REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuriam dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 teko 10 dienų atsisakyti savo mėgstamų rinkimų kampanijos kelionių, pirmadienį vėl kreipėsi į minią džiūgaujančių savo šalininkų Floridoje. 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuriam dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 teko 10 dienų atsisakyti savo mėgstamų rinkimų kampanijos kelionių, pirmadienį vėl kreipėsi į minią džiūgaujančių savo šalininkų Floridoje. 

REKLAMA

Prezidentas respublikonas patikino savo šalininkus, kad yra „puikios formos“ likus 22 dienoms iki rinkimų, kuriuose jis surems ietis su demokratų kandidatu Joe Bidenu.      

„Išgyvenau tai, ir dabar jie sako, kad turiu imunitetą“, – sakė D. Trumpas, kreipdamasis į savo šalininkų minią netoli Orlando esančiame Sanforde. 

Nedaugelis prezidento šalininkų mitingo metu dėvėjo kaukes. 

„Jaučiuosi toks galingas. Pasirodysiu ten, pabučiuosiu kiekvieną ten susirinkusį. Pabučiuosiu vaikinus ir žavias moteris, tiesiog duosiu jums riebų bučinį“, – kalbėjo D. Trumpas.  

Prezidento medikų komanda paskelbė, kad jo testo dėl koronaviruso atsakymas buvo neigiamas ir jis nebeplatina viruso. Iškart po to D. Trumpas išvyko į Floridą – pirmąją iš keturių rinkimams itin svarbių valstijų, kurias ketina aplankyti per keturias artimiausias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento pareiškimai apie neva įgytą imunitetą koronavirusui nėra įrodyti.

Viešosios nuomonės apklausose nuo savo varžovo J. Bideno dviženkliu skirtumu atsiliekantis D. Trumpas šiais apsilankymais siekia sutelkti savo elektoratą vadinamosiose svyruojančiose valstijose.   

REKLAMA

Į savo valandos trukmės kalbą, kurią pasakė praėjus vos savaitei po to, kai buvo išrašytas iš ligoninės, D. Trumpas įpynė visus tradicinius savo rinkimų kampanijos retorikos elementus: aršų puolimą prieš „sukčiuvienę Hillary“ Clinton ir „korumpuotą“ žiniasklaidą, bauginančius įspėjimus apie „radikalų kairįjį sparną“ ir „socialistinį košmarą“.          

D. Trumpas taip pat nepraleido progos pašiepti savo oponentą, kurį vadina „apsnūdusiu Joe“, pareiškęs, kad „faktiškai niekas nepasirodė“ J. Bideno rinkimų kampanijos renginyje. 

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip nei D. Trumpas, J. Bidenas per pandemiją uoliai laikosi sveikatos specialistų rekomendacijų. Jo rinkimų kampanijos renginiai, kuriuose galioja griežtos taisyklės dėl fizinio atstumo, sudaro ryškų kontrastą su D. Trumpo organizuojamiems susibūrimams.

Pastaruosiuose paprastai nedėvimos kaukės ir visiškai nepaisoma fizinio atstumo. Vienas tokių renginių buvo neseniai Baltuosiuose rūmuose vykusi šventė, kurią ekspertai pavadino COVID-19 „superšaltiniu“.    

„Protu nesuvokiama“

„O, man tikrai patinka Florida“, – sakė D. Trumpas miniai Sanforde. Ši valstija gali turėti lemiamos reikšmės lapkričio 3-osios rinkimų rezultatams.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas paragino neteikti reikšmės viešosios nuomonės apklausoms.  

„Prieš ketverius metus matėme tą patį. Prieš ketverius metus jie sakė, kad mes pralaimėsime Floridoje“, – kalbėjo jis.  

„Po 22 dienų mes laimėsime šioje valstijoje, užsitikrinsime dar ketverius metus Baltuosiuose rūmuose“, – sakė prezidentas.  

Jis taip pat pažėrė pagyrų savo pasiūlytai kandidatei į Aukščiausiojo Teismo teisėjus Amy Coney Barrett. 

Respublikonų kontroliuojamas Senatas pradeda šios konservatyvių pažiūrų 48 metų teisėjos kandidatūros svarstymus. Jos paskyrimas, dėl kurio beveik neabejojama, aukščiausią JAV teismų instituciją gali dešimtmečiams tvirtai pakreipti į dešinę.  

REKLAMA

„Ji bus fantastiška JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja“, – sakė D. Trumpas. 

„Žinote, kas būtų pamanęs, kad darysime tai jau trečią kartą?“ – kalbėjo jis, turėdamas galvoje, kad per savo kadenciją skiria jau trečią Aukščiausiojo Teismo teisėją.     

Prieš 74 metų D. Trumpo kelionę į Floridą jo gydytojas Seanas Conley pareiškė, kad prezidento tyrimų dėl koronaviruso rezultatai yra neigiami ir jis nebegali užkrėsti kitų žmonių. Gydytojas tai pareiškė po kelių prezidentui atliktų greitųjų testų ir įvertinęs kitus jo sveikatos rodiklius.  

Išvada, kad pacientas nebeplatina ligos, paprastai daroma tik atlikus jautresnį PCR (polimerazės grandininės reakcijos) testą, todėl ekspertai socialiniuose tinkluose išsakė įtarimų, kad D. Trumpo gydytojai galėjo jam atlikti šiuos testus, bet tikriausiai negavo norimų rezultatų.  

REKLAMA

Tuo metu J. Bidenas prieš D. Trumpo mitingą Floridoje piktai sukritikavo prezidentą, kad šis prasidėjus pandemijai stengėsi sumenkinti viruso grėsmę. 

„D. Trumpas žinojo, kokia pavojinga ši liga, bet nieko nesiėmė, – kalbėjo demokratas. – Kodėl jis mums nepasakė? Kodėl mūsų neįspėjo?“

„Jo neatsakingas asmeninis elgesys po [COVID-19] diagnozės yra protu nesuvokiamas, – sakė J. Bidenas. – Kuo ilgiau Donaldas Trumpas bus prezidentu, tuo neatsakingiau jis elgsis.“     

Dviženklė persvara

J. Bidenas griežtai pasmerkė D. Trumpo kelionę į Floridą, pareiškęs, kad prezidentas į saulėtąją valstiją atveža tik „nesantaiką sėjančią retoriką ir panikos kurstymą“.      

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau ne mažiau grėsminga, kad jis nepateikia plano, kaip suvaldyti šį virusą, jau nusinešusį daugiau kaip 15 tūkst. floridiečių gyvybes“, – kalbėjo demokratas.     

Prezidentas antradienį vakare Pensilvanijos valstijos Džonstauno mieste surengs antrą mitingą, o vėliau šią savaitę dar aplankys Ajovą ir Šiaurės Karoliną, bandydamas pavyti J. Bideną, kuris, kaip rodo tinklalapio „RealClearPolitics“ cituojamos nacionalinės apklausos, yra įgijęs dviženklę populiarumo persvarą.   

2016-ųjų rinkimuose, kai varžėsi su H. Clinton, D. Trumpas laimėjo Floridoje, Pensilvanijoje, Ajovoje ir Šiaurės Karolinoje – keturiose valstijose, kurias aplankys šią savaitę. Tačiau dabar visose keturiose jis atsilieka nuo J. Bideno, rodo „RealClearPolitics“ duomenys.     

REKLAMA

Ajovoje ir Šiaurės Karolinoje J. Bidenas pirmauja minimaliai, tačiau gerokai didesniu atotrūkiu lenkia D. Trumpą Floridoje ir Pensilvanijoje – atitinkamai 3,7 ir 7,1 procentinio punkto.   

Tuo metu Džordžijos valstijoje pirmadienį prasidėjo išankstinis balsavimas. Socialiniuose tinkluose pasirodžiusios nuotraukos su nusidriekusiomis milžiniškomis balsuotojų eilėmis išprovokavo kaltinimus dėl „rinkėjų atgrasymo“.   

Savo balsus prezidento rinkimuose jau atidavė daugiau nei 10 mln. amerikiečių – tai rekordinis balsavusiųjų skaičius, iki rinkimų likus dar trims savaitėms. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų