REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas rekordas keičia kitą. Antrą dieną iš eilės Lietuva aukština kronaviruso atvejų lubas. Per ketvirtadienį Lietuvos laboratorijos užfiksavo 281 COVID-19 susirgimą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad žodžio „rekordas“ Lietuvoje reikia nebevartoti. Esą sergamumo rodikliai Lietuvoje nuo šiol turėtų augti kiekvieną dieną.

Vienas rekordas keičia kitą. Antrą dieną iš eilės Lietuva aukština kronaviruso atvejų lubas. Per ketvirtadienį Lietuvos laboratorijos užfiksavo 281 COVID-19 susirgimą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad žodžio „rekordas“ Lietuvoje reikia nebevartoti. Esą sergamumo rodikliai Lietuvoje nuo šiol turėtų augti kiekvieną dieną.

REKLAMA

„Žalgirio“ sirgaliams koronaviruso grėsmė nė motais. Kol sergamumas Lietuvoje auga šuoliais, į Kauno ekipos ir Stambulo „Anadolu Efes“ rungtynes renkasi daugiau nei 5 tūkst. žiūrovų. Arenos viduje privalu dėvėti kaukes, tačiau lauke – ilgiausiose eilėse. Dalis žmonių stovi be jokių apsaugos priemonių, nesilaiko atstumų, burną ar nosį užsidengia tik tada, kai reikia žengti į areną. Kiti baruose susirinkę žiūrovai taip pat nepraleidžia progos pasižmonėti. Ketvirtadienio vakarą sostinės centre žmonių netrūksta.

Nenuostabu, kad antrą dieną iš eilės Lietuva gerina koronaviruso atvejų rekordą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra daugiau susirgimų nei per visą liepos mėnesį. Vien per 15 spalio dienų laboratorijų darbuotojai fiksavo 2257 atvejus, kai per visą rugsėjį mažiau, 1855.

REKLAMA

„To žodžio „rekordinis“ naudojimą jau reikėtų pamiršti, nes kito varianto, kaip tam tikrą laiką augančio skaičiaus, mes neišvengsime“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

77 vakar susirgę žmonės infekciją pasigavo nežinia iš kur. Dėl to Visuomenės sveikatos specialistai toliau kartoja, kad nepastebimai, be simptomų virusą baruose, klubuose, kavinėse, sporto klubuose, šokių studijose platina jauni, aktyvūs žmonės iki 30-ies metų.

„Pati visuomenė, patys žmonės turėtų įvertinti savo asmeninę riziką, šeimos riziką ir savo veiklą, apsispręsti ar dalyvauti viename, kitame renginyje, viename, kitame pasibuvime po darbo ar savaitgaliais“, – pasakoja Visuomenės sveikatos centro atstovė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš nerekomenduoju iš viso į jokius renginius eiti. Tą patį sako ir epidemiologai. Nėra ko vaikščioti, ką nors švęsti ir savo asmeninių šeimos švenčių, jeigu ten dalyvauja vyresni asmenys būtų gerai jas perkelti. Jau nekalbant apie kažkokius didesnius renginius“, – teigia A. Veryga.

Nauji ir esami viruso židiniai plečiasi visoje Lietuvoje. COVID-19 ir toliau kelia problemas globos įstaigose. 11 naujų koronaviruso atvejų specialistai aptiko Marijampolės specialiuosiuose socialinės globos namuose. Ketvirtadienį susirgo 9 gyventojai ir 2 darbuotojai. Iš viso COVID-19 čia patvirtintas 20 žmonių.

„Tikrai melstis reikia, kadangi mūsų namai nėra ligoninė, kur būtų koridoriai, kambariai atskiri ir panašiai. Mes gyvenam namų principu, kada kambariai ir bendrosios erdvės, darbuotojai yra kartu. Nėra užimtumo, nėra veiklų, nėra dėmesio, kurio jie tikisi kiekvieną dieną. Sunkiau suprasti vyresnio amžiaus žmonėms, kas čia vyksta“, – kalbėjo globos namų direktorė Viduta Bačkerienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, infekcinių ligų klinikoje ketvirtadienį užfiksuota 10 atvejų. Susirgo 3 pacientai, 7 darbuotojai. Įtariama, kad COVID-19 ligoninėje išplatino vienas medikas. Dėl sudėtingos situacijos įstaigoje iki spalio 26 dienos administracija sustabdė pacientų lankymą. Šalies ligoninėse COVID-19 pacientams tinkančių laisvų lovų skaičius iš lėto mažėja. Šiuo metu Lietuvoje yra užimta beveik pusė vietų.

„Šiai dienai tikrai tų vietų nepritrūksime, bet žinant Lietuvos patirtį, jeigu būtų tokie užsikrėtimai, kaip Raseiniuose ar kitur, tada būtų įtampa su vietomis, bet šiuo metu neturime“, – sako Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas.

REKLAMA

Sąlygos plisti virusui, anot Panevėžio ligoninės direktorius, šiuo metu Lietuvoje idealios.

„Jeigu mes nesilaikysime tų principų, socialinės šiokios tokios izoliacijos, atstumų, kaukių, tai tikrai turėsime žymiai didesnius užsikrėtimus, didesnį skaičių ir dar matysim ne vieną rekordą ir jeigu toliau tokiais tempais užsikrėtimų skaičius didės, mūsų laukia antras uždarymas“, – pasakoja A. Skorupskas.

A. Veryga pristatė ir vieną gerą naujieną. Nuo penktadienio pasikeitė tvarka, kada žmogus laikomas pasveikusiu nuo COVID-19. Izoliuoti asmenys namus galės palikti anksčiau. Sergantiems lengva koronaviruso forma, izoliacija gali būti nutraukta praėjus 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios. Tik tuo atveju, jei ligos simptomai išnyko ir per pastarąsias 24 valandas nepasireiškė karščiavimas. Tai reiškia, kad pacientams pasveikus nebereikės atlikti pakartotinių koronaviruso testų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų