REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvi trys dienos ir jau reikėtų laukti ne rekomendacijų, o konkrečių sprendimų nacionaliniu mastu, – tokią prognozę teikia profesorius Alvydas Laiškonis. Jo manymu, didžiausia bėda šiandien – per silpnai ribojami renginiai ir jaunų žmonių aplaidumas į virusą. Aurelijus Veryga gi atšauna, kad ir dabar niekas nedraudžia atšaukti renginius.

Dvi trys dienos ir jau reikėtų laukti ne rekomendacijų, o konkrečių sprendimų nacionaliniu mastu, – tokią prognozę teikia profesorius Alvydas Laiškonis. Jo manymu, didžiausia bėda šiandien – per silpnai ribojami renginiai ir jaunų žmonių aplaidumas į virusą. Aurelijus Veryga gi atšauna, kad ir dabar niekas nedraudžia atšaukti renginius.

REKLAMA

LSMU profesoriaus, gydytojo infektologo manymu, jau būtų pats laikas taikyti griežtesnes priemones suvaldant koronaviruso plitimą.

„Renginiai dideli organizuojami, štai vakar Kaune Žalgirio rungtynės vyko. Gal kiek ir sumažino žiūrovų skaičių, bet tokie renginiai yra labai rizikingi, nes jaunimas labai atsainiai žiūri į šį dalyką“, – pabrėžė A. Laiškonis.

Laikas riboti dalį veiklų

Jis atkreipė dėmesį, kad ne tik Lietuvoje, bet visoje Europoje fiksuojamas COVID-19 atvejų pakilimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Visos šalys pradėjo griežtinti priemones, Prancūzijoje įvesta komendanto valanda, sugriežtinta barų, kavinių priežiūra“, – sakė gydytojas.

REKLAMA

Jo manymu, ir pas mus būtų pats laikas riboti tam tikras veiklas, aktyvinti profilaktinius tyrimus. 

„Pats laikas mažinti visokių veiklų kiekį ir kai kuriose vietose gal jas ir uždaryti. Nes jau kiekvieną dieną atvejai viršija prieš tai buvusį kiekį. Pirmiausia reikėtų pradėti nuo renginių ribojimo“, – kalbėjo profesorius.

Pasak jo, net dabar pasitaiko tokių atvejų, kai nors dalis orkestro dalyvių serga, vis tiek yra koncertuojama.

Jis pridūrė, kad dar rinkimai ant nosies – tai dar viena priežasčių bus, kada žmonės judės, nes labai daug norinčiųjų savo balsą atiduoti, kurie yra izoliacijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Be kito ko, jo manymu, vertėtų aktyviau daugiau miestų testuoti viešojo maitinimo įstaigas, sporto klubų darbuotojus, tuos, kurie organizuoja įvairiausius renginius.

Didžiausias nerimas – dėl Vilniaus

Paklaustas apie būtinybę skelbti visuotinį karantiną, gydytojas pastebėjo, kad dar kol kas viskas šalyje išsidėstę mozaikiškai.

„Atrasti tą aukso vidurį yra labai svarbu. Kitur, Raseiniuose, kaip žinome, karantinas jau paskelbtas. 

Bet, manau, kad diena kita ir bus imtasi priemonių respublikiniu mastu, nes vienu tokių centrų tampa Vilnius, kur daugiausiai kontaktų, didžiausi renginiai. Tad turėtume sulaukti ne atsakingų institucijų rekomendacijų, o konkrečių sprendimų“, – sakė A. Laiškonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad dalis mokslininkų mano, kad karantinas šalyje gali būti neišvengiamas.

Veryga paaiškino draudimų logiką

Savo ruožtu A. Veryga pabrėžė, kad rekomendacijos, kokiuose sektoriuose siūlyti įvesti ribojimus, teikiamos remiantis bendra žmogiška logika.

„Čia tiesiog paprasta, žmogiška epidemiologinė logika aiškiai rodo vietas, kur žmonės buriasi, kur jie bendrauja be apsaugos priemonių ir kur neįmanoma jų užtikrinti, tai ten ir turėtų atsirasti tam tikros priemonės“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė jis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras Vilniaus savivaldybei šią savaitę pateikė rekomendacijas laikinai riboti grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, kai negalima užtikrinti kaukių dėvėjimo, trumpinti barų darbo laiką.

REKLAMA

Anot jo, pasilinksminimo vietose saugumo priemonių siekiama imtis iki rimtiems židiniams įsiplieskiant.

„Aš kviesčiau tuos, kuriems kyla klausimų, ar ten galima užsikrėsti, ar ne, tiesiog kad ir naudojant tas pačias asmens apsaugos priemones, nueiti ir apsilankyti tokioje naktinėje viešojo maitinimo ar pasilinksminimo įstaigoje ir jūs, manau, kad įsitikinsite, kad ten atstumų tikrai nesilaikoma, aš manau, kad rasite daug žmonių, kurie ir asmens apsaugos priemonių nenaudoja“, – kalbėjo A. Veryga.

Atšaukti šventes niekas nedraudžia

Komentuodamas situaciją dėl renginių ministras pabrėžė, kad niekas ir dabar nedraudžia juos atšaukti, jei netrūksta sąmoningumo.

REKLAMA

„Nežinau, ar turėtų būti toks principas, kad laikomės iki paskutinio, o valdžia turėtų būti kažkoks botagas ir baudėjas, kuris turėtų imti ir viską drausti. Jei visi esame pilietiški ir sąmoningi, tai galima nedaryti ir „Grok, Jurgeli“, kitų švenčių suprantant, kad situacija yra bloga. Ar būtinai reikėtų uždrausti jas? (...)

Kalbant apie nurodymus iš jėgos pozicijų – iš valdžios ar Vyriausybės, tai tik dar kartą noriu priminti mūsų strategiją, kuri yra nepasikeitusi – taikyti vietinę, lokalią strategiją. Ir tam, kad jos būtų maksimaliai efektyvios, reikia turėti kiek įmanoma daugiau susitarimo su savivaldybėmis“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujų atvejų – 281

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtintas 281 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejis. 83 iš jų registruoti Kauno apskrityje, 69 Vilniaus, 38 Klaipėdos, 34 Šiaulių, 26 Telšių, 14 Marijampolės, 9 Panevėžio, 7 Tauragės bei 1 Utenos apskrityse.

Po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 217 asmenų. Be to, per praėjusią parą registruoti 10 įvežtinių atvejų, iš kurių 3 iš Prancūzijos, 2 iš Graikijos, po 1 – iš Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Norvegijos, Nyderlandų ir Švedijos. Tuo metu, 54 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko.

177 atvejai siejami su protrūkiais, o 54 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų