REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar pavasarį kilus dideliam ažiotažui dėl jausmus pagal biolaukus matuojančio prietaiso kūrimo, sumanytojai sakė, kad „jausmomatis“ padės visuomenei įveikti karantino sukeltą depresiją. Dabar jau kalbama apie antrąjį karantiną, tačiau „jausmomačio“ vis dar nematyti. Biolaukus matuojantis prietaisas, panašu, dienos šviesą išvys dar negreitai – jo kūrimo procesas vis dar yra pirmame etape.

Dar pavasarį kilus dideliam ažiotažui dėl jausmus pagal biolaukus matuojančio prietaiso kūrimo, sumanytojai sakė, kad „jausmomatis“ padės visuomenei įveikti karantino sukeltą depresiją. Dabar jau kalbama apie antrąjį karantiną, tačiau „jausmomačio“ vis dar nematyti. Biolaukus matuojantis prietaisas, panašu, dienos šviesą išvys dar negreitai – jo kūrimo procesas vis dar yra pirmame etape.

REKLAMA

Žinia apie šimtus tūkstančių kainuojantį „jausmomatį“ lietuvius pasiekė dar balandžio 2-ąją. Mokslo, inovacijos ir technologijų agentūra (MITA) tada pranešė, kad Lietuvoje paskelbtas ikiprekybinis pirkimas jausmų ir emocijų matavimo prietaiso kūrimui. Už projektą yra atsakinga Trakų rajono savivaldybės Pedagoginė psichologinė tarnyba (PPT).

Prietaisas, žadėta, padės matuoti, įvertinti ir pagerinti žmonių emocinę būklę. Tokia žinia pavasarį buvo itin aktuali, mat daugybė karantino nuvargintų žmonių jautėsi prastai.

REKLAMA
REKLAMA

Jau gegužę buvo paskelbta, kad projektas neva sulaukė didelio užsienio specialistų susidomėjimo ir sukurti „jausmomatį“ pasisiūlė net šeši dalyviai. Tada skelbta, kad projektu susidomėjo net keturių užsienio valstybių specialistai.

REKLAMA

Dabar spalis, kalbama apie antrą karantiną, o nuo baisių emocijų išvaduoti žadėjusio „jausmomačio“ dar nė kvapo.

Skirta daugiau nei pusė milijono eurų

Naujienų portalo tv3.lt žurnalistams pasidomėjus „jausmomačio“ kūrimo eiga, teko nuo vienos įstaigos šokinėti prie kitos. Susisiekus su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, ši liepė kreiptis į MITA. Šie sakė kreiptis į perkančiąją organizaciją – Trakų rajono savivaldybės PPT. Ši įstaiga plačiai nekomentuoja ir liepia informacijos ieškoti internete.

Prieš pusę metų skelbta, kad jausmus matuojantis prietaisas atsieis 655 tūkst. eurų. Svarbu paminėti, kad didžioji projekto dalis bus finansuojama iš Europos Sąjungos paramos. Ši suma yra paskirstyta skirtingiems etapams.

REKLAMA
REKLAMA

Viešojoje erdvėje buvo kalbėta, ar pandemijos metu Lietuvai reikėtų švaistytis tokiais pinigais. Specialistų nuomonėmis dalijomės ir mes. Jas paskaityti galite čia.

Vyksta trys kūrybos etapai

Internete prieinamame „jausmomačio“ ikiprekybinio pirkimo sąlygų projekte nurodoma, kad šio prietaiso kūryba vyksta trimis etapais.

Pirmasis „jausmomačio“ kūrybos etapas, Trakų PPT duomenimis, turėjo trukti šešis mėnesius. Per šį laiką konkurso dalyviai turėjo sukurti ir patvirtinti koncepciją. Šiame etape galėjo dalyvauti iki keturių dalyvių.

Nuo balandžio jau praėjo šeši mėnesiai, tačiau projekto rengėjai sako, kad šis etapas dar nėra pasibaigęs. Internete nurodoma, kad šį etapą rengėjai gali pratęsti visu mėnesiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu yra vykdomas ikiprekybinio pirkimo I etapas. Po I etapo pabaigos ir bus aišku kokie ikiprekybinio pirkimo dalyviai II etape kurs inovatyviojo produkto prototipus“, – raštu naujienų portalui tv3.lt pakomentavo Trakų rajono savivaldybės PPT direktorė Ieva Jakonienė.

Kurti jausmus matuojantį prietaisą norėjo šeši dalyviai. Į pirmą etapą, MITA duomenimis, pateko šie keturi:

  1. „EEC SERVICE“ veikiantis kartu su Neurokomunikacijų ir psichoterapijos institutu ir latviais iš „Holistiskas medicinas un naturopatijas asociacija“;
  2. Inovatyvios Diagnostikos Centras veikiantis kartu su latviais „Open Science“;
  3. Didžiosios Britanijos įmonė „NeuroCONCISE Ltd veikianti kartu su latviais iš „Latvian Association of Innovation and Technology“;
  4. Vilniaus Gedimino technikos universitetas veikiantis kartu su „Išmaniosios personalizuotos technologijos“ ir „PMF Investment OÜ“ iš Estijos.

Kiekvienam iš šių dalyvių turėjo būti skirta po 10 tūkst. eurų.

REKLAMA

Antrasis etapas turėtų trukti dešimt mėnesių ir jo metu turėtų būti sukurtas jausmus matuojančio prietaiso prototipas. Savo „jausmomačio“ versijas turėtų kurti trys dalyviai. Kiekvienam jų bus skirta po 71 tūkst. eurų.

Trečiasis etapas taip pat turėtų trukti dešimt mėnesių. Čia du galutiniai dalyviai turėtų kautis dėl bandomosios partijos sukūrimo. Abiem jiems bus skirta kiek daugiau nei 207 tūkst. eurų.

Projekte nurodoma, kad visų etapų trukmė gali pailgėti.

„Perkančioji organizacija gali pratęsti kiekvieną iš etapų: 1 etapą – iki 1 mėn., 2 etapą – iki 2 mėn., 3 etapą – iki 3 mėn.“, – rašoma projekte.

REKLAMA

Specialistai nusiteikę gerai

Prie šio prietaiso kūrimo prisidedantys specialistai dar pavasarį sakė, kad sukurti „jausmomatį“ yra iššūkis.

„Užduotis nėra lengva, tačiau įgyvendinama. Kuriant naują technologiją svarbiausias yra tikslumas, būtent jis kurs didžiausią vertę, jei bus galimybė labai tiksliai pamatuoti žmogaus emocinę būseną. O kad būtų sukurtas toks tikslus prietaisas, jį kurti turi didelę patirtį turintys specialistai. Jei mums pavyks, ne tik teiksime naudą medicinos sistemai, bet ir parodysime, kad esame pažangi ir inovacijas diegianti valstybė“, – sakė „Vilnius Tech“ elektroninių sistemų katedros profesorius D. Navakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichoterapeutas Olegas Lapinas, taip pat prisidedantis prie „jausmomačio“ kūrimo, sakė, kad šis prietaisas galėtų padėti psichoterapeutams.

„Dalyvavimą šiame projekte priimu ir kaip iššūkį, ir kaip galimybę. Tikiu, kad „jausmomatis“ galėtų būti naujas inovatyvus žingsnis, kuris padėtų progresuoti psichoterapijos srityje. Pateiksiu pavyzdį – vaikams ir paaugliams sudėtinga atpažinti, įvardinti ir suvaldyti emocijas. Jei žinotume, kokia emocija dominuoja, galėtume analizuoti jos priežastis ir kur kas greičiau rasti būdą padėti pozityviai bendrauti ir pažinti save“, – pavasarį sakė O. Lapinas.

Sukėlė diskusijas

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad tik viešumon patekusi naujiena apie „jausmomatį“ sulaukė labai didelio visuomenės dėmesio. Buvo kritikuojama idėja, kaina ir prietaiso tikslas.

REKLAMA

Dar pavasarį MITA skelbė, kad „jausmomatis“ padės atpažinti emocijas ir šitaip mažins susirgimų depresija skaičių, padės priklausomiems nuo alkoholio ir kitų psichikos sutrikimų turintiems žmonėms.

„Vykstant koronaviruso (COVID-19) pandemijai, neigiamas šios pandemijos poveikis turi didelę įtaką depresijos skaičiaus augimui, kuris plačiai aptariamas pasaulio žiniasklaidoje. Todėl tampa aktualu stebėti žmogaus emocinę būklę, laiku gebėti atpažinti patiriamas emocijas, sekti jų atsiradimo ir vystymosi raidą. Lietuvoje bus kuriamas inovatyvus, kompaktiškas, analogų nei mūsų šalyje, nei užsienyje neturintis emocijas matuojantis prietaisas“, – pavasarį skelbė MITA.

REKLAMA

Netrukus viešojoje erdvėje pasipylė ekspertų komentarai. Psichologas Antanas Kairys feisbuke rašė, kad šis projektas nėra logiškas.

„Skaitant tokius projektus mane ima baisus siutas. Tikrai nėra Lietuvoje realiai spręstinų problemų? Kad Lietuva sau gali leisti investuoti daugiau nei pusę milijono eurų į absurdą? Į beprasmį, niekur nepanaudojamą, astrologija grįstą prietaisą“, – rašė A. Kairys.

Psichologo nuomone, tai buvo beprasmis pinigų panaudojimas, kai šie pinigai būtų buvę vertingesni tiesiogiai juos skiriant mokykloms ar kitoms įstaigoms.

Kaip buvo skelbiama aparato aprašyme, prietaisas pagal žmogaus kūno garsus, vizualines išraiškas, biolaukų bangas, biofizinius parametrus turėtų atpažinti bent šešias emocijas: pasibjaurėjimą, džiaugsmą, nuostabą, pyktį, baimę, liūdesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavasarį laikinasis ekonomikos ir inovacijų ministras Žygimantas Vaičiūnas prašė atlikti papildomą šio prietaiso kūrimo vertinimą.

Apskaičiavus projekte nurodytą mėnesių kiekį, išeina, kad „jausmomatis“ saulės šviesą turėtų išvysti  ne anksčiau kaip 2022-ųjų birželį. Apie tikslią prietaiso sukūrimo datą Trakų rajono savivaldybės PPT nekomentuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų