REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virusui įsisukus į Plungės ir Kelmės rajonus ten dalinai stojo kai kuri viešojo sektoriaus veikla, o moksleiviai grįžta mokytis į namus. Tokio sprendimo vertinimai dvejopi – kai kurie nuotolinį mokymą priima kaip pareigą, siekiant saugotis nuo ligos plitimo, kiti teigia, kad tai yra perdėtas ribojimas ir į savivaldybių sprendimus žiūri nepatikliai.

Virusui įsisukus į Plungės ir Kelmės rajonus ten dalinai stojo kai kuri viešojo sektoriaus veikla, o moksleiviai grįžta mokytis į namus. Tokio sprendimo vertinimai dvejopi – kai kurie nuotolinį mokymą priima kaip pareigą, siekiant saugotis nuo ligos plitimo, kiti teigia, kad tai yra perdėtas ribojimas ir į savivaldybių sprendimus žiūri nepatikliai.

REKLAMA

Plungės miesto savivaldybės nurodymu nuo spalio 11 d. kai kurios miesto mokyklos ir neformalaus ugdymo centrai savo veiklą vykdo nuotoliniu būdu. Prie jų dėl COVID-19 plitimo ketvirtadienį prisijungia ir Kelmės švietimo įstaigos.

Nuotolinis mokymas kol kas numatomas tik kuriam laikui – iki spalio 23 d., moksleivių rudens atostogų pradžios.

Mokyklos teigia, kad yra pasiruošusios, o vaikams mokytis namuose teks gana trumpai, tad didelių problemų iškilti neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie tėvai visgi piktinasi, mat ne visi gali gauti nedarbingumo pažymėjimus ir būti namie kartu su jaunesnio amžiaus vaikais. Kitiems problemų kyla dėl neformalaus ugdymo įstaigų – ten, nors darbas dalinai stoja, kainos išlieka tokios pačios.

REKLAMA

Mokyklos sako, jog nuotolinio mokymo nebijo

Plungės Senamiesčio mokykla yra vienintelė rajono mokykla, kuriai savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo sprendimu buvo nurodyta visą ugdymo veiklą iki spalio 23 d. organizuoti nuotoliniu būdu. 

Paskutiniais duomenimis, šioje mokykloje virusu užsikrėtę yra daugiau nei 10 asmenų.

Kitų rajono švietimo įstaigų vadovai, atsižvelgdami į sergančių ar sąlytį turėjusių asmenų skaičių bendruomenėje, mokymą nuotoliniu būdu galės organizuoti pavienėms klasėms ir grupėms.

Plungės Senamiesčio mokyklos direktorius Paulius Zakalskis šiuo sudėtingu laikotarpiu visgi išlieka pozityvus ir teigia, jog mokytojai jau pavasarį išmoko, kaip reikia dirbti iš namų.

REKLAMA
REKLAMA

„Gal labiau nusiteikę tam, nes nuo pavasario skambėjo, kad ir rudenį reikės išeiti į nuotolinį. Jie jau tam bent jau psichologiškai buvo pasiruošę, kad gali taip atsitikti.

Mes jau buvome numatę pradžioje metų, kad spalio mėnesį po vieną dieną per savaitę vyresnės klasės išeis į nuotolinį. Tai yra kaip pasiruošimas tam, kad įsivertintume savo galimybes. Praėjusį penktadienį buvome pradėję tą ir kaip tik atsitiko taip, kad reikia ir toliau taip dirbti“, – tv3.lt pasakoja mokyklos direktorius.

Jo teigimu, mokyklos tėvų bendruomenė taip pat labai supratingai priėmė ugdymo proceso perkėlimą į nuotolį, nes visi jaučia, kad mokykloje nebėra saugumo jausmo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė problema, su kuria susiduria mokykla – nuotolinio mokymo priemonių trūkumas, tačiau kaip sako P. Zakalskis, ši problema jau yra sprendžiama:

„Yra vienetiniai atvejai. Pavasarį bandėme spręsti, dalinome viską. Dabar, ekstra atveju, truputį susistabdėme dalinimą priemonių.

Manau, kad buvo kažkiek apsirūpinę žmonės, ruošėsi tam. Kurie neturės, tuos aprūpinsim.

Pavasarį gavome injekciją į mokyklas planšečių, o dėl interneto prieigos mes jau einame savo keliu, kur yra mūsų interneto tiekėjas. Jie buvo pasižadėję padėti, jeigu reikės“.

Kelmėje nuotoliu mokosi tik vyresnieji

Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijomis, Kelmės rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija nuo spalio 15 d. nuotolinį mokymą įvedė tik vyresniųjų klasių moksleiviams.

REKLAMA

„Nuotolinį mokymą įvedame 5–12 klasėm nuo spalio 15 d. iki spalio 31 d., tuomet prasidės atostogos, automatiškai prasitęs. Renginiai, susibūrimai jau uždrausti, žiūrime, kaip mes galime įsteigti mobilų punktą dėl koronaviruso infekcijos patikros“, – antradienį BNS sakė savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jokubauskas.

Kelmės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos direktorė Asta Zavadskienė pripažįsta, kad mokykloms toks sprendimas nebuvo naujiena, o panašiam scenarijui jos ruošėsi dar nuo vasaros.

„Per šias dienas esame pasiruošę ir jeigu tai tikrai padės suvaldyti ir pagerinti situaciją dėl ligos plitimo ir prevencijos, tai tikrai pritariame šitam sprendimui. O tuo labiau jo nevykdyti ir negalime“, – sako A. Zavadskienė.

REKLAMA

Pasak direktorės, mokykla yra pasirūpinusi mokymo priemonėmis ir taip pat yra pasiruošusi jomis aprūpinti ir kiek sunkiau gyvenančius vaikus:

„Mes jau ruošėmės ir vasarą, rugpjūčio mėnesį, ir rugsėjo mėnesį apsirūpinome papildomomis priemonėmis. Kameromis, atnaujinome keletą kompiuterių ir planšetes esame gavę.

Šiuo metu tiems mokiniams, kuriems reikia, yra dalinamos planšetės. Mokykla yra apsirūpinusi priemonėmis ir tikrai užtikrins nuotolinį ugdymą. Tuo labiau, kad nuotolinio ugdymo dienų turėsime tik septynias“.

Paklausta apie tai, ar nesvarstė ugdymą nuotoliu įvesti ir pradinukams, A. Zavadskienė sako, kad jaunesnio amžiaus vaikams mokykloje tikrai nekyla jokių pavojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaikus skirstėme pagal amžiaus tarpsnį, kadangi mūsų mokykloje atvejų nėra ir neturime nei izoliacijoje, nei sergančių.

Žinome iš pavasario patirties, kad mažiems vaikams, pradinių klasių mokiniams yra labai sunku nuotolinis mokymas. Turime visas sąlygas, pradinukai atskirai yra savo flanguose ugdomi“, – tv3.lt pasakoja Kelmės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos direktorė.

Tėvai turi ir priekaištų

Kai kurie Plungėje gyvenantys tėvai visgi nėra tokie pozityvus, kaip Plungės Senamiesčio mokyklos direktorius P. Zakalskis.

„O kaip tėvams turi sektis, jei reikia su vaiku būti namie, bet niekas nemokės už biuletenį?“, – retorinį klausimą užduoda viena plungiškė.

REKLAMA

Kiti tėvai yra pasipiktinę neformalaus ugdymo organizavimo tvarka ir skundžiasi, kad nors šiuo metu užsiėmimai vyksta nuotoliniu būdu, jiems teks mokėti pilną mėnesinę kainą.

„Tėvai, kurių vaikai eina į meno mokyklą, mokės pilnas sumas už vaikų mokymą, nes auklėtojoms atlyginimus mokėti reikia. {...} Jei nėra kambaryje pas vaiką vietos? Absurdas.  Nesuvokiu, kaip vaikas mokydamasis taip „nepatogiai" turi kankintis. Gaila vaikų, gaila mokytojų – visos pusės čia nukenčia“, – aiškina kita Plungėje gyvenanti mama.

Jos minima neformalaus ugdymo įstaiga – Plungės Mykolo Oginskio meno mokykla. Čia pamokos nuotoliniu būdu kurį laiką vyko ir anksčiau, nes mokykloje buvo nustatyti keli susirgimo atvejai.

REKLAMA

Meno mokyklos direktorės Rita Urniežienės nuomone, įstaiga kol kas sėkmingai savo veiklą derina su darbu nuotoliu ir ugdymo kokybė nuo to tikrai nenukenčia.

„Iš tikrųjų čia mes turime nemažą patirtį, kadangi jau buvome nuotoliniame mokyme, visi praktiškai mokytojai jau yra dirbę nuotoliniu būdu. Ir grojame ir dainuojame, viską darome.

Aišku, kad tas nuotolinis mokymas tikrai neatpirks tikro, realaus mokymo. Bet jau įvaldome naujas platformas“, – teigia R. Urniežienė.

Pasak jos, kai kuriems dalykams, tokiems kaip šokis, pamokas nuotoliu vykdyti yra kiek sudėtingiau nei kitiems, tačiau mokytojai stengiasi kaip išmanydami, kad vaikai gautų kokybišką ugdymą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunkiausia turbūt yra choreografijos skyriaus moksleiviams, nes yra namuose dangos ir erdvės ne tokios didelės, kokių galbūt reikėtų. Kadangi vaikai šoka grupėje, šokius stato kartu, yra tik tie parengiamieji žingsniai, negalime išeit visos programos.

O su muzikantais, bent jau individualus darbas tai tikrai vyksta pakankamai kokybiškai. Ir per Messenger mokytojai susitinka su vaikais, vaikai groja ir tampa netgi savarankiškesni, sakyčiau“, – tv3.lt aiškina meno mokyklos direktorė.

Tėvams, kurie skundžiasi dėl nekintančio meno mokyklos mėnesinio mokesčio, direktorė atsako, kad daugelis tikriausiai netikslingai įsivaizduoja, kaip atrodo meno mokyklos darbas nuotoliu. Pasak jos, tiek ruošimasis pamokoms, tiek pačios pamokos vyksta, tad ir tikslo mokestį keisti kol kas nėra.

REKLAMA

„Aš nemanau, kad mokytojui ruoštis ir dirbti nuotoliniu būdu yra paprasta ir pamokos nevyksta. Nėra taip, kad sustabdėme, veiklos nėra ir nėra už ką mums mokėti. Galbūt tėveliai galvoja, kad mokykla nenori sumažinti kainos, nes mokytojams atlyginimas mažės. Jie labai klysta. Atlyginimų fondas nepriklauso nuo jų įnašo.  

O šiaip tai, jei bus reikalingas toks sprendimas, vaikams pamokos nevyksta, jie negali prisijungti – visada galimi sprendimai sumažinti mokestį. Mes turime visus instrumentus, kaip tą mokestį mažinti“, – atsako R. Urniežienė ir pasipiktinusiems tėvams pataria kreiptis į mokyklą bei tokiu būdu spręsti problemą.

Prie kitokio gyvenimo teks priprasti

Spalio viduryje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje kalbėjo, kad jo nuomone, tai, kas šiuo metu yra taikoma Kelmės ir Plungės savivaldybėse, artimiausiu metu bus visos Lietuvos realybe. 

REKLAMA

Pasak jo, logika būtų tokia, kad kai vienose savivaldybėse situacija blogės ir ten reikės pritaikyti priemones, kitose jas pritaikius ji gerės ir tas priemones bus galima atšaukti. 

„Tai Lietuvoje ir gyvensim tokiu savotišku „šachmatų lentos“ principu, kai taikant lokalias priemones židiniai arba vietinis plitimas yra suvaldomas, tada persikeliama kitur, o ten, kur suvaldyta, gyventojai gali persikelti į įprastą gyvenimą.

Prie to turime savotiškai priprasti, kol neturėsime vakcinos“, – žurnalistams sakė jis.

Kaip švietimas vyksta koronaviruso metu žiūrėkite reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų