REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnas prisimena pavasarį kilusį galvos skausmą dėl siuntinių. Vėlavo siuntos iš užsienio, ilgiau teko laukti ir siuntinių pačioje Lietuvoje. Kalėdinei karštinei artėjant užsienio lietuviai jau rūpinasi dovanomis artimiesiems, mat bijo, kad prieš šventes sutriks pašto veikla, o siurprizai adresatus pasieks kur kas vėliau. Kad dovanos laiku nugultų po eglute, Lietuvos paštas sako jomis pasirūpinti jau dabar.

Dažnas prisimena pavasarį kilusį galvos skausmą dėl siuntinių. Vėlavo siuntos iš užsienio, ilgiau teko laukti ir siuntinių pačioje Lietuvoje. Kalėdinei karštinei artėjant užsienio lietuviai jau rūpinasi dovanomis artimiesiems, mat bijo, kad prieš šventes sutriks pašto veikla, o siurprizai adresatus pasieks kur kas vėliau. Kad dovanos laiku nugultų po eglute, Lietuvos paštas sako jomis pasirūpinti jau dabar.

REKLAMA

Užsienio lietuviai jau ruošiasi Kalėdoms – perka kalėdines dovanas ir jas ruošiasi siųsti artimiesiems. Tačiau žmonės bijo, kad pasikartos pavasarį matytas scenarijus, kai siuntos stipriai vėlavo ne tik iš užsienio, bet ir iš vieno Lietuvos miesto į kitą.

Bijo vėluojančių siuntų

Dvidešimt metų Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Jovita sako, kad britai šventėms ruošiasi jau dabar. Parduotuves užplūdo kalėdinės dekoracijos, o dažnas britas iš anksto pasirūpino kalėdinėmis dovanomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Parduotuvės jau pasipuošusios Kalėdoms, žmonės perka dovanas ir dekoracijas. Anglų tradicija dovanas pirkti iš anksto. Jei paklausi, dauguma jų sakys, kad dovanos beveik paruoštos“, – naujienų portalui tv3.lt pasakoja Jovita.

REKLAMA

Tokia kalėdinė karštinė būnant Anglijoje yra neišvengiama ir Jovitos namuose. Tačiau moteris atvirauja, kad artėjančios Kalėdos nė per kur neprimins ankstesnių.

„Šiemet Kalėdos bus išskirtinės. Visi ruošiasi karantinui“, – pasakoja Jovita.

Lietuvė sako kol kas iš viso nežinanti, ar šiemet dovanas artimiesiems siųs. Pirmiausia, Jovitos nuomone, dovanos į Lietuvą keliaus ilgiau, o ir šiaip dėl koronaviruso jokios kalėdinės dvasios nebėra.

Siuntiniai, žinoma, vėluos, nes dauguma viską perka internetu, bijo išeiti į parduotuves. Šiemet dingo kalėdinė nuotaika. Neaišku, kaip bus, laukiame sienų uždarymo“, – nuotaikomis dalijasi Jovita.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl vėluojančių dovanų sunerimo ne tik Jovita. Kita Didžiojoje Britanijoje gyvenanti lietuvė Žyginta sako jau galvojanti apie kalėdines dovanas. Mergina užsienyje studijuoja, šventėms į Lietuvą grįžti kol kas neplanuoja, tad dovanas šeimai ir draugams siųs. Tiesa, Žyginta sako, kad dėl galimo vėlavimo pašto paslaugų nesirinks.

„Siųsiu siuntinį šiais metais, bet ne paštu, o įduosiu vežėjui. Niekad nepaveda, per dvi ar tris dienas siunta jau būna Lietuvoje arba atvirkščiai“, – naujienų portalui tv3.lt pasakoja Žyginta.

Šiemet kalėdinių dovanų mergina paštui patikėti nenori, nes per pavasario karantiną buvo susidūrusi su nemalonumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per pavasario karantiną apie dvi savaites laukiau siuntos“, – prisimena mergina.

Dovanas siųsti skatina jau dabar

Lietuvos paštas (LP) nesigina ir pripažįsta, kad siuntos pavasarį vėlavo stipriai.

„Pavasario karantino laikotarpiu į daugelį šalių pristatymo terminai išaugo dvigubai, buvo ir tokių šalių į kurias keliavo ir ženkliai ilgiau arba pristatymas buvo visai neįmanomas. Pavyzdžiui, į JAV vietoje įprastų devynių dienų siuntos keliavo iki dešimt savaičių, į Italiją vietoje devynių keliavo 22 dienas.

Taip pat buvo sutrikęs ir importas, siuntos iš užsienio Lietuvą pasiekdavo irgi vėliau, anksčiausiai tą pajutome su Kinijos siuntomis – Europa dar gyveno gana įprastu ritmu, kai iš Kinijos pirmuosius vėlavimus pastebėjome dar vasarį“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja LP atstovė spaudai Gintarė Kitovė.

REKLAMA

G. Kitovės teigimu, pavasarį buvo sustabdyta didelė dalis skrydžių, tad įprastai oru keliavusios siuntos turėjo prieglobsčio ieškoti kitose transporto priemonėse. Taip pat siuntos vėlavo ir dėl to, kad jų buvo daugiau.

„Atšaukus kiek daugiau nei 80 proc. skrydžių, reikėjo ieškoti alternatyvių maršrutų, siuntos keliavo žemės transportu, o tai reiškia ilgesnę kelionę, taip pat išaugo siuntų kiekis. Pavyzdžiui, lyginant su pernai metais, kovo mėnesį siuntų, siunčiamų iš Lietuvos, kiekiai augo 13 proc., balandį – 57 proc.“ – pasakoja G. Kitovė.

Kad kalėdinės dovanos spėtų laiku nugulti po eglute, LP atstovė skatina žmones jau dabar rūpintis siuntiniais.

REKLAMA

„Kalėdinis laikotarpis yra vienas labiausiai įtemptų, tad mažesnis ir didesnis vėlavimas pasitaiko. Tikėtina, kad šis kalėdinis laikotarpis bus įtemptas dar ir dėl pasaulyje vis augančių naujų Covid-19 atvejų. Jau dabar fiksuojami logistikos grandinės sutrikimai, kai kurių šalių paštai praneša apie vėlavimus.

<...> Norime paprašyti klientų supratingumo ir, jeigu ruošiasi užsienyje gyvenančius artimuosius nustebinti kalėdinėmis dovanomis, kviečiame nelaukti paskutinės minutės ir pradėti ruoštis šventėms“, – sako G. Kitovė.

LP sako, kad daugiausiai siuntinių į Lietuvą atkeliauja iš Kinijos, Belgijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos. Daugiausiai išsiunčiama į JAV, Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Prancūziją ir Latviją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų