REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį – antrasis Seimo rinkimų turas. Jo metu galutinai paaiškės, kas bus Lietuvos valdžioje ateinančius ketverius metus. Pirmajame Seimo rinkimų ture bene labiausiai visus savo sėkme nustebino Laisvės partija. O kokių staigmenų galime tikėtis antrajame Seimo rinkimų ture?

Sekmadienį – antrasis Seimo rinkimų turas. Jo metu galutinai paaiškės, kas bus Lietuvos valdžioje ateinančius ketverius metus. Pirmajame Seimo rinkimų ture bene labiausiai visus savo sėkme nustebino Laisvės partija. O kokių staigmenų galime tikėtis antrajame Seimo rinkimų ture?

REKLAMA

Apie tai – portalo tv3.lt pokalbis su viešųjų ryšių ekspertu Mykolu Katkumi.

Ko galime tikėtis, kokie rezultatai bus po antrojo rinkimų turo? Išankstinis balsavimas įsibėgėja.

Turbūt, kaip ir pirmasis, taip ir antrasis rinkimų turas yra nepanašus į ankstesnius balsavimus, kurie vyko Lietuvoje. Jei per pirmąjį rinkimų turą buvo didžiulis klausimas, kaip pasidalins vadinamųjų „anti-sisteminių“ ir kairiųjų partijų elektoratas, tai prieš antrąjį rinkimų turą turime tokią situaciją, kurioje rinkimų nugalėtojus spręs 10 apylinkių, kuriose susigrumia valstiečių ir konservatorių arba liberalų ir kitų kairiųjų partijų kandidatai.

Dažnai dabar girdime, kad valstiečiai gąsdina rinkėjus, esą konservatoriai mažins pensijas, vaikų pinigus, įteisins gėjų santuokas ir taip toliau. Konservatoriai sako, kad to nebus. Žinome, kad bus nemažai susidūrimų tarp valstiečių ir konservatorių. Tai kurį, tikėtina, žmonės išrinks?

REKLAMA
REKLAMA

Atvirai pasakius, jei mes neturėtume 2016-ųjų metų patirties, kada daug kas pranašavo, kad konservatoriai turėtų pasiekti pergalę, tai būtų galima sakyti, kad visos kortos yra konservatorių ir jų potencialių sąjungininkų rankose. Šį kartą konservatoriai ir bendrai dešinieji geriau pasirodė visoje Lietuvoje. Yra 19 apylinkių, kuriose konservatoriai arba liberalai yra užsitikrinę vietą. Tie balsai keliauja į krepšelį, kuris yra dešiniųjų partijų pusėje. Labai viskas priklausys nuo to, kaip žmonės mobilizuosis balsuoti prieš konservatorius. Praeitą kartą ponui Ramūnui Karbauskiui pavyko mobilizuoti žmones balsuoti prieš konservatorius. Prieš konservatorius balsavo ir socialdemokratų remėjai, ir pačių valstiečių remėjai. 

REKLAMA

Ar galime daryti prielaidas, kaip atrodys Seimas po antrojo turo? Ar galime numanyti, kokia susidėlios koalicija?

Čia nėra didelio klausimo. Priešrinkiminio manevravimo yra. Jei dešiniesiems pavyks laimėti tose vietose, kur jie ryškiai pirmauja šiuo metu, tai aš manau, kad turėtumėme dešiniųjų koaliciją ir ypatingo laviravimo ar koalicijų su socialdemokratais arba Darbo partija niekam nereikėtų ir jų nebūtų. Jei dešinieji pasirodys silpniau, tai jie labai aktyviai ieškos pasyvesnio koalicijos partnerio, kuriuo galėtų tapti Viktoro Uspaskicho partija arba kai kuriais atvejais socialdemokratai, kurie galėtų užtikrinti daugumą, kai vyksta svarbių klausimų svarstymas.

REKLAMA
REKLAMA

Aš sakyčiau, kad mes turėsime dešiniųjų koaliciją Seime. Šiek tiek panašią, kokią mes turėjome 2008 metų Seime, kai konservatoriai su pono Arūno Valinsko partija buvo valdžioje. Manau, kad turėsime situaciją, kai premjero postą užims Ingrida Šimonytė. Ponia Viktorija Čmilytė-Nielsen, priklausomai nuo balsų skaičiaus, gali gauti Seimo pirmininko postą ir turbūt Laisvės partija gaus kelias ministerijas. Čia būtų spėjimas, tačiau tikimybė yra du trečdaliai, bet tai nereiškia, kad taip ir bus.

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų