REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas dega žalią šviesą didesniems vaiko pinigams, kurie nuo kitų metų galėtų augti nuo 60 iki 70 eurų. Negalią turintiems ar gausiose bei nepasiturinčiose šeimose augantiems vaikams išmokos atitinkamai didėtų nuo 100 iki 110 eurų.

Seimas dega žalią šviesą didesniems vaiko pinigams, kurie nuo kitų metų galėtų augti nuo 60 iki 70 eurų. Negalią turintiems ar gausiose bei nepasiturinčiose šeimose augantiems vaikams išmokos atitinkamai didėtų nuo 100 iki 110 eurų.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Seimui antradienį pateikė įstatymo projektą, kuriuo nuo 2021 m. sausio 1 d. siūloma didinti universalios išmokos vaikui dydžio koeficientą. Dėl to išmokos vaikams augtų nuo 60,06 iki 70 eurų.

Taip pat augtų ir vaiko pinigai su papildoma išmoka vaikams su negalia, iš gausių ir nepasiturinčių šeimų. Išmoka augtų nuo 100 iki 110 eurų. 

Vaiko pinigų ateitis

Socialdemokratas Algirdas Sysas ministro klausė, ar tikrai visoms numatomos išmokoms užteks lėšų kitų metų biudžete.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo metų, kai mes numatydavome didinimą ir netgi biudžete tam pinigų nebūdavo, bet ar kitų metų biudžete realiai yra šitie pinigai įdėti?“ – teiravosi Seimo narys.

REKLAMA

„Taip, beveik 512 tūkst. vaikų lėšų biudžete yra numatyta“, – patikino L. Kukuraitis.

Tuo metu valstietis Tomas Tomilinas L. Kukuraičio teiravosi, kokia ateitis numatoma vaiko pinigams.

„Vaiko pinigai, tas dizainas, kurį mes turime dabar, tai yra pakankamai išmintingas dizainas, kad universali išmoka teikiama visiems, o papildoma dalis – tam tikroms grupėms. Būtent ta papildoma dalis leidžia išlaikyti lygesnes pajamas tarp vaikų ir šeimų. Mūsų siūlymas išlaikyti tą papildomą priemoką. Vaiko pinigai kasmet turėtų augti pagal infliacijos lygį“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Algis Strelčiūnas klausė, ar vaiko pinigų nereikėtų susieti su kokiais nors rodikliais, pavyzdžiui, darželių ir mokyklų lankomumu, kad pinigai pasiektų tas šeimas, kurioms jų tikrai reikia.

„Seime jau buvo priimtas teisės aktas, kur buvo teikta, kad ministro nustatyta tvarka šeimos, kur vaikai patiria socialinę riziką, kad jie tinkamiau leistų tuos pinigus. Kol kas yra tik keletas mėnesių, kai savivaldybės jas įgyvendina. Gruodį atliksime stebėseną ir tada galėsime pateikti duomenis, kaip gerėja tų vaikų situacija“, – sakė ministras.

Seimas po pateikimo pritarė bendru sutarimu. Kad pataisoms būtų pritarta, Seimas balsuos dar du kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie skaičiai numatyti finansų ministro Vilniaus Šapokos Vyriausybei trečiadienį pateiktame 2021 metų valstybės biudžeto projekte. Jis šiuo metu svarstomas Seime.

Anot finansų ministro V. Šapokos, tam ateinančių metų biudžete numatyta skirti 63 mln. eurų.

Nori nemokamai maitinti antrokus

Taip pat Seimas antradienį po pateikimo pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui nuo 2021 m. nemokamai ugdymo įstaigose maitinti ir antrokus. Kad pataisos įsigaliotų, Seimas balsuos dar du kartus.

Nemokamą maitinimą mokykloje papildomai gautų apie 26 tūkst. mokinių, besimokančių pagal pradinio ugdymo programą antroje klasėje. 

Nuo šių metų pradžios nemokamas maitinimas nevertinant pajamų buvo teikiamas priešmokyklinukams iš 314 bendrojo ugdymo mokyklų, o 2020 m. rugsėjo 1 d. teisę į nemokamus pietus turi visi priešmokyklinukai ir pirmokai.

Per metus nemokamam maitinimui mokiniams iš nepasiturinčių šeimų, priešmokyklinukams ir pirmokams teikti reikia apie 37,3 mln. eurų.

Jeigu būtų pritarta idėjai nemokamai maitinti antrokus, tuomet papildomai tam prireiktų apie 9,9 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų