REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgiris“ (4/0) Eurolygoje rungtyniauja pasakišku tempu. Pirmą kartą namuose žaidę Martino Schillerio auklėtiniai iškovojo didžiausią sezono pergalę ir 16 taškų skirtumu parbloškė praėjusio reguliariojo sezono nugalėtojus, Stambulo „Anadolu Efes“.

Kauno „Žalgiris“ (4/0) Eurolygoje rungtyniauja pasakišku tempu. Pirmą kartą namuose žaidę Martino Schillerio auklėtiniai iškovojo didžiausią sezono pergalę ir 16 taškų skirtumu parbloškė praėjusio reguliariojo sezono nugalėtojus, Stambulo „Anadolu Efes“.

REKLAMA

Penkių tūkstančių sirgalių palaikomi žalgiriečiai lyg niekur nieko įveikė praėjusiais ir užpraėjusiais metais stipriausia Eurolygos komanda vadinta Stambulo ekipą.

Tokia sezono pradžia kėlė malonią šypseną pačių žalgiriečių veiduose – pasak jų, turbūt nė vienas žmogus negalėjo įsivaizduoti tokio „Žalgirio“ starto.

Dabar „Žalgiris“ yra vienvaldis Eurolygos turnyrinės lentelės lyderis. O ką apie pačią Martino Schillio komandą parodė ketvirtadienio pergalė Kaune?

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt po kiekvienos „Žalgirio“ dvikovos Eurolygoje pateiks išsamią apžvalgą kartu su krepšinio treneriu Tomu Purliu.

Visų pirma, reikia aptarti varžovą. „Anadolu Efes“ Kaune rungtyniavo be savo ryškiausios žvaigždės ir geriausio Eurolygos krepšininko Shane‘o Larkino – tai didelis praradimas, tačiau tai nėra pasiteisinimas. Žalgiriečiai taip pat vis dar žaidžia be traumuoto Patricio Garino, galinčio tapti vienu komandos lyderių.

REKLAMA

„Anadolu Efes“ sezoną pradėjo nykokai. Komanda per keturis turus iškovojo vos vieną pergalę, kai išvykoje nugalėjo Berlyno ALBA. Todėl stebuklu šios žalgiriečių pergalės vadinti nereiktų – tai yra solidus pasirodymas prieš komandą, kuri kol kas dar neatrodo solidžiai.

„Anadolu Efes“ nedemonstruoja labai gero krepšinio. Realiai, kaip ir visos kitos komandos – daug kas turi bėdų su savo lyderiais, nes jie dar tikrai nežaidžia taip, kaip turėtų. Eurolygos komandos kažkiek suvienodėjo – dabar labai sunku prognozuoti, kas nutiks, nes ką matome po pirmųjų kelių turų, tai kad ir „Real“, ir „Anadolu Efes“ nebėra viršūnėje.

REKLAMA
REKLAMA

Priežasčių gali būti daug – galbūt vyresni žaidėjai labiau atsipalaidavo, jaunesni labiau pasitempė. Iš esmės vaizdas ant popieriaus yra pasikeitęs – tai, kad žaidėjas yra brangus ir žinomas, nedaro didelio skirtumo. Labai sunku nuspėti, kaip šitoje visuotinėje situacijoje atrodo tam tikras krepšininkas. Nemažai lemia ir tai, kada komanda baigė savo vietinius čempionatus – kuo daugiau laiko be krepšinio, tuo didesnė traumų tikimybė ir tuo sunkiau įsivažiuoti“, - silpnoką turkų pasirodymą aptarė T. Purlys.

Kur ta sėkmingos sezono pradžios paslaptis? M. Schillerio schemos, panašu, veikia?

Sirgaliai dar kokius tris kartus „atleis“ Schillerį, vėliau dar tris kartus priims atgal į komandą. Bet vertinti dar labai, labai anksti. Juk dar laukia trisdešimt rungtynių, „Žalgiris“ tikrai gali ir nukristi žemyn. Mano nuomone, didelę įtaką turėjo pirmoji dvikova Pirėjuje. Jei būtų susiklostę kitaip, negali žinoti, galbūt tos motyvacijos nebūtų daug, nebūtų viskas taip gražu. Bet visumoje, tai „Žalgiris“ žaidžia labai malonų akiai žaidimą, čia ir Šaro nuopelnas, bet matosi, kad žaidėjai labai paaugo su savo IQ – sprendimai priimami tikrai labai greitai ir teisingai. Tiek puolime, tiek gynyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai rezultatyviausia Eurolygos komanda. „Žalgiris“ iš esmės keičia identitetą?

„Žalgiris“ turi itin greitus gynėjus: du, kurie gali veržtis į kairę ir du, kurie į dešinę. Tokia plati rotacija yra sunkiai perkandama kiekvienam varžovui. Kaip pavyzdį galėčiau pateikti Madrido „Real“. Kai komanda turi ypatingai greitus gynėjus, tai dažnai užtenka vos vienos užtvaros, kad įgautų pranašumą. Taip yra ir su šiuometiniu „Žalgiriu“ – viena sėkminga „pikenrolo“ kombinacija veda prie nesunkių taškų. M. Schillerio komanda meta labai gerus metimus. Toks jausmas, kad gerų metimų žalgiriečiai susikuria tikrai labai daug. Matosi, kad visi žaidžia dėl komandos, o ne dėl asmeninių pasirodymų.

REKLAMA

M. Schilleris net ir po stiprios pergalės praktiškai nerodė emocijų. Ar toks žmogus yra tikrojo „Žalgirio“ atspindys?

Tai yra tipinis jaunas amerikietis (nors ir yra austras – aut. past.). Tokie treneriai skiria milžinišką dėmesį ne tik krepšiniui, bet ir bendravimui su žiniasklaida – jie supranta, kad tai yra labai svarbu. Šaras sakydavo tą, ką galvoja, dėl to ir buvo mylimas. Schilleris eina žinodamas, ką ir kaip pasakys. Dauguma šiuolaikinių amerikiečių trenerių taip dabar daro.

Įdomiai atrodo ir minutės pertraukėlės – viskas ramu, tylu, o treneriai dar apie pusę minutės net neina kalbėtis su žaidėjais?

Visa tai ateina iš JAV. Eurolygoje gal keistokai atrodo, nes minutės pertraukėlės trunka keliskart trumpiau, nei JAV. Manau, kad žaidėjams kelias sekundes išsikalbėti tarp savęs, be trenerio, yra į naudą. O treneriai visi išsako savo mintis – vienas atsakingas už gynybą, kitas – už puolimą, taip toliau. Treneriai sudėlioja akcentus ir Schilleris per labai trumpą laiką turi priimti sprendimus.

REKLAMA

Tai amerikietiška schema, kuri Kaune....?

Tai amerikietiška sistema, kuri Kaune veikia. Kuo daugiau įvairiapusiško krepšinio ir treniravimo, tuo visiems įdomiau. Pats Jasikevičius sakė, kad krepšininkams reikia visokių trenerių – kuo jų daugiau, tuo daugiau išmoksti. Jei užsibūsi prie vienos sistemos, tai ir būsi nesunkiai perprantamas. Sakyčiau, kad žalgiriečiams po Šaro kariuomenės yra sveika ir labai gerai dabar turėti progą parodyti, ką išmokai. Šaras kūrė viską sekundžių tikslumu, o Schilleris laisviau leidžia demonstruoti talentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų