavimas ir pergalės įvairiuose čempionatuose, kol 2007 m. atsivėrė F1 durys.

REKLAMA
REKLAMA

Kalnuota pradžia

Čia jis žengė su trenksmu – debiutiniame sezone tapo Fernando Alonso komandos draugu, pagerino daugybę rekordų ir čempionu tapusiam K. Raikkonenui galutinėje įskaitoje nusileido tik tašku.

L. Hamiltonas buvo kaltintas arogancija ir pavojingu vairavimo stiliumi, į tai jis atsakydavo, kad žmonės neteisingai supranta pasitikėjimą savimi, o trasoje elgiasi „kietai“, bet teisingai.

Jau kitame sezone vyko dar viena įtempta kova dėl čempiono titulo, kurioje dramatiškai triumfavęs L. Hamiltonas įveikė brazilą Fellipę Masą.

Vėliau sekė ne toks sėkmingas periodas – per kitus keturis sezonus jam nepavyko galutinėje įskaitoje užkopti aukščiau nei ketvirtoji vieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą lėmė daug priežasčių – kiek suprastėjusi „McLaren“ technika ir pačio lenktynininko nesugebėjimas susikaupti dėl asmeninio gyvenimo dramų už trasos ribų.

2012 m. sezone jis kiek netikėtai paskelbė, kad pereina į „Mercedes“ ekipą, kurioje pakeitė karjerą baigusį M. Schumacherį.

Dominavimo laikotarpis

Pasirašęs sutartį su „Mercedes“ L. Hamiltonas vėl tapo komandos draugu su vokiečiu Nico Rosbergu, su kuriuo kartu lenktyniavo kartingais.

Šis brito perėjimas buvo priimtas kaip loterija, nes „Mercedes“ nebuvo pasiekusi pergalių F1.

Nors pirmojo sezono metu L. Hamiltonas laimėjo vos vienerias lenktynes, 2014 m. F1 pakeitė taisykles dėl variklių – prie šių geriausiai prisitaikė „Mercedes“, pradėjusi dominavimą.

REKLAMA

Kitus trejus metus trasoje virė L. Hamiltono ir N. Rosbergo tarpusavio dvikova – „Mercedes“ stengėsi nesikišti į jų kovą, o nuolatinis varžymasis ne kartą kurstė pykčius tarp šių sportininkų.

Britas čempionatą laimėjo dvejus metus iš eilės, bet šio pergales nutraukė N. Rosbergas, triumfavęs 2016 m. Iš karto po to jis netikėtai paskelbė, kad baigia karjerą. Su vokiečio pasitraukimu prasidėjo ir dar didesnis L. Hamiltono dominavimas.

Jis laimėjo tris iš eilės „Formulės 1“ čempionatus ir panašu, kad 2020 m. laimės ketvirtąjį ir septintąjį apskritai.

Kova su rasizmu ir veganizmas

Dar tada, kai lenktyniavo radijo bangomis valdomomis mašinėlėmis, L. Hamiltonas pirmą kartą susipažino su rasizmo sąvoka. Ypač dažnai dėl odos spalvos jis buvo užgauliojamas mokykloje, todėl vaikystėje lankė karatė, norėdamas apsiginti.

REKLAMA

Apie tai, kad rasizmas egzistuoja ir F1 bolidų garažuose L. Hamiltonas yra minėjęs ne kartą. Lenktynininko tėvas yra juodaodis, o mama baltaodė, tačiau L. Hamiltonas visada laikė save tamsiaodžiu.

Šiais metais JAV kilus protestų bangai, kai policininkas nužudė George’ą Floydą, L. Hamiltonas kritikavo „Formulės 1“ bosus, kad šie nepareiškė savo pozicijos dėl viso pasaulio dėmesį prikausčiusio įvykio.

L. Hamiltono balsas yra garsus ir kalbant apie gyvūnų teises. 2017 metais jis tapo veganu, motyvuodamas tuo, kad nori sveikiau gyventi ir neprisidėti prie žiauraus elgesio su gyvūnais bei planetos taršos. Britas taip pat nevartoja alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai dar ne viskas – jis labai mėgsta muziką bei madą, o šiems laiko randa ir sezono metu, dėl ko kartais sulaukia kritikos.

Jis kelis kartus tarp lenktynių savaitgaliu yra keliavęs po pasaulį, plėsdamas savo talento ribas. Štai 2018 m. nukeliavo į Šanchajų ir Niujorką, kur pristatė bendrą kolekciją su garsiu dizaineriu Tommy Hilfigeriu – iš čia jis grįžo tiesiai į lenktynių trasą Italijoje.

Tais pačiais metais L. Hamiltonas įrašė bendrą dainą su Christina Aguilera, pasislėpdamas po XNDA pseudonimu. Tik šįmet jis pripažino, kad tai jis.

„Mercedes“ bosas Toto Wolfas ne kartą parėmė L. Hamiltoną, kad šis turi veiklų ir už trasos ribų – pasako vyro, komandos suteikiama laisvė padeda britui būti geriausia savo versija.

REKLAMA

Asmeninis gyvenimas ir pinigai

L. Hamiltonas per savo karjerą išvengė didelių skandalų – keli mažesni buvo kilę dėl kai kurių lenktynininko žodžių, bet jis visada greitai ir taktiškai užglaisto bet kokias abejones dėl savo intencijų.

Daugiausiai visuomenės dėmesio jis sulaukė, kai draugavo su populiarios JAV muzikos grupės „Pussycat Dolls“ nare Nicole Scherzinger. Pora jie tapo 2007 metais – draugystė truko trejus metus. Išsiskyrimą garsenybės argumentavo noru susikoncentruoti į asmenines karjeras.

Tačiau jų santykiai vis atsinaujindavo ir nutrūkdavo, kol galutinį tašką abu padėjo tik 2015. Iki šiol jis nėra siejamas su jokia mergina.

REKLAMA

Ilgą laiką ištikiausiais L. Hamiltono draugais buvo jo šunys Roco ir Coco, tačiau pastarasis mirė šių metų birželį, patyręs širdies smūgi.

Sportininkas itin jautriai išgyveno augintinio netektį. Abu šuniukai jį nuolat lydi į lenktynes ir dažnai sėdi ekipos „bokse“.

Kalbant apie pinigus, per sezoną L. Hamiltonas vien iš „Mercedes“ uždirba apie 40 mln. dolerių – tai didžiausias uždarbis visoje F1. Kartu jis ne kartą pripažintas ir turtingiausiu britų sportininku.

Vyro valdomas turtas viršija 200 mln. dolerių – jis turi namus Ženevoje, Niujorke ir Kolorado valstijoje, kurioje planuoja gyventi pasibaigus karjerai.

Jis ne kartą sakė, kad neįsivaizduoja tolimesnio gyvenimo Didžiojoje Britanijoje dėl jam skiriamo milžiniško dėmesio – kartais jis nėra malonus. L. Hamiltonas buvo sulaukęs kaltinimų nuslėpus kelis milijonus mokesčių, bet galiausiai istorija baigėsi tyliai ir taikiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų