REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis susiginčijo dėl tos pačios lyties asmenų santykių.

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis susiginčijo dėl tos pačios lyties asmenų santykių.

REKLAMA

Penktadienį jie abu „Žinių radijo“ laidoje „Ką rinkti“ atsakė į klausimą, ar pritaria popiežiaus Pranciškaus išreikštam palaikymui tos pačios lyties partnerystei.

A. Armonaitė teigė pritarianti popiežiui: „Džiaugiuosi, kad katalikų bažnyčioje atsiranda žmonės, aukščiausi lyderiai, kurie sako, kad bažnyčia turi priimti kitokį ir būti atvira.

Tai yra, iš tikrųjų, labai smagu. Gal reikėtų pridurti, kad Lietuvoje tuo tarpu, pavyzdžiui, mūsų Laisvės partijos kandidatė Kalvarijoje, kuri neslepia savo LGBT orientacijos ir groja vargonais Šventežerio bažnyčioje, jai klebonas po rinkiminės kampanijos liepė nebesirodyti bažnyčioje. Taip išeina, kad popiežius sako viena, o atsiranda žmonių, kurie bando būti šventesni už popiežių“.

Ji norėtų, kad Lietuvoje būtų sukurta aplinka, kur žmonės jaustųsi saugiai: „Aš suprantu, kad mano bendražygė dabar tikrai neturėtų jaustis saugiai, neturėtų jaustis galinti būti savimi ir lygiaverte bendruomenės nare. Laisvės partijos tikslas yra tik toks – įtvirtinti lygybę prieš įstatymą, sukurti aplinką, kurioje kiekvienas žmogus galėtų būti savimi“.

REKLAMA
REKLAMA

A. Armonaitė pažymėjo, kad kartais lankosi Bernardinų bažnyčioje ir teigė, kad tikisi, jog toliau galės lankytis nepaisant politinių pažiūrų.

Paklaustas apie popiežiaus pasisakymą, R. Karbauskis atsakė, kad Bažnyčia savo dogmos nekeitė – vienos lyties asmenų šeimos ir santuokos negali būti kuriamos.

REKLAMA

„Šnekant apie (popiežiaus pasisakymą – aut. past.) šitoje vietoje įdomi jūsų interpretacija. Jis šnekėjo apie turtinius ir civilinius santykius – apie tai ir mes šnekame, kad kokiame bebūtų žmonės tarpusavio ryšyje, jie turėtų būti sutvarkyti civiline ir turtine prasme.

Šis pasisakymas nėra nieko naujo – ir Lietuvoje yra tas rūpestis ir visame pasaulyje. Aišku, yra valstybių, kurios įteisino vienos lyties asmenų šeimas, bet mes to tikrai nedarysime“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasiteiravus, ar jis būtų už civilinę partnerystę teisine prasme, politikas teigė, kad teisine prasme tokius santykius reikia sutvarkyti, jeigu kažkokio įstatymo trūksta dėl paveldėjimo ir kitų dalykų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šnekant apie poreikį kurti kažkokią bazę, kad būtų kuriamos šeimos, ar kažkas bandytų įsivaikinti vaikus vienos lyties asmenų. Lietuvoje tai yra nepriimtina ir mes to nedarysime.

A. Armonaitė teigė, kad išgirdo R. Karbauskio pritarimą partnerystės įstatymui ir klausė, kodėl reikia žmones gąsdinti.

„Reikia paaiškinti, kuo skiriasi partnerystė nuo šeimos. Mes šnekame apie civilinius ir turtinius santykius ir aš nežinau, ar reikia partnerystės įstatymo tam, kad civiliniame kodekse sutvarkytume turtinius santykius.

Kita vertus, jūs pasakykite, ko dabar trūksta Civiliniame kodekse tam, kad turtiniai santykiai žmonių, kurie gyvena kartu, vienos lyties asmenys, kaip teisės yra pažeidžiamos?“, – kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popiežius Pranciškus pritarė gėjų civilinei partnerystei

Primename, kad popiežius Pranciškus pareiškė remiantis tos pačios lyties civilinę partnerystę. Dokumentiniame filme „Francesco“ išsakytos mintys yra pirmas toks pritarimas gėjų santykių įteisinimui iš katalikų popiežiaus lūpų.

„Homoseksualūs žmonės turi teisę būti šeimoje. Jie yra Dievo vaikai, – cituojamas jis viename iš interviu filmui. – Ką mes turime turėti tai yra civilinės partnerystės įstatymas; tokiu būdu jie būtų teisiškai apsaugoti. Aš už tai pasisakau“. 

Anksčiau, eidamas arkivyskupo pareigas Buenos Airėse, popiežius Pranciškus pritarė civilinei gėjų porų partnerystei. Tačiau jis niekada anksčiau nebuvo išsakęs to jau būdamas Katalikų bažnyčios popiežiumi, rašoma naujienų agentūros AFP pranešime.

Dokumentinio filmo autorius Evgeny Afineevsky yra žinomas savo ryšiais Vatikane, asmeniškai gerai pažįsta popiežių.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų