REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovoje su koronavirusu į priešakines linijas stoja Lietuvos kariuomenė. Krašto apsaugos savanorių pajėgos padės šalies epidemiologams ir specialistams, kurie šiuo metu nespėja tirti naujų COVID-19 atvejų. Infekcijų per vakar nustatyta vėl daugiau nei 400-ai. Dėl kasdien rekordus mušančių sergamumo rodiklių problemų kyla ir ligoninėms, kurioms greitai gali pritrūkti medikų planinėms paslaugoms. 

Kovoje su koronavirusu į priešakines linijas stoja Lietuvos kariuomenė. Krašto apsaugos savanorių pajėgos padės šalies epidemiologams ir specialistams, kurie šiuo metu nespėja tirti naujų COVID-19 atvejų. Infekcijų per vakar nustatyta vėl daugiau nei 400-ai. Dėl kasdien rekordus mušančių sergamumo rodiklių problemų kyla ir ligoninėms, kurioms greitai gali pritrūkti medikų planinėms paslaugoms. 

REKLAMA

Krašto apsaugos savanorių pajėgos nuo ankstyvo ryto būriuojasi prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniuje. Kariai savanoriai jau antra diena iš eilės ruošiasi padėti epidemiologams, visuomenės sveikatos specialistams, mokosi skambinti susirgusiems COVID-19, sekti viruso kelią.

„Pagrindinis tikslas tai, kad kariai skambintų žmonėms, kuriems yra patvirtina COVID-19 liga ir apklaustų pagal nustatytą klausimyną pagrindinių klausimų, sužinotų sąlytį su turėjusius asmenis. O vėliau vykdytų ir tolimesnius žingsnius dėl to, kad šiuo metu tikrai patiriame nemažai iššūkių, deja, nespėjama susisiekti su visais patvirtintais atvejais, dėl to sunku suvaldyti situaciją“, – sako visuomenės sveikatos centro atstovė Ginreta Megelinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Antra dieną iš eilės Lietuvoje laboratorijos užfiksavo daugiau nei 400 COVID-19 atvejų. Per vakar specialistai aptiko 442-i infekcijas. Visuomenės sveikatos centrui šie skaičiai be papildomų rankų neįveikiami. Šiose patalpose nuolat bus įsikūrę apie 30-imt karių, kurie, tikimsi, per dieną galės išnagrinėti 300-us papildomų susirgimų.

REKLAMA

„Lietuvos gyventojų pareiga yra ginti kraštą, rūpintis juo. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras sunkiai spėja viską, šiuo metu mes mokomės ir ruošiamės ateityje jiems padėti“, – pasakoja karys savanoris Mindaugas Židonis.

„Tai yra kažkas naujo, nauja patirtis, reikės bendrauti su žmonėmis, klausti, daryti tyrimus“, – teigia karys savanoris Justinas Kislerevičius.

„Prezidentas akcentavo, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras neturi pakankamai pajėgumų valdyti epidemiologinės situacijos, rinkti duomenis, paprašė kariuomenės paramos. Tai dabar vyksta procedūriniai dalykai, juos įgyvendinus kariuomenė galės įsijungti“, – kalbėjo kariuomenės atstovas spaudai Tomas Balkus.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pagalbos sulaukia ir iš studentų, buvusių darbuotojų bei kitų nevyriausybinių organizacijų. Tikslas – sukurti tokį žmonių tinklą, kuris galėtų per dieną išnagrinėti 1000 naujų COVID-19 infekcijų.

Darbuotojų pritrūkti gali ir ligoninėms. Santaros klinikose COVID-19 pacientams toliau laisvinamos lovos, gydytojai iš vienų skyrių kilnojami į kitus. Koronaviruso pacientams personalo užtenka, tačiau jei sergamumas toliau augs, medikai, o ir pats ministras neabejoja: kitos planinės paslaugos, operacijos nukentės.

„Jeigu mes kalbėtumėme apie tai, kad ir planines paslaugas teikti pilnai, ir gydyti, tik tai vienoje įstaigoje COVID-19 pacientus. Tai jeigu esant tokiai situacijai kai dabar yra, tai galėtų būti po geros savaitės, kad mes turėtumėme galvoti, ar nepradėti mažinti tam tikrų paslaugų teikimo arba įjunti atramines ligonines“, – sako Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situacijai Lietuvoje prastėjant Aurelijus Veryga prakalbo apie tai, kad miestų, kuriuose kitą savaitę bus įvestas karantinas, bus daugiau. Tam turi ruoštis ir Vilnius.

„Kiek žinau, taip. Jeigu savivaldybė patenka į raudonų savivaldybių, tai toje savivaldybėje bus rekomenduojama skelbti karantiną“, – pasakoja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Štai, ką sako vilniečiai:

„Gal dar ne? Auga, bet žmonės saugosi.“

„Ta situacija stabili ir gal ji ir blogėjanti, bet tuo pačiu labai pakenktų ekonomikai.“

„Verta, verta, verta. Taip.“

„Skaičiai tokie, kad tikrai kažką reiktų daryti.“

„Gali atsitikti taip, kad bus tų karantinų, atskirų apribojimų, bet jie turi būti protingi. Šiandien aš tikrai neslėpsiu, kai kuriais atvejais man to pritrūksta. Nelabai aišku, kodėl eiti į krepšinio varžybas galima, o krepšinio žaisti negalima. Logikos tame nėra daug“, – teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA

Remigijus Šimašius kalba apie tai, kad Vyriausybė porai savaičių dėl COVID-19 sustabdė būrelių veiklą, tačiau tūkstančiams fanų rinktis į Žalgirio areną neuždraudė. Vakar 5130 sirgalių stebėjo kaip kauniečiai grūmėsi su „Valencia“ krepšininkais iš Ispanijos.

Štai, ką mano kauniečiai:

„Bijom, bet einam, tai saugomės.“

„Aš einu žiūrėti, aš einu sirgti.“

„Nugalėsim ir Valencia, ir koroną.“

„Nei vieno draugo nežinau, kuris sirgtų ar būtų ligoninėje.“

„Galim apsimetinėti, kad virusas neegzistuoja ir vaidinti bravūriškai, kad mums viskas vienodai, bet kai pradės strigti gydymo įstaigų veikla, mažiausiai, kas rūpės, tada kažkokios varžybos ar pasilinksminimo vietos“, – kalbėjo A. Veryga.

Šiuo metu iš 17-os tūkstančių Lietuvos ligoninių lovų užimta daugiau nei pusė, beveik 11 000. Tik nedidelė dalis jų, 593, tinka labai sunkiems Covid-19 pacientams, nes yra su dirbtine plaučių ventiliacija. Trečdalis šių specialių lovų – 185 – jau yra užimtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų