REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasipriešinus opozicijai, ketvirtadienį Seime įstrigo įstatymo pataisa dėl naujo Muitinės departamento generalinio direktoriaus skyrimo tvarkos.

Pasipriešinus opozicijai, ketvirtadienį Seime įstrigo įstatymo pataisa dėl naujo Muitinės departamento generalinio direktoriaus skyrimo tvarkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos atstovams nesiregistravus, pritrūko būtino minimalaus 71 balso, reikalingo per priėmimo procedūrą.

REKLAMA

Pagal valdančiųjų „valstiečių“ siūlymą, Muitinės departamento generalinis direktorius būtų skiriamas ir atleidžiamas Vidaus tarnybos statuto nustatyta tvarka, tai yra Vyriausybės.

Šį siūlymą kritikuojančią opoziciją piktina, kad muitinės vadovas būtų skiriamas be konkurso. Anot jų, tai sudarytų galimybę protekcionizmui ir politikavimui.

„Tikrai buvo laikai šitame Seime, kada buvo priimami įstatymai pagal kontrabandos karalių norus, bet ir jie nedrįso kvestionuoti muitinės vadovo skyrimo tvarkos ir nuleidinėti karteles. (...) Susidaro įspūdis, kad dabar iš anksto yra žmogus, tik prie jo reikia priderinti įstatymą“, – prieš pataisą kalbėjo Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys.

REKLAMA
REKLAMA

„Dvejus su viršum metų nebuvo ieškoma (muitinės vadovo – BNS). Tik primenu, kad buvęs Muitinės departamento direktorius kažkaip keistai pats pasiprašė atleidžiamas 2018 metų liepos pabaigoje iš pareigų, nes dieną prieš tai turėjo drąsos pasakyti, kad importuojamų skiestų nešvarių rusiškų trąšų importuotojai turi sumokėti į valstybės biudžetą 8 mln. eurų“, – kalbėjo liberalas Eugenijus Gentvilas.

„Akivaizdu, kad bus surastas toks departamento direktorius, kuris yra naudingas agrooligarchų valdžiai ir primestas toks departamento direktorius naujai kadencijai, kurioje, ko gero, šitų agrooligarchų nebus“, – tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu „valstiečių“ atstovė Guoda Burokienė tvirtino, kad Muitinės departamento generalinio direktoriaus skyrimo tvarka suvienodinama su kitų statutinių pareigūnų skyrimu.

„Visi valstybės pareigūnai skiriami vienodai, tik šitam buvo padaryta išimtis, dabar jį norima suvienodinti“, – teigė ji.

Pagal projektą, į Muitinės įstatymą siūloma įrašyti tik išlygą, kad departamento direktoriaus pareigas skiriamas asmuo turi turėti ne mažesnę negu trejų metų darbo einant vadovaujamas pareigas valstybės tarnyboje arba vidaus tarnybos sistemoje patirtį.

REKLAMA

Dabar Muitinės departamento generalinį direktorių skiria ir atleidžia finansų ministras. Kandidatūra atrenkama per viešą konkursą. Direktoriaus kadencija trunka penkerius metus.  

Departamentas nuolatinio vadovo neturi nuo 2018 metų liepos, kai iš pareigų savo noru pasitraukė Arūnas Adomėnas, nutaręs dirbti žemesnėse pareigose. Laikinai įstaigai vadovauja generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis. Laikinasis vadovas jis buvo ir 2015 metais, kai pasibaigus kadencijai Antanas Šipavičius buvo perkeltas dirbti į Klaipėdos teritorinę muitinę viršininko pavaduotoju.

REKLAMA

Per daugiau kaip dvejus metus konkursas į Muitinės departamento vadovus skelbtas dukart – 2019 metų vasarį ir gruodį, tačiau abu kartus atšauktas. Pirmą kartą dėl to, kad vienintelis reikalavimus atitikęs pretendentas atsiėmė kandidatūrą, antrą kartą iš pradžių jis buvo sustabdytas dėl paskelbto karantino, o birželį – atšauktas.

Finansų ministras Vilius Šapoka šių metų gegužę Seime teigė, kad Muitinės departamento vadovo paieškos stringa, nes nėra norinčiųjų dirbti už mažą atlyginimą ir žadėjo jį peržiūrėti. Tačiau laikraštis „Lietuvos rytas“ tuomet pranešė, kad konkurse dalyvauja du pretendentai, vienas iš jų – buvęs Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų