REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Vilniečiai be kaukių (K. Polubinska/fotodiena.lt nuotr.)

21-oje savivaldybėje įsigaliojo lokalus karantinas, o su juo ir nauji ribojimai. Vienas jų – privalomas veido apsaugos priemonių dėvėjimas visose viešose vietose. Nors kol kas lauke kaukes dėvi tikrai ne visi, atsakingos institucijos visgi tikisi apsieiti be didelių baudų.

30

21-oje savivaldybėje įsigaliojo lokalus karantinas, o su juo ir nauji ribojimai. Vienas jų – privalomas veido apsaugos priemonių dėvėjimas visose viešose vietose. Nors kol kas lauke kaukes dėvi tikrai ne visi, atsakingos institucijos visgi tikisi apsieiti be didelių baudų.

REKLAMA

Nors iki šiol lauke dėvėti kaukes nebuvo privaloma, nuo spalio 28 d. daugelyje Lietuvos savivaldybių tokia prievolė ir vėl buvo sugrąžinta. Išimtys numatomos tik mažiems vaikams, neįgaliesiems, maitinimo įstaigų klientams bei kai kurių paslaugų gavėjams.

Visgi, pirmąją karantino dieną sostinės gatvėse galima sutikti vos vieną kitą žmogų dėvintį kaukę ar bet kokią kitą veido apsaugos priemonę. Socialiniuose tinkluose ši naujiena taip sukėlė gana nemažą šurmulį – žmonės skundėsi teisių suvaržymu ir kėlė klausimą, ar kaukės lauke tikrai yra pati protingiausia prevencinė priemonė.

„Lauke reikia kvėpuoti grynu oru. Lietuvos tankumas mažas. Kas čia per buki sprendimai?“, – komentavo viena socialinių tinklų vartotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič tv3.lt teigia, jog nors kaukes dėvėti lauke yra būtina, ji tikisi, kad visgi pavyks su gyventojais susitarti gražiuoju ir policijai neteks išrašinėti kelis šimtus eurų siekiančių baudų.

REKLAMA

„Toks sprendimas priimtas siekiant suvaldyti augantį COVID-19 atvejų skaičių. {...}

Nuobaudos yra numatytos įstatyme, tad jų dydis nesikeis, bet pažymime, kad piniginė bauda yra kraštutinė priemonė“, – aiškina Vidaus reikalų ministerijos atstovė.

Ji taip pat patvirtina, kad karantino metu raudonojoje zonoje esančiose savivaldybėse bus sustiprintas policijos patruliavimas ir griežčiau žiūrima į nusižengimus:

„Policijos pareigūnai dirba sustiprintos parengties režimu ir savivaldybėse, kurios pateko į raudonąją zoną, patruliuos aktyviau. Tačiau pagrindinis tikslas yra ne bausti, o skatinti žmones dėvėti kaukes dėl pačių žmonių saugumo“.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrės patarėjos žodžius tv3.lt patvirtina ir Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis:

„Policija, patruliuodama gatvėse ir vykdydama pagrindines savo funkcijas, atkreips dėmesį ir į karantino reikalavimų laikymąsi, kartu su partneriais gali būti organizuojami ir specialūs patikrinimai.

Kol kas pareigūnai stengsis įspėti asmenis, o baudas skirs tik piktybiniams pažeidėjams“.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudos, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Jeigu bauda sumokama per 15 kalendorinių dienų, taikoma pusė minimalios baudos.

Pagal Vyriausybės pirmadienį priimtą nutarimą, vietinis karantinas šiuo metu paskelbtas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kauno miesto, Kelmės rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose. Karantinas pratęstas Raseinių rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsauginės veido kaukės

Šių savivaldybių teritorijose asmenys vyresni nei 6 metų viešosiose vietose (tiek atvirose, tiek uždarose) privalės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).

Šis reikalavimas netaikomas asmenims, kai jie sportuoja; aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujantiems aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistams, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktoriams ir teisėjams. 

Taip pat kaukės neprivalomos viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, taip pat paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke; atlikėjams renginių metu.

REKLAMA

Kaukių neturi dėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Taip pat dengti veidą neprivaloma už gyvenamosios vietovės (miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų) ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu, išskyrus šeimos narius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų