REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai kartu su Baltijos šalimis rengiantis patvirtinti baltarusiškos elektros neįsileidžiančią metodiką, netikėtai iš Maskvos gauta nota sujaukė visus planus. Sprendimo dėl metodikos teks laukti gerokai ilgiau nei buvo kalbėta šią savaitę, o nota iš Rusijos sukėlė konservatorių abejonių ir sulaukė karčių žodžių tiek mūsų kaimynei Rusijai, tiek energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui.

Lietuvai kartu su Baltijos šalimis rengiantis patvirtinti baltarusiškos elektros neįsileidžiančią metodiką, netikėtai iš Maskvos gauta nota sujaukė visus planus. Sprendimo dėl metodikos teks laukti gerokai ilgiau nei buvo kalbėta šią savaitę, o nota iš Rusijos sukėlė konservatorių abejonių ir sulaukė karčių žodžių tiek mūsų kaimynei Rusijai, tiek energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui.

REKLAMA

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos atstovė tv3.lt sakė, kad penktadienį skelbiama vieša konsultacija visuomenei ir metodika bus pateikta jų svarstymui. Vėliau penkios darbo dienos bus skirtos pastabų pateikimui ir tik po to galima tikėtis metodikos patvirtinimo.

Akivaizdu, kad po Rusijos notos, metodikos tvirtinimo procedūra dar užsitęs.

Konservatorius Ž. Pavilionis: „Tai – dvigubas žaidimas“

Pamatęs Lietuvai atsiųstą notą iš Maskvos dėl prekybos elektra su Rusija metodikos, konservatorius Žygimantas Pavilionis negailėjo kritikos energetikos ministrui Ž. Vaičiūnui ir Rusijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano nuomone, tai – dvigubas žaidimas. Nota iš Rusijos, iš esmės, yra parama ministrui Ž. Vaičiūnui. {...} Iš esmės, tai yra rusų interesų tenkinimas. Nors Maskva lyg ir kritikuoja, tačiau ir jį savotiškai daro didvyriu. Bet jis nėra joks didvyris, nes įsileidžia elektrą.

REKLAMA

Į kovą su mūsų pareigūnais, kurie gina įstatymus, pasitelkta Maskva. Išryškinant, kas iš tikrųjų yra šių „derybų“ pagrindinis veikėjas ir suinteresuotas asmuo. Tai Ž. Vaičiūnas.

Labai gaila, kad ministras Ž. Vaičiūnas visus šiuos metus realiai gynė ne Lietuvos įstatymus ir interesus, bet iš esmės aptarnavo tos pačios Rusijos interesus, kuri dabar žaidžia žaidimą, bandydama padaryti jį didvyriu, kai jis realiai tarnauja „Rosatom“ (Rusijos atominės energetikos korporacija – aut. past.) interesams, bandydamas įteisinti šitos elektros importą į Baltijos šalis“, – piktinosi Ž. Pavilionis.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusijos komercijos rūmai mums pažymėlę išrašys“

Konservatorius Ž. Pavilionis pažymėjo, kad ministras anksčiau gyrėsi, jog per pusę sumažina elektros srautus. Pasak jo, Rusija kritikuoja, nes norėtų toliau 100 proc. eksportuoti Astravo elektrą.

„Noriu priminti, kad 2018 metų metodologijoje yra lygus 0. Antiastraviniai įstatymai aiškiai draudžia įsileisti šią elektrą iš Baltarusijos, o visi argumentai, kad sertifikatų sistema juos apgins, visų ekspertų nuomone, išskyrus Ž. Vaičiūno, yra niekiniai.

Sertifikatus išrašinės Rusijos komercijos rūmai, kurie mums pažymėlę išrašys, kad tai rusiška, o ne baltarusiška elektra, o juos tikrins tik latviai, net ne lietuviai ar estai“, – kalbėjo Ž. Pavilionis ir pažymėjo, kad bet koks elektros importas iš Baltarusijos prieštarauja mūsų įstatymams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, trečiadienį visi ekspertai aplink stalą, išskyrus ministrą Ž. Vaičiūną, aiškiai sakė, kad ši metodologija neatitinka Lietuvos įstatymų ir interesų.

„Kažkodėl jis to negirdi, nors, atrodo, yra protingas žmogus ir skaito įstatymus lygiai taip pat, kaip mes“, – sakė Ž. Pavilionis.

Vaičiūnas atkirto Pavilioniui: „Reikia būti stipriai lakios vaizduotės, pateikiant tokius samprotavimus“

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas atsakė į Ž. Pavilionio kritiką. Jis pažymėjo, kad rinkimai jau baigėsi, todėl baigėsi laikas lozungams ir politiniams skambiems pareiškimams.

„Reikia būti stipriai lakios vaizduotės, pateikiant tokius samprotavimus apie Rusijos notą, kurioje juodai ant balto Rusija išreiškia nepasitenkinimą smarkiai sumažėsiančiais elektros prekybos srautais iš Rusijos po to, kai Baltijos šalys nutrauks prekybą elektra su Baltarusija paleidus Astravo AE.

REKLAMA

Tik noriu priminti, kad rinkimai jau baigėsi, o Baltarusija savo ruožtu jau informavo Lietuvą apie planuojamą elektros energijos gamybą Astravo AE. Todėl baigėsi laikas lozungams ir politiniams skambiems pareiškimams“, – ministro Ž. Vaičiūno komentarą tv3.lt perdavė jo atstovė spaudai.

Pasak ministro, klausimas vienas, ar norime turėti galutinį bendrą Baltijos šalių sprendimą galutinai užblokuojant kelius elektrai iš Astravo į Baltijos šalis, ar nenorime.

„Pasiekėme, kad Latvija ir Estija politiškai solidariai palaiko mūsų apsisprendimą nepirkti elektros iš Baltarusijos, tai turime tą sprendimą įgyvendinti techniškai, ką ir leidžia padaryti tarp trijų Baltijos šalių perdavimo sistemos operatorių sutarta trišalė prekybos metodika dėl prekybos su Rusija.

REKLAMA

Ši metodika jau dabar užtikrintų dviejų tikslų įgyvendinimą – užkirstų kelią Astravo ir apskritai Baltarusijos elektrai į mūsų šalis ir kartu leistų žengti pirmąjį svarbų žingsnį mažinant priklausomybę nuo elektros importo iš Rusijos, užbrėžiant aiškias prekybos apimčių ribas. Tai visiškai atitinka mūsų politinį apsisprendimą, kad po sinchronizacijos 2025 m. nei prekybos, nei techninių saitų su trečiųjų šalių sistemomis nebeliks.

Savo ruožtu dar kartą pažymime, kad iš Lietuvos pusės yra priimtos visos būtinos teisinės ir techninės priemonės, kurios kaip numatyta įstatyme, užkirs kelius elektrai iš Astravo atominės elektrinės tiesiogiai patekti į Lietuvos rinką ir eliminuoja visas galimybes Baltarusijai uždirbti iš prekybos šia elektra. Taip pat nebus leidžiama Astravo AE poreikiams naudotis jokia Lietuvos elektros energetikos infrastruktūra ir rezervais“, – atsakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas pirmųjų naujosios valdžios darbų – Astravo elektros blokada

Trečiadienio vakarą kalbėdamas apie pirmuosius būsimus darbus didžiausios koalicijos partijos konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis taip pat paminėjo Astravo AE elektros blokavimą.

„Absoliuti Astravo atominės elektrinės blokada. Tai mūsų turbūt tokia viena iš vėliavų ne vienerius metus. Norime, kad tas principas būtų išlaikomas kaip vienas iš kertinių ašių būsimojoje Vyriausybėje“, – po Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumo posėdžio trečiadienį Seime sakė G. Landsbergis.

Maskva trečiadienį Lietuvai atsiuntė notą ir paragino peržiūrėti rengiamą naują trijų Baltijos šalių elektros prekybos su Rusija metodiką, pagal kurią pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei smarkiai sumažės prekybos su Rusija apimtys.   

REKLAMA

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas atsiuntė notą Lietuvos energetikos ministrui Ž. Vaičiūnui, kuriame ragina netaikyti papildomo koeficiento ir taip sumažėsiančiai elektros prekybai per Latvijos-Rusijos jungtį. Būtent šį koeficientą Maskva vertina kaip pagrindinį neigiamą metodikos elementą. 

Anot Ž. Pavilionio, net Europos Parlamente raginama solidarizuotis stabdant elektros importą iš Astravo AE.

„Europos Parlamentas kviečia išreikšti solidarumą, uždraudžiant visoje ES importą iš Astravo. Pirmą kartą tokius žodžius matau, o dabar juos reikia įtvirtinti.

Esu įsitikinęs, kad nauja Vyriausybė padarys viską, kad draudimas eksportuoti elektrą būtų absoliutus. Manau, kad tą įmanoma pasiekti panaudojant visus instrumentus, apie kuriuos kalbėjo ir prezidentas, ir užsienio reikalų ministras.

REKLAMA

Jei mes Vyriausybėje visi veiksime kaip kumštis, kartu su prezidentu, parlamento dauguma, panaudodami savo politinius ryšius – tai tikrai tą galima pasiekti“, – sakė Ž. Pavilionis.

Maskva atsiuntė notą: paragino Lietuvą peržiūrėti metodiką

Primename, kad trečiadienį Maskva paragino Lietuvą peržiūrėti rengiamą naują trijų Baltijos šalių elektros prekybos su Rusija metodiką, pagal kurią pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei smarkiai sumažės prekybos su Rusija apimtys, pranešė BNS šaltiniai.   

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas atsiuntė notą Lietuvos energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui, kurioje ragina netaikyti papildomo koeficiento ir taip sumažėsiančiai elektros prekybai per Latvijos-Rusijos jungtį. Būtent šį koeficientą Maskva vertina kaip pagrindinį neigiamą metodikos elementą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskva taip pat ragina atverti prekybai Estijos-Rusijos jungtį, kuri pagal naują metodiką liktų uždaryta.   

„Mūsų vertinimu, šios metodikos taikymas būtų diskriminacinis, ji pablogintų prekybos sąlygas su vienintele partnere – Rusijos Federacija ir neabejotinai sumažintų elektros tiekimą maždaug 1 mlrd. kilovatvalandžių per metus“, – rašoma A. Novako laiške, kurį matė BNS.    

Be to, A. Novakas tikina, jog Rusijos eksportuotoja „Inter RAO“ galės laiku pateikti kilmės garantijas (sertifikatus), įrodančius, kad į Baltijos šalis pateksianti elektra pagaminta Rusijoje. 

Rusijos ministras teigia, kad Lietuvai uždarius prekybai 1300 megavatų (MW) maksimalios galios jungtį su Baltarusija, rusiškos elektros tiekimas per Latvijos-Rusijos jungtį sumažėtų iki 900 MW, o pritaikius papildomą 0,62 koeficientą – iki maždaug 600 MW.   

REKLAMA

Energetikos ministro atstovė Aurelija Vernickaitė BNS patvirtino, kad Rusijos nota gauta, tačiau jos turinio nekomentavo.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ teigia, kad pagal metodiką iš kontinentinės Rusijos į Baltijos šalis 2021 metais maksimaliai būtų galima importuoti 4,2 mlrd. kWh elektros, o netaikant  0,62 koeficiento – 6,6 mlrd. kWh.

Ž. Vaičiūnas yra sakęs, jog tuo atveju, jeigu Baltijos šalys pasigamintų daugiau vietinės elektros arba jeigu būtų naudojami „tam tikri jungčių valdymo dalykai“, prekybos su Rusija apimtis galėtų sumažėti net iki 1,5 mlrd. kWh. 

Naująją metodiką jau suderino Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai, tačiau ją dar turi patvirtinti nacionalliniai reguliuotojai. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkė Inga Žilienė BNS antradienį sakė, kad dabartinis metodikos projektas neįgyvendintų Lietuvos priimto vadinamojo „antiastravinio“ įstatymo ir jį reikia tobulinti. 

REKLAMA

Pasak jos, pagal „Litgrid“ skaičiavimus iš formulės nėra eliminuojami fiziniai srautai per Lietuvos ir Baltarusijos jungtį – juos eliminavus būtų galima dar labiau sumažinti prekybos su Rusija mastą, taip pat nėra išbaigta elektros kilmės garantijų sistema. 

I. Žilienė teigė, kad nepatvirtinus naujos metodikos galios 2018 metų metodika, pagal kurią, įjungus Astravo AE, vyks prekyba tarp Lietuvos ir Karaliaučiaus, o su žemynine Rusija ir Baltarusija Baltijos šalys nebeprekiaus. Tačiau tokiu atveju Latvija ir Estija gali patvirtinti savo metodiką prekybai su Rusija. 

Seimo rinkimus laimėję konservatoriai antradienį sukritikavo parengtą metodiką, nes ji gali įteisinti „antiastraviniame įstatyme draudžiamas veikas“.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia diskusijų kelia galimybė, kad Astravo elektra į bendrą rinką pateks per Latvijos ir Rusijos jungtį bei perdavimo linijų tarp Lietuvos ir Baltarusijos naudojimas. 

Kadenciją baigianti Vyriausybė teigia, kad rizikas sumažins mažesnis pralaidumas ir kilmės garantijų sistema. Konservatoriai sako, jog saugiklių yra per mažai.

Ž. Vaičiūnas tikėjosi, kad prekybos elektra metodika bus patvirtinta dar šią savaitę

Baltarusijai jau lapkričio pradžioje ketinant į sistemą įjungti Astravo atominę elektrinę (AE) ir Baltijos šalims numatant bendrai boikotuoti jos elektros importą, energetikos ministras tikėjosi, kad tam būtina trišalė prekybos elektra su Rusija metodika bus patvirtinta dar šią savaitę. 

„Mūsų sistemos operatoriai yra suderinę metodiką ir šią savaitę kaip tik turi būti pritarimas tiek Latvijos, tiek Estijos, mano žiniomis, šiai metodikai. To paties pritarimo tikiuosi ir iš mūsų reguliatoriaus. Tai šiame fronte būsime tikrai padarę viską, kad elektra netiesiogiai taip pat nepatektų“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda bei užsienio ir vidaus reikalų ministrais BNS sakė Žygimantas Vaičiūnas. 

Pasak jo, toliau vyksta derybos ir dėl elektros kilmės garantijų arba sertifikatų sistemos, kad per Rusiją į Latviją, o vėliau ir į Lietuvą bei kitas Europos Sąjungos šalis nepatektų baltarusiška elektra.

REKLAMA

„Dar svarbus yra kilmės garantijų klausimas. Džiugu, kad čia įsitraukusi Europos Komisija ir kaip tik šiuo metu vyksta susitikimas su Europos Komisija ir Latvijos, Estijos atstovais dėl efektyvios sistemos ir norima sudėlioti paskutinius štrichus“, – sakė ministras. 

Stebėkite daugiau kaip konservatoriai kritikuoja elektros prekybos su Rusija metodiką:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų