REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso pandemijos antrajai bangai įgavus pagreitį ir šalims suskubus įsitraukti į vakcinos nuo Covid-19 pagaminimo lenktynes, netruko pasirodyti ir Rusijos propagandos šešėlis. 

Koronaviruso pandemijos antrajai bangai įgavus pagreitį ir šalims suskubus įsitraukti į vakcinos nuo Covid-19 pagaminimo lenktynes, netruko pasirodyti ir Rusijos propagandos šešėlis. 

REKLAMA

PSO duomenimis, spalio pradžioje pasaulyje buvo kuriama 321 vakcina, tačiau tik 42 atvejais yra pasiekta klinikinių bandymų su žmonėmis fazė. Penkios vakcinos yra įregistruotos „ribotam naudojimui“: trys iš jų sukurtos ir užregistruotos Kinijoje, o dvi – Rusijoje. 

Britų leidinys „The Times“ publikavo tyrimą, kuriame teigiama, kad Rusijoje yra kuriame britų kuriamos vakcinos nuo koronaviruso meme’ai ir vaizdo įrašai – vėliau jie „eksportuojami“ į Vakarų socialinius tinklus.

Šio pajuokavimo esmė yra ta, kad vakcinos, kurią kuria Oksfordo universitetas, kartu su „AstraZeneca“, pagrindas yra šimpanzės virusas. Todėl meme’uose beždžione yra vaizduojamas Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas arba, pavyzdžiui, rodoma šimpanzė, dirbanti laboratorijoje. Tokiu būdu Rusija stengiasi suformuoti negatyvų britų požiūrį į kuriamą vakciną, rašoma „The Times“. 

REKLAMA
REKLAMA

Britų žurnalistų teigimu, Rusijai tokia dezinformacija išties naudinga, ypač žinant, kad ši šalis jau turi savo vakciną (nors ir nepakankamai patikrinta), kurią nori aktyviai pardavinėti.

REKLAMA

Leidinys taip pat pažymėjo propagandininko Dmitrijaus Kiseliovo laidą „Vesti nedeli“. Rugsėjo 13-ąją rodytoje laidoje jis pademonstravo kelis meme’us apie Oksfordo vakciną ir akcentavo, kad gamintojai susidūrė su problema – tuomet tyrimus teko laikinai nutraukti, kol bus išsiaiškinta vieno iš dalyvių ligos priežastis.

D. Kiseliovas taip pat aiškino, kad „taip išėjo, kad Oksforde pagamino, greičiausiai, beždžionių vakciną“.

Nerimą išsakė ir valdžios atstovai

Britų vakcinos kūrėjų grupės vadovas Andrew Pollardas bet kokius bandymus dirbtinai pakirsti žmonių pasitikėjimą vakcina vadina labai pavojingais, ypač pandemijos laikotarpiu. Jis taip pat pažymėjo, kad preparatas, kurį jis kartu su kolegomis kuria, „labai  labai panašus į daugelį kitų vakcinų, įskaitant ir rusiškąją, nes visose jose yra naudojamas žmogaus ar šimpanzės peršalimo virusas“. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų organizmas neskiria viruso tipo. Ir mes nedirbame su šimpanzėmis tiesiogiai – mes dirbame su virusu, kuris jas užkrečia“, – aiškino jis. 

„The Times“ pažymima, kad nėra tiesioginių įrodymų, kad Kremlius organizavo meme’ų platinimo kampaniją, tačiau pažymima, kad „yra įrodymų, kad kai kurie rusų valdininkai turėjo sąryšį su jų kūrimu“. 

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Dominicas Raabas jau išsakė savo nerimą dėl to, kad dezinformacijos kampanijas galėjo organizuoti Rusijos valdžia. „Mes žinome, kad Rusija jau turėjo sėkmingos patirties šioje srityje“, – pažymėjo jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vakcina gyvuliams“

Beje, pačių rusų pasididžiavimą – vakciną „Vektor“ kritikavo jų kolega iš Rusijos mokslų akademijos Biocheminės fizikos instituto. Pats, kartu su kolegomis kuriantis vakciną nuo koronaviruso biochemikas Aleksandras Kudriavcevas savo „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad jaučia nusivylimą išvydęs rusų vakcinos sudėtį. „Tiesą pasakius, aš tikėjausi, kad tai šiuolaikinė vakciną, pagaminta iš rekombinantinių baltymų, nepavojingas vakcinos pagrindas iš adenovirusų ar gal net susilpnintos, trumpiau kalbant „gyvos“ vakcinos… Tačiau! Tai štai, čia net ne praeita karta, čia veterinarų vakcinos! Ten yra vakcinos tokios, peptidinės, snukio ir nagų ligos, kuriomis gyvulius bado, miligraminiais antigeno kiekiais. Na, jeigu padvės – nebaisu, svarbu, kad užkrato neišnešiotų. Niekam sveiko proto ir šviesios atminties nešautų į galvą va šito suleisti žmonėms. Pasirodo šovė. Ir tai atėjo į galvą vienai iš vedančiųjų mokslo institucijų Rusijoje. Aš nusivylęs. Visiškai rimtai. <…>“ – piktinosi mokslininkas. 

REKLAMA

Pasak A. Kudriavcevo, įprastoje gripo vakcinoje – vos 45 mikrogramai antigeno (po 15 mkg kiekvieno), tačiau ir tie ne visų normaliai priimami. Mokslininko teigimu, Rusijos vakcinoje „Vektor“ yra net 225 mkg antigeno. 

Neseniai Rusijos žiniasklaida išsiaiškino, kad šios šalies prezidento V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas savo 53-ąjį gimtadienį pandemijos metu atšventė su trenksmu ir prisikvietęs krūvą įžymybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų