REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Saulius Skvernelis viešai pasmerkė Arūną Valinską, kuris viešai pasiūlė nušauti Valdemarą Tomaševskį. Ministras pirmininkas tikino, kad šis pareiškimas jį šokiravo ir užtikrino, kad tokie pramogų pasaulio ryklio pareiškimai neatspindi nei Vyriausybės, nei visuomenės požiūrio.

Premjeras Saulius Skvernelis viešai pasmerkė Arūną Valinską, kuris viešai pasiūlė nušauti Valdemarą Tomaševskį. Ministras pirmininkas tikino, kad šis pareiškimas jį šokiravo ir užtikrino, kad tokie pramogų pasaulio ryklio pareiškimai neatspindi nei Vyriausybės, nei visuomenės požiūrio.

REKLAMA

„Šis pareiškimas sukrėtė ir šokiravo, o tarptautinėje erdvėje yra pasitinkamas su didžiule nuostaba ir klausimais: kodėl tai buvo pasakyta, kaip tiksliai buvo pasakyta, ką tai reiškia? Ką tai sako visų pirma ne tiek apie pareiškimo autorių, kiek apie šiuolaikinę Lietuvą, kurią norime matyti kaip vakarietišką, atvirą visiems ir tolerantišką. Ką pagaliau tai sako apie kiekvieną iš mūsų?“, – socialiniuose tinkluose rašė S. Skvernelis.

Premjeras griežtai pasisakė prieš nesantaikos kurstymą bet kokiu – rasės, religijos, tautinės ar kitokios priklausomybės –pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalime intelektu, ironija, sarkazmu ar kitais būdais pridenginėti pagiežos ir neapykantos“, – tvirtino premjeras.

Pasak jo, nereikia proginės ar selektyvios tolerancijos, „kai vieną dieną minime dešimties tūkstančių nekaltų aukų atminimą, kai savo vaikams, šimtams ir tūkstančiams žiūrovų bei sekėjų, sakome, kad totalitarinių režimų, skatinusių neapykantą, nusikaltimai yra siaubingi ir negali būti pamiršti, o jau kitą dieną į eterį išleidžiame frazę apie tai, kad kažką reikėtų šaudyti“.

REKLAMA

„Aš asmeniškai, mano šeima, Vyriausybė ir, tikiuosi, kiekvienas iš mūsų, aiškiai ir griežtai atsiribojame nuo išsakytų žodžių. Pasisakome ir pasisakysime prieš bet kokį neapykantos kurstymą bet kokiu pagrindu. Nesvarbu, kas bebūtų tų žodžių autorius.

O mūsų draugams ir bendrapiliečiams lenkams, mūsų strateginei partnerei Lenkijai, noriu dar kartą aiškiai pakartoti: šis pareiškimas visiškai neatspindi nei Vyriausybės, nei mūsų visuomenės požiūrio. Ir tą geriausiai įrodo ne žodžiai, o konkretūs darbai. Partnerystės su Lenkija stiprinimas nuo pat kadencijos pradžios buvo ir yra prioritetinė sritis. Išbridome iš šaltojo karo zonos, mūsų santykiai, ko gero, dar niekad nebuvo tokie geri, kokie yra šiandien.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvename ir gyvensime kartu, stipriname ir stiprinsime santykius visur, kur tik galime. Tam, kad kitus 1791 metų gegužės 3 dienos Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metus pasitiktume dar stipresni tiek viduje, tiek išorėje. Nes viskas prasideda nuo žodžio“, – rašė premjeras.

Kritikos pažėrė ir prezidentas

Prezidentas Gitanas Nausėda smerkia buvusio Seimo pirmininko, laidų vedėjo Arūno Valinsko žodžius apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderį Valdemarą Tomaševskį.

Pasak šalies vadovo, tokie žodžiai kenkia ir mūsų visuomenei, ir santykiams su Lenkija.

„Jie viskam kenkia – mūsų visuomenei, mūsų santykiams“, – žurnalistams antradienį sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiesą sakant, mes, ko gero, iki šito ėjome nuosekliai, po truputį toleruodami, leisdami tą patyčių kultūrą, kuri dabar jau išbujojo iki tiek, kad atskiri asmenys sau leidžia tokio pobūdžio pareiškimus“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas taip pat paragino „duoti atkirtį“ patyčioms ir „saiką, padorumą bei žmogiškumą“ praradusiems žmonėms.

„Aš kreipiuosi į visus gerus žmones Lietuvoje, nes, žinote, sako, kad didžiausios niekšybės padaromos tuomet, kai geri žmonės tiesiog yra abejingi – nebūkite abejingi, duokite atkirtį žmonėms, kurie prarado bet kokį saiką, padorumą ir žmogiškumą“, – teigė prezidentas.

„Šiandien mes galbūt kalbame apie konkretų užsipuolimo objektą, galbūt patyliukais kažkas kikena į kumštį, kad ne mane tai liečia, tas žmogus kažkokiais keistais ryšiais susijęs, gal gerai jam užvažiavo. Gal jau rytoj mes pradėsime kalbėt, kad reikia pagrasint ir jo šeimai? Kur mes nusirisime? Kur mes einame?“, – tęsė jis.

REKLAMA

„Todėl nebūkime kaip ta varlė šiltame, kaitinamame puode, kuri galvoja, kad ai, čia nieko tokio ypatingo neatsitiko, o to puodo temperatūra vis kyla, kyla ir galiausiai ta varlė išvirs pati savo nesantaikos ir neapykantos sriuboje“, – sakė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad visuomenėje būtina grįžti prie normalių diskusijų, o ne vienas kito vadinimo idiotais.

„Jeigu mes tik tiek sugebame, tai apie kokius sprendimus diskusijų pagrindu mes galime kalbėt“, – teigė šalies vadovas.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, reaguodama į buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko žodžius apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį. „Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėti nuo jo“, – portalui delfi.lt sakė A. Valinskas. Pats A. Valinskas sako, kad jo pasisakymas buvo humoristinis ir negali būti vertinamas kaip neapykantos skatinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų