REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negerėjant epidemiologinei situacijai šalyje medikus bendruomenę atstovaujančios asociacijos išplatino viešą kreipimąsi į atsakingas institucijas. Lyderystės nelaukiant Seimo rinkimų juo ragindama imtis ir patį šalies vadovą Gitaną Nausėdą.

Negerėjant epidemiologinei situacijai šalyje medikus bendruomenę atstovaujančios asociacijos išplatino viešą kreipimąsi į atsakingas institucijas. Lyderystės nelaukiant Seimo rinkimų juo ragindama imtis ir patį šalies vadovą Gitaną Nausėdą.

REKLAMA

COVID-19 atvejų skaičiui kasdien mušant rekordus ir daugėjant neatsekamų atvejų procentinei daliai medikai reiškė susirūpinimą dėl epidemiologinės situacijos Lietuvoje ir priemonių jai suvaldyti. 

„Šiuo rinkimų į Seimą laikotarpiu matome ne tik mažėjantį visuomenės budrumą, bet ir valdžios institucijų pasyvumą. Dabar kaip niekad reikalingi įrodymais pagrįsti sprendimai, tačiau pasigendame surenkamų duomenų analizės, gerųjų pasaulio pavyzdžių pritaikymo ir efektyvesnės, kokybiškesnės informacijos sklaidos visuomenei. 

Be to, pavasarį puikių rezultatų atnešęs glaudus bendradarbiavimas su mokslininkais šiuo metu virsta pavienėmis pačių mokslininkų iniciatyvomis“, – rašoma Jaunųjų gydytojų asociacijos ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjungos kreipimesi į prezidentą, Vyriausybę ir Sveikatos apsaugos ministeriją. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot medikų atstovų, susirūpinimą kelia ir tai, kad gydymo įstaigos iki šiol nėra gavusios visų kompensacijų už karantino metu patirtas išlaidas. Juo labiau nėra žinoma, ar gydymo įstaigos pajėgs apsirūpinti reikalingomis priemonėmis toliau blogėjant epidemiologinei situacijai.

REKLAMA

„Gydymo įstaigų viduje trūkstant finansinių resursų, medikų nebepasiekia teisės aktuose numatyti priedai už pavojingas darbo sąlygas net ir tais atvejais, kai tenka tiesiogiai dirbti su COVID-19 infekuotais pacientais. Ateinančių metų privalomojo sveikatos draudimo biudžeto projekte saugiklių taip pat nematome – dabar numatytas biudžeto augimas neužtikrins pakankamo sveikatos priežiūros įstaigų priešepideminio režimo palaikymo

Primygtinai raginame valdžios institucijas jau dabar, nelaukiant rinkimų į Seimą pabaigos, imtis ryžtingų, sisteminių, mokslo įrodymais ir gerosiomis kitų šalių praktikomis pagrįstų sprendimų. 

REKLAMA
REKLAMA

Matydami griežtos pasaulio lyderių pozicijos reikšmę COVID-19 pandemijos valdymui, skatiname ir mūsų Valstybės vadovą šiuo sudėtingu politiniu laikotarpiu imtis taip reikalingos telkiančios lyderystės“, – dėstoma rašte.

Veryga: jokių paslapčių neturime

Komentuodamas tokį kreipimąsi sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė nesuprantąs, apie kokios lyderystės stoką yra kalbama bei tikino, kad jokių paslapčių nei dėl testų ar apsaugos priemonių neturi. 

„Įdomus tikrai pareiškimas, gerai, kad asociacijos atkreipia dėmesį ir domisi šia situacija. Bet jau ne kartą esu komentavęs, kad kas vieniems yra nepakankama informacija, kitiems laikoma net perteklinė ar gąsdinančia informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrai neturime jokių paslapčių nei dėl testų ar priemonių. Jau nuo birželio informavome, kad gydymo įstaigos turėtų turėti nusipirkę apsaugos priemonių.

O dėl lyderystės – nežinau, kas čia turima galvoje. Medikų ekspertų grupė yra nuolat veikianti, ji patarinėja COVID valdymo komitetui. (...) Tai tikrai nesutikčiau, kad su bendruomene yra kažkaip nesikalbama. Ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose dirba epidemiologai, kurie turi labai aiškias kompetencijas. O dėl lyderystės, ko pasigenda, matyt, reikėtų sukonkretinti, ko trūksta“, – sakė jis.

Premjeras pažadėjo priedus 

Reaguojant į besikeičiančią situaciją šalyje, premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad jei neveiks numatytos priemonės, atskiroms savivaldybėms gresia karantinas. Be kita ko, jis pranešė, kad nuspręsta ir mokėti priedus 5-ų tiesiogiai su virusu dirbančių ligoninių medikams ir skirti papildomų išteklių sustiprinti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir motyvuoti jo darbuotojus. 

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad ką tik kreipimąsi į valdžios institucijas išplatinęs ir Lietuvos medikų sąjūdis. Jis įspėjo, kad kasdien vis sparčiau artėjama prie blogojo scenarijaus.

Naujų atvejų – 205

Naujausiais Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, per vakar patvirtinti 205 COVID-19 infekcijos atvejai. Tai reiškia, kad šiuo metu bendras Covid-19 atvejų skaičius Lietuvoje pasiekė 7726 ribą. 

Naujų mirčių nustatyta nebuvo. Jų skaičius – 113. Dar 35 užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių. Nuo šio viruso jau pasveiko 3110 asmenys, tebeserga 4468.

Šiuo metu izoliacijoje – 32220 asmenys, o nuo birželio 1 d. užfiksuoti 352 įvežtiniai atvejai.

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 229 žmonės, 20 iš jų – reanimacijoje, su deguonies kaukėmis gydomi 87 pacientai, dar devyniems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų