REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su premjeru ir keliais ministrais aptarti pasirengimą Astravo atominės elektrinės keliamoms grėsmėms. Astravo AE ruošiamasi paleisti lapkričio 1–10 dienomis. Po susitikimo prezidento patarėja pranešė, kad Baltarusijai siunčiama protesto nota ir reikalaujama sustabdyti neatsakingą Astravo atominės elektrinės paleidimą.

Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su premjeru ir keliais ministrais aptarti pasirengimą Astravo atominės elektrinės keliamoms grėsmėms. Astravo AE ruošiamasi paleisti lapkričio 1–10 dienomis. Po susitikimo prezidento patarėja pranešė, kad Baltarusijai siunčiama protesto nota ir reikalaujama sustabdyti neatsakingą Astravo atominės elektrinės paleidimą.

REKLAMA

„Prezidentas pabrėžia, kad Lietuva kategoriškai nesutinka su tokiu skubotu paleidimu. Baltarusijai bus išsiųsta protesto nota dar šiandien.

Lietuvos pozicija išlieka nekintanti. Astravo elektrinė kelia grėsmę ES, ir, konkrečiai, Lietuvos piliečių saugumui, todėl reikalaujame sustabdyti tokį neatsakingą Astravo atominės elektrinės paleidimą“, – antradienį spaudos konferencijos metu teigia prezidento G. Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

Pasak jos, savivaldybių pasirengimo lygis reaguojant į potencialią grėsmę galėtų būti kur kas geresnis.

Europos Parlamentas rekomendavo, kad Astravo elektra nebūtų prekiaujama ES rinkoje: „Turime toliau konsoliduoti pastangas, kad  būtų užkardytas tos nesaugios elektros patekimas į ES elektros rinką.“

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas antradienį per susitikimą aptarė Vyriausybės, ministerijų bei kitų atsakingų Lietuvos institucijų pasirengimą įgyvendinti įstatymų nuostatas dėl šalies gyventojų sveikatos ir aplinkos apsaugos, civilinės saugos sistemos parengties ir nesaugiai gaminamos elektros neįsileidimo į Lietuvos rinką.

REKLAMA

„Lieka ir būsimai Vyriausybei“

G. Nausėda per susitikimą pabrėžė, kad būtina sustiprinti civilinės saugos sistemą. Pasak jos, Astravo AE klausimai lieka ir naujai Vyriausybei.

„Šie klausimai lieka ir būsimai Vyriausybei, tačiau iki gruodžio mėnesio, kol dirba ši Vyriausybė, klausimai dresuojami jai.

Prezidentas tikisi, kad būsima Vyriausybė taip pat kaip dabartinė Vyriausybė toliau tęs tą pačią politiką. Astravo atominė elektrinė yra nesaugi ir ji turėtų  būti stabdoma tokiomis sąlygomis, o jos pagaminta nešvari elektros energija nepatektų į ES rinką“, – sako A. Skaisgirytė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, dėl Baltijos šalių svarstomos metodikos, klausimą turi spręsti Energetikos ir Užsienio reikalų ministerija: „Prezidentas nesprendžia techninių klausimų.“

Ministrė: Civilinės saugos įstatymo pakeitimai keliauja į Vyriausybės posėdį

Susitikime Prezidentūroje dalyvavo premjeras Saulius Skvernelis, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Ministrė R. Tamašunienė po susitikimo pranešė, kad trečiadienį Vyriausybėje ketinama svarstyti Civilinės saugos įstatymo pakeitimus, susijusius su pasiruošimu Astravo AE paleidimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad ne pokytis dėl pokyčio turėtų įvykti, o mes turėtume patobulinti sistemą, dėl to jau parengta nauja Civilinės saugos įstatymo redakcija ir visi lydintieji įstatymo pakeitimai, visas paketas. Jis kaip tik rytoj (trečiadienį – BNS) keliauja į Vyriausybės posėdį“, – žurnalistams sakė R. Tamašunienė.

Anot jos, ministerija siekia, kad valdant galimas su Astravo AE susijusias krizes, būtų atsisakyta perteklinių biurokratinių grandžių, dėl kurių pailgėja sprendimų priėmimas.

Taip pat siekiama įvesti daugiau aiškumo savivaldybėms ir apibrėžti atsakomybės ribas. R. Tamašunienės teigimu, Civilinės saugos įstatymo pakeitimus Seimui tikimasi pateikti dar rudens sesijoje.

REKLAMA

Ministrė sako, kad Vyriausybė jau yra užtikrinusi tinkamą finansavimą reikalingoms saugos priemonėms, šiuo metu vyksta viešieji pirkimai.

„Vyriausybė užtikrino tinkamą finansavimą. Įvertinus visus galimus scenarijus, yra rengiamasi, vykdomi pirkimai, kaip žinia, jų nepadarysi per vieną dieną“, – sakė R. Tamašunienė.

„Suplanuoti 33 pirkimai, 10 iš jų jau įvyko. Kalbame apie įvairias priemones, reikalingas užtikrinti tiek tarnybų veiklą, tiek gyventojams – reikalingą pagalbą“, – pabrėžė ji.

Vaičiūnas tikisi, kad prekybos elektra metodika bus patvirtinta šią savaitę

Baltarusijai jau lapkričio pradžioje ketinant į sistemą įjungti Astravo atominę elektrinę (AE) ir Baltijos šalims numatant bendrai boikotuoti jos elektros importą, energetikos ministras tikisi, kad tam būtina trišalė prekybos elektra su Rusija metodika bus patvirtinta dar šią savaitę. 

REKLAMA

„Mūsų sistemos operatoriai yra suderinę metodiką ir šią savaitę kaip tik turi būti pritarimas tiek Latvijos, tiek Estijos, mano žiniomis, šiai metodikai. To paties pritarimo tikiuosi ir iš mūsų reguliatoriaus. Tai šiame fronte būsime tikrai padarę viską, kad elektra netiesiogiai taip pat nepatektų“, – po susitikimo su prezidentu G. Nausėda bei užsienio ir vidaus reikalų ministrais BNS sakė Žygimantas Vaičiūnas. 

Pasak jo, toliau vyksta derybos ir dėl elektros kilmės garantijų arba sertifikatų sistemos, kad per Rusiją į Latviją, o vėliau ir į Lietuvą bei kitas Europos Sąjungos šalis nepatektų baltarusiška elektra.

„Dar svarbus yra kilmės garantijų klausimas. Džiugu, kad čia įsitraukusi Europos Komisija ir kaip tik šiuo metu vyksta susitikimas su Europos Komisija ir Latvijos, Estijos atstovais dėl efektyvios sistemos ir norima sudėlioti paskutinius štrichus“, – sakė ministras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojams dalina jodo tabletes

Siekiant apsisaugoti gyventojams yra dalinamos jodo tabletės. Ministrė teigė, kad kol kas dalinama pagal gyventojų deklaruojamą gyvenamąją vietą,  bet svarstoma dalinti ir per universitetus ar kitas ugdymo įstaigas.

„Jodo tablečių dalyba kol kas vyksta pagal gyventojų deklaruojamą vietą. Tas klausimas yra svarstomas“, – sakė R. Tamašunienė.

Ji pažymėjo, kad galima dar patobulinti ir jodo tablečių dalinimą per vaistines.

Nausėda: Astravo AE kelia grėsmę ES piliečių saugumui

Baltarusijoje ruošiantis Astravo atominės elektrinės paleidimui, Lietuvos prezidentas teigia, kad projektas kelia grėsmę Europos Sąjungos (ES) piliečių saugumui. 

REKLAMA

G. Nausėda dėl šios netoli Lietuvos sienos statomos branduolinės jėgainės saugumo problemas pirmadienį aptarė su Europos Komisijos viceprezidentu Valdžiu Dombrovskiu.

„Astravo AE kelia grėsmę ES piliečių saugumui, todėl būtina sustabdyti tokį neatsakingą Astravo AE paleidimą. Be to, ES neturi įsileisti į rinką elektros iš aukščiausių branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartų nesilaikančių trečiųjų šalių gamintojų“, – teigė G. Nausėda. 

Baltarusija branduolinę elektrinę stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Rugpjūčio pradžioje AE statanti Rusijos korporacija „Rosatom“ pradėjo branduolinio kuro įkrovimą į pirmąjį reaktorių.

REKLAMA

Baltarusija skelbia, kad pirmąjį reaktorių prie šalies energetikos sistemos prijungti planuoja šių metų pabaigoje, o visa galia jis turėtų pradėti veikti 2021-ųjų vasarį.

Lietuva yra priėmusi įstatymą, kad Astravo elektra negali patekti į šalies rinką, ir ragina kaimynines šalis boikotuojant jėgainės elektrą. 

Prisiminkite 5 patarimus, kaip pasiruošti Astravo galimai nelaimei:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų