REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galimybė pasiskiepyti vaistinėse dar šiemet, kaip panašu, stumiasi į kitus metus. Tarp infekcinių ligų, kurių vakcinos būtų prieinamos šiose vietose – ir COVID-19. Tiesa, skiepų nuo šio viruso dar reikia sulaukti.

Galimybė pasiskiepyti vaistinėse dar šiemet, kaip panašu, stumiasi į kitus metus. Tarp infekcinių ligų, kurių vakcinos būtų prieinamos šiose vietose – ir COVID-19. Tiesa, skiepų nuo šio viruso dar reikia sulaukti.

REKLAMA

Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje pritarta ministro Aurelijaus Verygos teiktam siūlymui paankstinti dar birželį priimtų nuostatų įsigaliojimą. Vis dėlto tai neįvyks taip anksti, kaip norėjo ministras.

Sprendimą skubina koronavirusas

„Šitie pakeitimai yra siūlomi dėl vienos paprastos priežasties – norint paankstinti įsigaliojimo datą ir sudaryti galimybę išplėsti vietas, kur būtų galima skiepyti asmenis sezoninėmis vakcinomis. Ir jei norime, kad ši galimybė būtų realizuota, tiesiog reikėtų paankstinti datas“, – kalbėjo ministras.

Jis priminė, kad parlamentas jau yra pritaręs dėl galimybės skiepyti žmones sezoninėmis vakcinomis – gripo, erkinio encefalito.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar atsirado nauja problema – COVID-19 infekcija. O kai Lietuvą pasieks vakcina, greitai reikės paskiepyti didelį kiekį žmonių“, – pabrėžė ministras.

REKLAMA

Siūloma įstatymų projektuose numatyti, kad įstatymų nuostatos, reglamentuojančios vertimąsi biomedicinos technologo, medicinos biologo, medicinos genetiko ir išplėstinės praktikos vaistininko asmens sveikatos priežiūros praktika, įsigaliotų ne kitų metų gegužės 1 d., o dar šių metų lapkričio 1 d. Tiesa, kaip vėliau pridūrė ministras, iki šio laiko, akivaizdu, kad nespėjama, tad ją proto ribose galima pakoreguoti.

Anksčiausiai pavyktų tik kovą

Kaip pasirodo, visgi realiausia data realizuoti idėją būtų tik kovo 1 d. Apie tai komiteto posėdyje pasisakė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (Akreditavimo tarnybos) vadovė Nora Ribokienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai gerai suprantame, kad yra poreikis kaip įmanoma greičiau vaistininkams suteikti galimybę atlikti imunoprofilaktiką. Tik irgi primenu, kak tam, jog vaistininkai atliktų tik dalį, o ne visą imunoprofilaktiką, pasirinktas toks kelias, kad jie turės turėti 4 licencijas – vaistininko, išplėstinės praktikos vaistininko, vaisinės ir asmens sveikatos priežiūros įstaigai“, – kalbėjo ji.

N. Ribokienė akcentavo, kad čia ir yra atsiradusios įgyvendinimo problemos, mat tam, kad vaistininkai ir vaistinės gautų licencijas, reikia keisti ne vieną licencijavimo sistemą, o tam reikia ir laiko, ir pinigų.

„Šių metų pinigai išeikvoti odontologų licencijavimo adaptavimui, tą padarėme iš savo resursų, nes lėšų negavome, taigi šių sistemų keitimas nusikelia į kitus metus. Tad pats artimiausias terminas, kada būtų galima pradėti procesą yra kovo 1 d.“, – sakė Akreditavimo tarnybos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu siūloma, kad vaistininkų apmokymai pradėtų veikti nuo sausio 1 d.

Ministras sakė suprantantis, kad nėra viską paprastą įgyvendinti, tačiau priminė, kad ir situacija, kurioje gyvename, yra neeilinė.

„Ir tie terminai, kuriais anksčiau dirbdavome, paranda bet kokią prasmę, nes situacija keičiasi dienomis, savaitėmis. Tikrai geriau už Akreditavimo tarnybą nepasakysiu, nes tą darbą reikės nuveikti jos darbuotojams. Tai kokia anksčiausia data yra realiausia, tokią ir reikia nustatyti. Tik turėkime galvoje, kad kuo vėlesnė bus data, tuo mažiau šansų, kad atkeliavus vakcinai vaistinės galės šią teisę realizuoti“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Greitai reikės paskiepyti daug žmonių

Ministras anksčiau yra pabrėžęs, kad šiuo sudėtingu pandeminiu laikotarpiu galvojama strategija, kaip būtų galima greitai, neperkraunant sveikatos sistemos, paskiepyti didelę dalį žmonių. 

„Nes čia svarbus yra greitis, svarbu, kad žmonės nesusirinktų į gydymo įstaigas, nes ten  ir taip darbo yra pakankamai. Tai vaistinė yra ta vieta.

Vaistinių Lietuvoje yra nemažai ir jeigu jos laiku pasiruoštų, tai būtų galima išnaudoti kaip gerą tinklą, kur būtų galima žmones nuo Covid‘o paskiepyti. Kitais metais nuo gripo ten būtų galima skiepyti“– Seime kalbėjo ministras.

Kaip akcentuojama įstatymo aiškinamajame rašte, tai užtikrintų nepertraukiamą ir laiku teikiamų paslaugų, tokių kaip suaugusiųjų skiepijimas, teikimą. 

REKLAMA

Ministras pabrėžė, kad tai nebūtų prievolė, skiepijimą galėtų vykdyti tik tos vaistinės, kurios bus pasiruošusios.

Dabar skiepai – tik gydymo įstaigose

Išplėstinės praktikos vaistininkas jau nuo minimos datos vaistinėje galėtų skiepyti gyventojus gripo, erkinio encefalito ir kitų infekcinių ligų vakcinomis.

„Šiuo metu norėdamas pasiskiepyti žmogus net būdamas sveikas privalo laukti eilėje pas šeimos gydytoją, tad naujoji tvarka leis pasiskiepyti greičiau, kartais net neapsilankius gydymo įstaigoje. Tikimės, jog taip skiepai taps patrauklesni ir eilių gydymo įstaigose besibaiminantiems piliečiams, o sveikatos priežiūros specialistams bus tolygiau paskirstomas krūvis“, – dėstoma aiškinamajame rašte.

Biomedicinos technologai, medicinos biologai, medicinos genetikai šiuo metu be licencijų dirba laboratorijose (tiriančiuose ir COVID-19 mėginius), todėl, manoma, būtų taip pat tikslinga 6 mėnesiais paspartinti jų praktikuojamos veiklos licencijavimą taip sudarant prielaidas kelti šių specialistų teikiamų paslaugų kokybę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų