REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais gripo vakcinos paklausa išaugo beveik dvigubai, lyginant su pernai, todėl poliklinikų atstovai prognozuoja galimą skiepų deficitą. Nors skiepytis galima ir privačiose klinikose, ten situacija ne ką geresnė, o kainos per pastarąją savaitę šovė į viršų. Prieš kelias savaites buvo galima pasiskiepyti už 20 eurų, o dabar tenka sumokėti beveik 40 eurų. 

Šiais metais gripo vakcinos paklausa išaugo beveik dvigubai, lyginant su pernai, todėl poliklinikų atstovai prognozuoja galimą skiepų deficitą. Nors skiepytis galima ir privačiose klinikose, ten situacija ne ką geresnė, o kainos per pastarąją savaitę šovė į viršų. Prieš kelias savaites buvo galima pasiskiepyti už 20 eurų, o dabar tenka sumokėti beveik 40 eurų. 

REKLAMA

Ir viešų, ir privačių klinikų vadovai pripažįsta – rinkoje vakcinų įsigyti darosi vis sunkiau, tačiau norinčių pasiskiepyti keturvalente gripo vakcina skaičius nė kiek nemąžta.

Kai kurios poliklinikos prognozuoja, jog skiepų gali ir nebelikti, tačiau ką daryti tuomet – nežinia. Galima kreiptis pagalbos į privačias gydymo įstaigas, tačiau joms taip pat kyla problemų įsigyjant naujų vakcinų, o jų kaina nuolatos kyla. 

Vilniaus miesto savivaldybė: nemokamų skiepų yra, bet ne visur

Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė tv3.lt informuoja, jog vakcinos nuo gripo visoms poliklinikoms yra išduodamos etapais, tad kai kuriose jų nemokamų skiepų jau nebelikę.

REKLAMA
REKLAMA

„Antakalnio poliklinika, Grigiškių sveikatos priežiūros centras, Naujininkų poliklinika bei Naujosios Vilnios poliklinika pirmo etapo nemokamas vakcinas, skirtas rizikos grupėms priskiriamiems asmenims, jau yra išnaudojusios ir laukia antro vakcinų pristatymo.

REKLAMA

Pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro poliklinikoms pateiktą informaciją antro etapo vakcinos poliklinikas turėtų pasiekti 2020 metų lapkričio mėnesį“, – aiškina N. Kolkaitė.

Jos teigimu, kitos Vilniaus miesto poliklinikos nemokamų vakcinų dar turi, tačiau nebedaug ir jau kreipėsi į savivaldybę dėl jų papildymo.

Su mokamomis vakcinomis situacija yra kiek geresnė – jų vis dar turi visos Vilniaus poliklinikos, išskyrus Antakalnio polikliniką ir Vilniaus miesto kliniką.

Vilniuje įsikūrusios Centro poliklinikos direktorius Paulius Kibiša tv3.lt pasakoja, kad šiuo metu mokamų vakcinų turi nedaug, tačiau net ir norėdama poliklinika paprasčiausiai negali įsigyti daugiau mokamų vakcinų: „Praeitą savaitę pradėjome pildyti, gavome 2 tūkst. Norėjome nupirkti 6 tūkst., tačiau rinkoje daugiau nebuvo pasiūlymų“.

REKLAMA
REKLAMA

Skiepytis galima ne bet kur

Norintiems pasiskiepyti Vilniaus miesto poliklinikose verta atkreipti dėmesį ir į kiekvienos poliklinikos individualią tvarką – kai kuriose jų pasiskiepyti gali visi norintys, kitose – prie gydymo įstaigos reikia būti prisirašius arba turėti šeimos gydytojo siuntimą.

„Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos teisės aktais asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nemokama vakcina nuo gripo gali pasiskiepyti tik toje įstaigoje, prie kurios yra prisirašę.

Mokama vakcina nuo gripo asmenys gali pasiskiepyti ir kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, jei įstaiga turi įsigijusi vakcinų ir įstaigos vadovo nustatyta tvarka tokią paslaugą teikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvykus skiepytis į kitą asmens sveikatos priežiūros įstaigą nei asmuo yra prisirašęs, asmuo turi turėti tą pačią dieną išduotą savo šeimos gydytojo išrašą apie sveikatos būklę, priešingu atveju reikės mokėti ne tik už vakciną bet ir už gydytojo konsultaciją“, – apie skiepijimosi tvarką tv3.lt pasakoja Vilniaus miesto savivaldybės atstovė N. Kolkaitė.

Šiuo metu Vilniuje tik Šeškinės poliklinika suteikia galimybę skiepytis ir kitų poliklinikų pacientams. Į likusias gydymo įstaigas patekti galės tik ten prirašyti asmenys.

Kaune situacija vis dar valdoma

Kauno miesto poliklinikos direktorius Raimundas Micka portalui pasakoja, jog ir mokamų, ir nemokamų vakcinų kol kas dar turi, tačiau jos jau eina į pabaigą.

REKLAMA

„Turėjome gauti papildomą siuntą mokamų. {...} Komercinių vakcinų turime nebedaug, gali būti, kad išnaudosime. Dabar pradėjome pirkimą, ieškome, kur nusipirkti daugiau.

Valstybės kompensuojamų, užsakėme 13 tūkst. ir gauname atskiromis dalimis, kaip ir kiekvienais metais. Kol kas nevėluoja“, – aiškina Kauno miesto poliklinikos vadovas.

Jis pripažįsta taip pat pastebėjęs itin išaugusią vakcinų nuo gripo paklausą. Kaip sako pats R. Mickus, Kaune ji yra gerokai nei dvigubai didesnė, lyginant su praėjusiais metais.

„Komercinių vakcinų mes užsakėme dešimčia procentų daugiau nei sunaudojome pernai per visus metus ir per gerą mėnesį jau beveik viską pabaigėme. Tikrai poreikis yra padidėjęs, žmonės labai nori tirtis, labai skiepijasi“, – aiškina R. Mickus. 

REKLAMA

Privatus sektorius siūlo vis didesnes kainas

Vos prieš kelias savaites privačiose klinikose bei laboratorijose keturvalente vakcina „Vaxigrip Tetra“ pasiskiepyti buvo galima už 20-22 eurus.

Šiandien kainos jau yra išaugusios kone dvigubai – tose pačiose klinikose dar prieš savaitę skiepas kainavo 30 eurų, o šiandien – jau 39 eurus. 

Privačios klinikos, siūlančios vakcinas nuo gripo, „Endemik“ komunikacijos vadovas Paulius Stravinskas aiškina, jog tokį kainų šuolį lemia ne pačių privatininkų noras pasipelnyti, o pokyčiai rinkoje.

„Atsižvelgiame į tai, kokie yra vartotojų pokyčiai. Esminis faktorius, kuris nulemia kainos pokytį – pabrangusi vakcina. Mes ją brangiau ir perkame iš tiekėjų“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie tai, ar tam įtakos galėjo turėti ir situacija poliklinikose, P. Stravinskas sako negalintis to patvirtinti, mat kai kainos privačiame sektoriuje pradėjo kilti, viešosios gydymo įstaigos skiepų dar turėjo pakankamai.

Visgi, jis pripažįsta, kad privačių klinikų laukia toks pat likimas, kaip ir poliklinikų:

„Šiaip bendra situacija rinkoje, tiek pas mus, tiek kitose gydymo įstaigose yra tokia, kad vakcinos šiais metais tikriausiai trūks ir ganėtinai ženkliai. Jeigu mes palygintume statistiką, kokia ji buvo pernai metais panašiu laikotarpiu, tai tas susidomėjimas vakcinomis yra beveik dvigubai išaugęs. {...}

Šiuo metu vakcinos dar turime, tačiau jau intensyviai ieškome iš tiekėjų, kur jos įsigyti daugiau“.

REKLAMA

Kai kuriose klinikose registracijos skiepams jau sustabdytos

Diagnostikos laboratorijos „Antėja“ vyriausioji regiono vadybininkė Jūratė Prievelienė portalui tv3.lt pasakoja, jog naujų pacientų skiepams neberegistruoja ir nėra aišku, ar registracija šiais metais dar bus pratęsta.

„Yra sutrikęs tiekimas ir tuos, kurie yra užsiregistravę spalio mėnesį, dar bandome priimti ir iš esamo likučio skiepyti.

Naujų registracijų jau niekur nevykdome per visą Lietuvą. Kol tiekimas neatsistatys, tol registracijų naujų ir nebus“, – aiškina „Antėjos“ atstovė.

Jos teigimu, tiekėjai nebegauna vakcinos nuo gripo ir ji paprasčiausiai nepasiekia Lietuvos. 

REKLAMA

„Ar tiekimas atsistatys, ar ne, to patvirtinti aš negaliu.

Informaciją gauname iš tiekėjų, jeigu jie sako, kad tiekimas atsigauna, tuomet vakcina ir ateina iki mūsų. Kol tokių žinių negauname, tol viskas yra sustabdyta.

Dabar net ir norint spalio mėnesį jau niekur neužsiregistruosite per visas klinikas Lietuvoje“, – sako J. Prievelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų