REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinė tampa vis didesniu koronaviruso židniniu: vietos savivaldybė vėl sukryžiavo ietis su Vyriausybe. Premjeras Saulius Skvernelis ragina Vilnių klausyti visuomenės sveikatos specialistų ir kuo greičiau apriboti barų, klubų, kavinių, restoranų, sporto klubų ir šokių studijų veiklą. Liberalų Vilniaus valdžia atkerta: esą skuboti ribojimai pridarys daugiau žalos nei naudos. 

Sostinė tampa vis didesniu koronaviruso židniniu: vietos savivaldybė vėl sukryžiavo ietis su Vyriausybe. Premjeras Saulius Skvernelis ragina Vilnių klausyti visuomenės sveikatos specialistų ir kuo greičiau apriboti barų, klubų, kavinių, restoranų, sporto klubų ir šokių studijų veiklą. Liberalų Vilniaus valdžia atkerta: esą skuboti ribojimai pridarys daugiau žalos nei naudos. 

REKLAMA

Barų ir klubų apsupta sostinės Vilniaus gatvė virto COVID-19 frontu. Per vakar dieną mieste nustačius 111 infekcijų Vyriausybė kreipėsi į miesto valdžią su prašymu įsiklausyti į epidemiologų nuomonę ir apriboti tiek čia, tik kitose Vilniaus gatvėse įsikūrusių barų, restoranų, klubų bei kitų pasilinksminimo vietų veiklą.

„Vilniuje jau pavyzdžiai parodė, kad mes turime barų ir klubų, kur tas židinys arba protrūkis jau nebe pirmą kartą, tai labai gaila, kad tų rekomendacijų neįsiklauso. Jeigu nebus imtasi priemonių, situacija gali dramatiškai keistis, tai aš tikiuosi, kad Vilniaus savivaldybė pademonstruos lyderystę“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Vyriausybės ir sostinės valdžios nuomonės, kaip reikia kovoti su plintančia infekcija, išsiskiria. Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis neskuba, aiškina, kad kiekvienas ribojimas mieste turi būti apgalvotas.

REKLAMA

„Turbūt reikėtų visiems šiek tiek nurimti. Situacija tikrai nėra pati geriausia, bet ji tikrai nėra tokia bloga kaip daugelyje kitų Lietuvos savivaldybių. Jeigu mes nepamatuotai sureaguosim, tiesiog antras smūgis ir mes nepamatuoto sau negalėtumėme leisti“, – pasakoja savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Vilniaus miesto savivaldybė uždarinėti barų, klubų, restoranų, sporto klubų, šokių studijų neskubės. Vietoj to sostinės valdžia testuos jų darbuotojus.

„Kviesime vėl prevenciškai testuotis tam tikrų grupių žmones, tuos, kurie yra didesniam ir dažnesniame kontakte su dideliu ratu gyventojų. Tai galėtų būti ir tie patys sporto treneriai, kas sukelia nemažų problemų, taip pat tie kurie dirba klientų aptarnavime“, – teigia P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Poderskis konkretesnį COVID-19 ribojimų, priemonių planą žada pristatyti kitą savaitę. Kitose Europos valstybėse, kuriose atvejai kasdien skaičiuojami tūkstančiais, taikomos įvairiausios priemonės, nuo alkoholio pardavimo, pasilinksminimo vietų darbo laiko ribojimo iki draudimo šokti naktiniuose klubuose, o Paryžiuje įvedama net komendanto valanda.

Štai, ką mano gyventojai:

„Vieną dieną skaičius didesnis, kitą mažesnis, tie impulsyvūs sprendimai naudos neduos. Vis tiek yra žlugdomas verslas.“

„Tai yra nauja realybė ir su ta nauja realybe mes turime susitaikyti ir gyventi, turbūt tų naujų realybių bus pas mus labai daug, kaip sugebėsim taip gyvensim.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apriboti nereikia, nes tokiu būdu galim visą šalį uždaryti ir sėdėsim visi namuose. Gal laikinai tai padės, bet ką, visą laiką namuose sėdėsim? Viskas turi būti kaip yra, bet kaukes turi nešioti žmonės.“

Vyriausybė kištis į Vilniaus vidaus gyvenimą negali, tačiau jei situacija taps nekontroliuojama apribojimus gali įvesti visos Lietuvos mastu. Tokiu atvejų naujus ribojimus turėtų kęsti ne tik Vilnius, bet ir visi kiti miestai.

„Čia neturi būti jėgos žaidimo, kad Vyriausybė būtinai kažką prievolę būtinai turi rodyti, nurodyti, nes Vyriausybė neįgyvendins tų priemonių. Tą vis tiek reikės padaryti miestui. Tai geriau iškarto yra susitarti“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Kol Vilnius ieško sprendimų, Lietuvoje per vakar užfiksuoti 255 COVID-19 atvejai. Tai naujas rekordas. Nors koronaviruso vakcinos dar tik bandymų stadijoje, Sveikatos apsaugos ministras jau ruošiasi masiniam gyventojų skiepijimui.

Augant COVID-19 sergamumo rodikliams Seimas šiandien paankstino naujų taisyklių įsigaliojimo pradžią. Nuo lapkričio pirmosios skiepytis bus galima ne tik poliklinikose, bet ir vaistinėse specialiai tam pritaikytuose kabinetuose.

Nauja tvarka turėjo startuoti kitų metų pavasarį. Parlamentarai taisykles paankstino vien dėl koronaviruso grėsmės.

„Poreikis bus greitai paskiepyti didelį skaičių žmonių, neapkraunant sistemos sveikatos, nes tai yra papildomas krūvis greta tų darbų, kuriuos ir taip reikia daryti. Tai galvojam, kokiais būdais ir kur dar būtų galima tą greičiau padaryti, tai viena iš vietų, dėl kurios jau Seimas yra apsisprendęs, tai yra vaistinės“, – sako A. Veryga.

REKLAMA

Vaistinės nuo lapkričio galėtų skiepyti gyventojus ir nuo kitų ligų, tačiau, anot verslo, pasiruošimas užtruks ilgiau, nes patvirtina nauja tvarka kol kas praktiškai neįgyvendinama. Esą valdžiai dar reikia sumažinti vaistinėms taikomus reikalavimus.

„Negalėsim skiepyti vaistinėse nei šį rudenį, nei ateinančiu metu. Kiekviena vaistinė, kuri turi vaistinės licenciją, turi dar gauti gydymo įstaigos licenciją. Tai reiškia atitikti visus gydymo įstaigos reikalavimus. Turėti ir laukiamąjį, ir keisti visą vėdinimo sistemą, kuri reikalinga operacinėse“, – pasakoja vaistinių atstovė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Užsienyje yra valstybių, kur į vakcinas žiūrima liberaliau nei Lietuvoje. Anot verslo, Didžiojoje Britanijoje vaistinėje skiepijama nusivedus žmogų širmos, o Jungtinėse Amerikos valstijose vakcina žmogui suleidžiama tiesiog vietoje, prie kasos aparato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų