REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi vaikai sugrįžta mokytis į klases nuo lapkričio 9 dienos. Tai ketvirtadienį patvirtino ministerijos. Nuo kitos savaitės vyresnių klasių moksleiviams (5-12 klasių) pamokos dar vyks nuotoliniu būdu, bet po savaitės ir jie sugrįžta į klases. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga užsimena ir apie svarstomus naujus ugdymo modelius.

Visi vaikai sugrįžta mokytis į klases nuo lapkričio 9 dienos. Tai ketvirtadienį patvirtino ministerijos. Nuo kitos savaitės vyresnių klasių moksleiviams (5-12 klasių) pamokos dar vyks nuotoliniu būdu, bet po savaitės ir jie sugrįžta į klases. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga užsimena ir apie svarstomus naujus ugdymo modelius.

REKLAMA

„Visi vaikai grįžta mokytis į klases, įvesti kažkokių papildomų apsaugos priemonių kol kas irgi nenumatyta“, – tv3.lt ketvirtadienį pakomentavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovė.

Sveikatos apsaugos ministerija savo ruožtu pabrėžia, jeigu epidemiologinė situacija prastėtų, Vyriausybė galėtų priimti griežtesnius apribojimus, tarp jų ir dėl ugdymo organizavimo.

Praėjusią parą nustatytas dar vienas koronaviruso atvejų rekordas – 950 naujų atvejų, o mirė šeši žmonės. Tai rodo, kad situacija šalyje prastėja, bet ugdymas mokyklose kol kas nesikeičia.

REKLAMA
REKLAMA

Ruošia tolimesnius modelius dėl ugdymo proceso

Savaitės pradžioje sveikatos apsaugos ministras ir operacijų vadovas Aurelijus Veryga užsiminė, kad jau yra svarstomi ir nauji modeliai, kaip galėtų mokytis vyresnieji moksleiviai.

REKLAMA

„Žadama toliau kalbėtis su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, jei situacija toliau blogėtų dėl pagrindinio, vidurinio ugdymo moksleivių. Norėtųsi sudaryti bent minimalias galimybes jiems gauti ir kontaktinį mokymą.

Tad kalbėjome apie tuos modelius, kurie kai kur yra naudojami, pavyzdžiui, kas dvi savaites mokomasi kontaktiniu būdu, kitas dvi – nekontaktiniu.

Matyt, bus svarstomas tas pats kaukių dėvėjimas pagrindinio – vidurinio segmento mokiniams. Bet tai yra ateičiai, apie tai kalbėsime šią savaitę“, – „Žinių radijuje“ dėstė operacijų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaune svarstė, kad klasės keistųsi kas savaitę

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas tv3.lt teigė, kad jis taip pat girdėjo apie įvairius ugdymo modelius.

„Kauno miestas ir rajonas taip pat svarstė, kad savaitę viena klasė mokosi nuotoliniu, o kita klasė eina į pamokas. O kitą savaitę – keičiasi. Tokius pasikeitimus svarsto, kad žmonių srautas būtų mažesnis.

Tačiau norint spręsti ir vertinti – reikia turėti išeities duomenis. Mes šiandien neturime konkrečios analizės. Tik girdėjome, kad prezidentas renka specialistų patarėjų grupę, galbūt prasidės ta analizė“, – teigė D. Trečiakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tiek tėvai, tiek mokytojai į dabartinį ugdymo procesą Lietuvoje žiūri įvairiai: „Sako, kad reikia saugotis ir orientuotis į rizikos grupes. Mūsų didžioji dalis mokytojų yra rizikos amžiaus, tai gal ir turėtų būti kažkokios priemonės valstybės mastu. Bet šiandien viskas vyksta chaotiškai – sako tai vieną, tai – kitą“.

„Jei pasižiūrėsime, kad vyksta pasaulyje – tai Prancūzija, Švedija, Danija, Latvija, nei viena neuždarė nė vienos ugdymo įstaigos.

Pagal tyrimus yra nustatyta, kad vaikai mažiau serga arba lengviau perserga. Jaunas stiprus imunitetas greičiau įgyja ir antivirusą tokiu atveju“, – pridūrė jis.

REKLAMA

„Vyriausybė gali priimti ir griežtesnes priemones“

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena, kad Vyriausybės sprendimu mokiniams skelbiama kontaktinio ugdymo pauzė: mokiniai šią savaitę atostogauja, o kitą savaitę vyresnieji mokysis nuotoliniu būdu.

Pradinukams, taip pat ikimokyklinukams ir priešmokyklinukams ugdymas kitą savaitę bus vykdomas kontaktiniu būdu. Tai reiškia, kad jie sugrįžta į mokyklų klases. Po atostogų, įprastu būdu galės vykti mokymas specialiosiose įstaigose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse.

Į klases grįš vaikai ir tose savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas, ir atsidūrė raudonojoje zonoje, jeigu pati savivaldybė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro teikimu nenusprendžia kitaip ir nepasirenka ugdymo organizuoti nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad studijas tęsti nuotoliniu būdu taip pat rekomenduojama ir aukštųjų mokyklų bei profesinio mokymo mokyklų studentams. 

Nuo lapkričio 9 dienos bendrasis ugdymas, neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas, profesinis mokymas, švietimo įstaigose ir kitose švietimo teikėjų institucijose vykdomas užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas.

Tai asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

„Taigi nuo lapkričio 9 dienos įpareigojimo moksleiviams mokytis nuotoliniu būdu nebelieka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau atkreipiame dėmesį, kad jeigu prastėtų epidemiologinė situacija, Vyriausybė galėtų priimti ir griežtesnes priemones. Ar griežtesnių priemonių prireiks, priklausys nuo visuomenės sąmoningumo ir rekomendacijų, taikomų viruso prevencijai laikymosi“, – pakomentavo ministerijos atstovė.

NVSC: „Kasdien po kelias dešimtis koronaviruso atvejų ugdymo įstaigose“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė BNS ketvirtadienį teigė, kad kasdien nustatoma „po kelias dešimtis koronaviruso atvejų ugdymo įstaigose“.

„Atkreipiame dėmesį, kad informaciją apie užsikrėtimus ugdymo įstaigose ir toliau, atlikdami epidemiologinius tyrimus, specialistai veda į sistemą ir ją ta apimtimi, kokią turime, pranešime visuomenei“, – komentavo NVSC atstovė.

REKLAMA

NVSC duomenimis, nuo rugsėjo koronavirusinė infekcija patvirtinta 765 mokiniams, 462 ugdymo įstaigų darbuotojams ir 213 studentų.

Dėl didelių darbo krūvių visuomenės sveikatos centras ugdymo įstaigose nustatytų koronaviruso atvejų atskirai nedetalizuos. Anksčiau ši informacija būdavo pateikiama NVSC interneto svetainės polapyje.

„Šią informaciją atskirai rinkdavome iš sistemos rankiniu būdu, o fiksuojant tokius naujų infekcijos atvejų skaičius, kokius juos turime šiandien, tai tampa sunkiai įmanoma“, – BNS ketvirtadienį sakė įstaigos atstovė Justina Petravičienė.

Praėjusią parą nustatytas dar vienas rekordas – 950 atvejų

Primename, kad praėjusią parą patvirtintas dar vienas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičius – 950, taip pat mirė šeši žmonės, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA

Dėl kitų priežasčių mirė trys koronavirusu užsikrėtę žmonės. Iš viso Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė 13 tūkst. 088 asmenys, 8301 – tebeserga, 4582 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 150 žmonių – šešiais daugiau nei pranešta trečiadienį. Dėl kitų priežasčių mirė 55 žmonės – trimis daugiau.

Izoliacijoje šiuo metu yra 28 tūkst. 756 žmonės. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 393 įvežtiniai atvejai.

Praėjusią parą ištirti 11 tūkst. 866 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti 997 tūkst. 860 ėminių.

Kaip švietimas vyksta koronaviruso metu žiūrėkite reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų