REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos antstoliai, gavę užduotį išieškoti milijoninę skolą iš Kaliningrado srities, neranda pagalbininkų, rašo „Kauno diena“. Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) neketina vykdyti antstolių paliepimo: sulaikyti į Lietuvą įvažiuojančias Kaliningrado sričiai priklausančias transporto priemones, nes baiminasi, jog bus apkaltinta neteisėtais veiksmais.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas patvirtino, kad Lietuvos antstolių reikalavimas nedelsiant sulaikyti ir areštuoti visą į Lietuvą patenkantį Kaliningrado srities turtą – automobilius, lėktuvus, pinigus sąskaitose ir kitą kilnojamąjį turtą – yra teisėtas. Reikalavimas pateiktas visoms valstybės institucijoms, kontroliuojančioms šalies sienas ir transportą, bei komerciniams bankams.

REKLAMA

Kaliningrado srities turtą kitoje valstybėje antstoliai „žvejoja“ Kipre registruotos bendrovės „Duke Investment Limited“ prašymu. Ši skolų išieškojimu besiverčianti įmonė beviltiška laikytą skolą perėmė iš Vokietijos banko „Dresdner Bank AG“, kuris dar 1998 m. Kaliningrade registruotam vystymo fondui paskolino 10 mln. JAV dolerių.

Pinigai buvo skirti paukštienos fabrikui modernizuoti, bet jis bankrutavo. Kadangi už paskolos grąžinimą savo biudžeto ir srities valiutinių lėšų sąskaitomis garantavo tuometinė Kaliningrado srities administracija, Vokietijos bankas skolos ėmė reikalauti iš jos.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tiek ankstesnis srities gubernatorius Vladimiras Jegorovas, tiek dabartinis vadovas Georgijus Boosas pareiškė, kad įforminant skolos dokumentus buvo pažeisti Rusijos įstatymai, tad nėra pagrindo grąžinti skolą.

Praėjusių metų pabaigoje per varžytines parduotas Kaliningrado srities Vyriausybei priklausantis Vilniaus Antakalnio rajone esantis nekilnojamas turtas.

Kaip tvirtina ieškovui atstovaujančios advokatų kontoros „Nordia Baublys ir Partners“ vadovaujantis partneris Kęstutis Švirinas, šiuo metu bendro ieškinio suma kartu su delspinigiais siekia beveik 70 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo Rusijos internetinė spauda, Kaliningrado srities valdžios teigia, kad sąskaitų Lietuvos bankuose neturi, lėktuvą dar tik ketina įsigyti, o į komandiruotes į Lietuvą valdininkai vyks išnuomotomis mašinomis.

Tačiau ir taip pasieniečiai atsisako sulaikyti Kaliningradui priklausantį transportą. „Nei Civilinio proceso kodekso normos, nei VSAT įstatymas, nei kiti teisės aktai nenumato VSAT pareigūnams teisės sulaikyti skolininko turto“, – „Kauno dienai“ teigė VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

„Teismas ištyrė šitą klausimą ir nustatė, kad antstolio reikalavimas sulaikyti automobilius yra teisėtas. Jeigu teismas būtų matęs, kad Lietuvos teisė neleidžia vykdyti tokio reikalavimo, jis iš karto būtų jį panaikinęs“, – nesutiko advokatas K. Švirinas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų