REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai įspėja, kad bandymas koronaviruso pandemiją stabdyti leidžiant virusui plisti, kad išsivystytų bandos imunitetas, būtų „pavojinga“ klaida, neturinti jokio mokslinio pagrindimo.

Ekspertai įspėja, kad bandymas koronaviruso pandemiją stabdyti leidžiant virusui plisti, kad išsivystytų bandos imunitetas, būtų „pavojinga“ klaida, neturinti jokio mokslinio pagrindimo.

REKLAMA

Laiške geriausiam Jungtinės Karalystės medicinos žurnalui „The Lancet“ 80 medicinos ir visuomenės sveikatos ekspertų ragina veikti nedelsiant, kad būtų laiku sustabdytas ligos plitimas.

Politikai ir mokslininkai jau daugelį mėnesių svarsto, ar verta leisti virusui laisvai plisti tarp gyventojų, kol galiausiai žmonės ligai įgis imunitetą ir nebegalės antrą kartą ja užsikrėsti, o virusas tada nebebus pakankamai stiprus ir nebegalės sukelti proveržių.

Ši strategija įgyvendinama Švedijoje, kur pandemijos metu dar nė karto nebuvo įvestas karantinas, tačiau dėl to mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius čia yra didelis. 

REKLAMA
REKLAMA

Šį mėnesį išleista „The Great Barrington Declaration“ peticija ragina vyriausybes priimti šią strategiją – tikinama, kad ją jau pasirašė daugiau nei 30 tūkst. medikų bei 450 tūkst. kitų žmonių. 

REKLAMA

Tačiau JK premjeras Borisas Johnsonas šį pasiūlymą atmeta – šią savaitę jis sakė, kad priėmus šią kontraversišką strategiją mirčių skaičius būtų per didelis. Dabar mokslininkai savo laiške teigia, kad priimti peticijos siūlomą strategiją būtų „pavojinga klaida, neturinti jokio mokslinio pagrindimo.“ 

Teigiama, kad nėra jokių įrodymų, jog vieną kartą užsikrėtę koronavirusu žmonės jam įgauna imunitetą, o leidimo virusui plisti procesas palaužtų viso pasaulio ligonines. Mokslininkų manymu, medicinos ir slaugos darbuotojai turėtų prisiimti nepakeliamą naštą ir būtų traumuojami, jei teiktų susidurti su nekontroliuojama pandemija, o daugelis ligą išgyvenusių žmonių liktų gyventi su ilgalaikiais ligos padariniais, apie kuriuos kol kas žinoma nedaug ir kurie vadinami „ilguoju COVID“.

REKLAMA
REKLAMA

„Nekontroliuojamas užkratas tarp jaunimo kelia didelę ligų ir mirtingumo riziką visai populiacijai“, – rašoma medikų laiške. Taip pat ekspertai įspėja, kad nerealistiška pasirinktinai izoliuoti tik tuos žmones, kuriems užsikrėtus koronavirusu mirties rizika yra didžiausia. Pažeidžiamiausioms kategorijoms priklauso vyresnio amžiaus žmonės, sergantieji vėžiu, lėtinių ligų turintys pacientai, o taip pat juodaodžiai bei kitos etninės mažumos Didžiojoje Britanijoje.

Ekspertai sako, kad nuspręsti, ką reikėtų apsaugoti nuo viruso ir šiuos žmones izoliuoti būtų per sudėtinga ir neveiksminga. Mokslininkų teigimu, COVID-19 bandos imunitetui reikėtų nuo 40 iki 70 proc. virusų persirgusių žmonių. Šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad vieną kartą persirgus liga įgyjamas ilgalaikis imunitetas. 

Laiške, kurį pasirašo medikai iš JK, JAV, Švedijos, Šveicarijos, Vokietijos, Prancūzijos, Australijos, Ispanijos, Izraelio, Italijos ir Malaizijos, raginama dėmesį sutelkti į koronaviruso stabdymą. Visą laišką internetu perskaityti galima „The Lancet“ tinklapyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų