REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonių gyvenimo ritmą keičianti pandeminė situacija šalyje ir toliau jaukia planus. Artėjančios Kalėdos irgi gali tapti dar vienu pokyčių akcentu, su kuriuo teks susitaikyti. Štai savivaldybių atstovai jau kalba, kad eglutės įžiebimą galėsime regėti tik virtualiai. 

Žmonių gyvenimo ritmą keičianti pandeminė situacija šalyje ir toliau jaukia planus. Artėjančios Kalėdos irgi gali tapti dar vienu pokyčių akcentu, su kuriuo teks susitaikyti. Štai savivaldybių atstovai jau kalba, kad eglutės įžiebimą galėsime regėti tik virtualiai. 

REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės vicemerė Edita Tamošiūnaitė tikina, kad epidemiologinė situacija Lietuvoje verčia koreguoti ir tradicinių žiemos švenčių organizacinius planus.

Pasak E. Tamošiūnaitės, nors šiuo metu vis dar yra svarstoma, kaip kalėdinių švenčių metu tinkamai užtikrinti žmonių saugumą ir išvengti galimo koronaviruso plitimo, jau yra tikrai nuspręsta, kad tradicinis eglutės įžiebimas šiemet bus neįprastas – visą šventę galėsime stebėti virtualiai.

„Jau nuo pat mūsų Kalėdinio komiteto darbo pradžios atsisakėme įprasto eglės įžiebimo renginio formato, visa šventinė dalis vykdavo Katedros aikštėje. Šiemet eglės stovės tiek Katedros, tiek Rotušės aikštėse, bet kocertas vyks televiziniu formatu“, – teigė savivaldybės vicemerė.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykus į mugę – registracija 

Pašnekovė, kalbėdama apie planuojamus pokyčius organizuojamų kalėdinių švenčių metu, taip pat užsimena, kad visiems asmenims, dalyvaujantiems kalėdinėje mugėje, gali prireikti užsiregistruoti. Pagrindinė to priežastis – galimybė suvaldyti koronaviruso tolimesnį plitimą.

REKLAMA

„Be to, šiek tiek kitaip veiks kalėdinė mugė nebebus išdėstyta aplink eglę ratu, kitaip tariant, nebus kuriama uždara erdvė.

Kol kas dar neatsakėme tiksliai į klausimą, bet organizuojamą kalėdinę pasaką planuojame rengti 6 kartus, nes įprastai rodydavome 4 kartus per dieną. Taip pat norima kalėdinę pasaką sutrumpinti iki 10–11 minučių, kadangi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specilistai tikina, kad žmonės neturėtų kontaktuoti ne ilgiau kaip 15 minučių.

Tie, kas lankysis kalėdinėje mugėje, tai registracija bus privaloma. Aišku, galvojame, kaip mes galėtumėme per kalėdinę pasaką riboti ir kontroliuoti tuos srautus, kad žmonės laikytųsi saugaus atstumo.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi svarstome, ar neteks išvis atsisakyti  kalėdinės pasakos. Tokį sprendimą, matyt, priimtumėme per lapkričio mėnesį. Reikia stebėti, kokia bus lapkričio antroji pusė, viską įvertinsime pagal esamą situaciją“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė.

Na, ir, aišku, Naujieji metai. Tai irgi yra iššūkis, kadangi buvo fejerverkai, žmonės rinkdavosi prie eglės, į Katedros aikštę, tai šiais metais raginame, kad visi pasiliktų savo gyvenamojoje teritorijoje, neitų į Katedros aikštę. Kaip su fejerverkais, irgi turime apmąstymų, turime išsianalizuoti, paskaičiuot, ar tai gal, sakykim, keliose seniūnijose, turime, berods, 21 seniūniją, ar visose, kad kažkur minint mažą fejerverkų šventę, kad šiek tiek to džiugesio naujametinę naktį įnešti, nes nenorėsime tikrai kviesti žmonių būriuotis Katedros aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, dar buvo ir pernai varpinės instaliacija. Ir ji buvo nuo 22 vakaro iki 1 val. nakties. Tai dabar planuojame, kad tai būtų vos sutemus, galimai nuo 18 val. iki 1 val.  nakties, tai ilgintumėme tą laiką, kas norėtų pamatyti. Mes su komitetu susitinkame kiekvieną savaitę ir vis koreguojame sprendimus", – pristatė ji planuojamą šventę Vilniaus savivaldybėje.

Registracija bus būtina ir lankantis mugėje, nes ji yra renginys. Kviečiama žmones būti sąmoningais. 

Kalėdinės pasakos neatsisakys

Tuo metu Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vadovė Agnė Augonė teigia, kad nors eglės įžiebimo šventė išties gali persikelti į televizorių ekranus, tačiau kalėdinės pasakos tematikos, priešingai negu Vilnius, atsisakyti nesvarsto.

REKLAMA

„Nuolat stebime situaciją ir Kalėdines veiklas planuojame rengti atsižvelgdami į tuo metu galiojančius ribojimus bei saugumo reikalavimus. Svarstome įvairius galimus scenarijus. Taip pat ir galimybę eglutės įžiebimo šventę iš Rotušės aikštės perkelti į televizoriaus ekranus, kviesti kauniečius šventę stebėti namuose. 

Aišku viena – karantinas gražiausių žiemos švenčių tikrai neatims, ieškosime saugių būdų, kaip kauniečiams sukurti saldžią kalėdinę pasaką, kuri yra šių metų Kauno Kalėdų tema“, – teigė A. Augonė.

Klaipėdos meras prašo žmonių susitelkimo

Kalėdinių švenčių organizavimas Klaipėdoje taip pat gali vykti kitaip nei įprastai. Štai miesto meras Vytautas Grubliauskas užtikrina, kad klaipėdiečiai be Kalėdų neliks, tačiau tam tikri pokyčiai dėl pačių žmonių saugumo gali būti neišvengiami.

REKLAMA

„Klaipėda jau turi patirties, kaip organizuoti renginius ir esant sudėtingoms sąlygoms, tad galime užtikrinti, kad neliks klaipėdiečiai ir be Kalėdų. Tačiau kokios jos bus, dar turbūt anksti priimti galutinius sprendimus, nes situacija dėl COVID-19 plitimo kasdien pateikia vis naujų iššūkių.

Šiuo metu dar vyksta konkursinės procedūros dėl kalėdinių renginių organizavimo, tačiau jau skelbdami konkursą sąlygose buvome numatę, kad paslaugos turi būti teikiamos atsižvelgiant į galiojančius reikalavimus renginiams ir prekybai dėl ekstremalios situacijos šalyje ir galiojančius teisės aktus.

Turėdami konkurso laimėtojus ir matydami, koks bus režimas artėjant Kalėdoms, tarsimės su atsakingomis institucijomis, klausysime rekomendacijų ir priimsime galutinius sprendimus. Galbūt svarstysime jau išbandytas iniciatyvas: raginti žmones stebėti video transliacijas, nesibūriuoti, neorganizuoti veiklų, kurios ilgam sutrauktų masę žmonių, o jei situacija dėl COVID-19 plitimo bus labai bloga, galbūt eglutės įžiebimą siūlysime stebėti tik nuotoliniu būdu. Kad nereikėtų rinktis pesimistiškiausio varianto, kviečiu visus susitelkti jau dabar – kuo atsakingiau elgsimės šiuo metu, tuo jaukesnes ir gražesnes šventes turėsime žiemą“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taikys ribojimus ir kitur

Kiti didieji Lietuvos miestai taip pat gyvena karantino taisyklėmis ir rekomendacijomis. Štai Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir meno skyriaus vedėja Asta Čeponienė teigė, kad žiemos švenčių metu bus siekiama išvengti masinių traukos centrų.

„Pagal preliminarų planą nėra numatoma jokių masinių renginių, planuojamas tik trumpas ir minimalus žiemos švenčių paminėjimas, be jokių masinių traukos centrų, kaip, pavyzdžiui, mugė, koncertai.

Bus taikomi visi tuo laikotarpiu aktualūs ribojimai bei rekomendacijos“, – pabrėžė A. Čeponienė.

Tuo metu Šiaulių miesto savivaldybės Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė komentavo, kad šiuo metu yra planuojami tokie kalėdiniai užsiėmimai, į kuriuos šiauliečiams netektų susirinkti vienu metu.

REKLAMA

Priduriama, kad Naujieji metai taip pat bus sutinkami be žmonių susibūrimų.

„Šiauliuose Kalėdos bus ir Kalėdų eglė taip pat, tačiau renginių ir didelių susibūrimų neplanuojame.

Galvojamos tokios veiklos, į kurias nereiktų ateiti šiauliečiams vienu metu. Šventiniu laikotarpiu bus įžiebta Kalėdų eglė, papuošta miesto Prisikėlimo aikštė ir skveras, kuriame miestiečiai turės galimybę pajusti šventinę nuotaiką visą mėnesį ir aplankyti šviečiantį tūrinių dekoracijų, freskų skverą, be to, bus atidaryta ir pradės veikti Prisikėlimo aikštės apžvalgos aikštelė.

Naujų metų šventinį fejerverką kviesime miestiečius stebėti saugiai iš namų balkonų ar kiemo ir kol kas yra paslaptis iš kurios vietos bus leidžiami šventiniai fejerverkai. Bet kuriuo atveju bus pasirinkta vieta, į kurią negalės susirinkti žmonės“, – paaiškino A. Lesauskienė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įspėja žmones, jaučiančius koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus – karščiuojančius, kosinčius, sloguojančius, praradusius uoslės ir skonio jausmą ar turinčius kitų sveikatos nusiskundimų – jokiu būdu nevykti į renginius, stebėti juos nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų