REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos Vilniaus mokyklos mokinių tėvai apstulbo sužinoję, kad pamokos jų atžaloms vyks įprastu būdu, nors klasėje ką tik buvo nustatytas vienas Covid-19 atvejis. Ir nors iki šiol mokykloms sakyta, jog tokiais atvejais klasės turėtų izoliuotis ir mokslus tęsti nuotoliniu būdu, mokyklos administracija sako laukianti epidemiologų sprendimo. Epidemiologai neabejoja – klasei būtina izoliuotis.

Vienos Vilniaus mokyklos mokinių tėvai apstulbo sužinoję, kad pamokos jų atžaloms vyks įprastu būdu, nors klasėje ką tik buvo nustatytas vienas Covid-19 atvejis. Ir nors iki šiol mokykloms sakyta, jog tokiais atvejais klasės turėtų izoliuotis ir mokslus tęsti nuotoliniu būdu, mokyklos administracija sako laukianti epidemiologų sprendimo. Epidemiologai neabejoja – klasei būtina izoliuotis.

REKLAMA

Pirmadienį paaiškėjo, kad Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazijoje vienam iš moksleivių nustatytas užsikrėtimas Covid-19. Mokyklos administracija apie moksleivio ligą iškart informavimo jo bendraklasių tėvus. Tačiau pamokos klasėje tęsiamos įprastiniu, o ne nuotoliniu būdu, kaip rekomenduota anksčiau.

Pamokos vyks įprastu būdu

Apie naują užsikrėtimą progimnazijoje patvirtino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centas (NVSC). Centro duomenimis, tai jau penktasis Covid-19 atvejis šioje mokykloje nuo rugsėjo vidurio. Trys atvejai nustatyti moksleiviams, du – mokyklos darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia apie užsikrėtusį moksleivį jo bendraklasių tėvus pasiekė pirmadienio popietę. Pranešime elektroniniame dienyne laikinoji mokyklos direktorė Daiva Briedienė kreipėsi į moksleivių tėvus, pranešdama, kuriomis dienomis moksleivis mokykloje nesilankė.

REKLAMA

Mokyklos direktorė tėvus patikino, kad individualiai susisiekiama su asmenimis, kurie kontaktavo su sergančiu moksleiviu ir turėjo su juo artimą kontaktą. Taip pat dezinfekuotos progimnazijos patalpos.

Bet labiausiai tėvus nustebino direktorės pranešimas, kad pamokos įvyks įprastu, o ne nuotoliniu būdu.

„Pamokos, kol nėra atskiro pavedimo iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, bus organizuojamas ĮPRASTU būdu“, – rašoma pranešime.

Baiminasi dėl vaikų sveikatos

Apie situaciją mokykloje portalui tv3.lt papasakojo sergančiojo moksleivio bendraklasio tėvas Andrius.

REKLAMA
REKLAMA

„Keista yra, kad mokykloms palikta laisvė rinktis, kokių veiksmų imtis. Kodėl išvis mokyklai leidžiama vertinti epidemiologinę situaciją klasėje? Kodėl nėra centralizuotų, aiškių veiksmų?“ – klausė Andrius.

Jis jaudinasi dėl situacijos klasėje – nėra aišku, ar sergantis moksleivis galėjo užkrėsti kitus. 

„Galima priminti, kad inkubacinis laikotarpis yra iki 14 dienų. Nepaisant to, kad moksleivis nebuvo pamokose pastarąją savaitę, prieš tai jis lankė pamokas ir teoriškai nuo jo galėjo užsikrėsti kiti“, – nuogąstavo tėvas.

Bendrauja su epidemiologais

Savo ruožtu laikinoji mokyklos vadovė Daiva Briedienė teigia, kad mokykla bendrauja su epidemiologais ir laukia instrukcijų, kaip turėtų elgtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nėra taip, kad mokykla pati sprendžia. Mes turime algoritmą, kuris yra patvirtintas savivaldybės ir pagal jį mes veikiame. Mes turime laukti tris dienas, bendradarbiaujame su NVSC, savivaldybę informavome ir sprendžiame“, – tv3.lt kalbėjo D. Briedienė.

Ji ramina, kad užsikrėtęs moksleivis mokykloje nesilankė savaitę po to, kai pasijuto blogai.

„Mokinys tikrai nejautė Covid-19 simptomų, tik spalio 11 dieną pradėjo kosėti, išsityrė spalio 18 dieną. O mokykloje tą savaitę nebuvo“, – patikino mokyklos laikinoji direktorė.

Klasei reikia izoliuotis

Komentuodamas mokyklos sprendimą pamokas vykdyti į prastu būdu, NVSC pažymėjo, kad nustačius Covid-19 ligos atvejį mokykloje, turėtų būti izoliuojami didelės rizikos kontaktą su užsikrėtusiuoju turėję asmenys.

REKLAMA

„Kalbant apie tokį atvejį ugdymo įstaigose, tai tikėtina, kad izoliuotis teks visai klasei, nes pamokų metu asmens apsaugos priemonės dažniausiai nėra naudojamos, atstumai neišlaikomi. 

Tad, kitaip tariant, asmenys laikomi turėjusiais didelės rizikos sąlytį. Ar klasėje dirbę mokytojai turėjo didelės rizikos sąlytį – priklauso nuo to, ar dėvėjo asmens apsaugos priemones, ar laikėsi atstumų. Šios aplinkybės turėtų būti įvertintos“, – atsakyme tv3.lt rašė NVSC atstovas.

Vis dėlto epidemiologai pažymi, kad „kaip organizuoti ugdymo procesą vaikams, kurie neturėjo sąlyčio, sprendžia kiekviena ugdymo įstaiga, pasitarusiu su steigėju“.

REKLAMA

Tvirtino, kad bus izoliuotos pavienės klasės

Dar prieš prasidedant mokslo metams Sveikatos apsaugos ministerija kartu su NVSC aiškino, kad mokykloje nustačius bent vieną Covid-19 atvejį pamokos toje klasėje bus tęsiamos nuotoliniu būdu. Toks veiksmų būdas pasirinktas siekiant neuždarinėti ištisų mokyklų, o izoliuoti pavienes klases.

Epidemiologas, Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius rugpjūčio pabaigoje visuomenę supažindino su tokia tvarka.

„Jeigu įvyktų tokia nelaimė, kad įvyktų protrūkis mokykloje, nereiktų visos mokyklos uždaryti, o būtų galima karantinuoti vieną ar dvi klases. Srautų valdymas tam yra vienas iš svarbiausių būdų pasiekti“, – sakė A. Ščeponavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jam antrino ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

„Gebėjimas laikytis šių reikalavimų sudarys prielaidas, jeigu atsitiktų tokia situacija, kad atsiranda užkratas, neuždaryti visos mokyklos, bet laikinai pereiti į nuotolinį ar izoliacijos laikotarpį tik klasei ar kelioms klasėms, tam srautui, kuris turėjo kontaktų“, – žurnalistams kalbėjo A. Monkevičius.

Per parą Lietuvoje nuo koronaviruso mirė penki žmonės, taip pat nustatyti 202 nauji infekcijos atvejai, bendras susirgusiųjų skaičius siekia 7928, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų