REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirengimas rinkimų dienai vyksta ilgiau nei įprastai. Šeštadienį apylinkėsse visą dieną pluša komisijų nariai, dėliodami schemas, kad rinkimai praeitų saugiai. Kaunas į mokyklas pasiuntė moderniausią techniką, kad būtų dezinfekuoti visi plyšeliai. Kadangi didžioji dalis rinkimų apylinkių yra mokyklose, daugelyje jų pirmadienį ugdymas vyks kitaip.

Pasirengimas rinkimų dienai vyksta ilgiau nei įprastai. Šeštadienį apylinkėsse visą dieną pluša komisijų nariai, dėliodami schemas, kad rinkimai praeitų saugiai. Kaunas į mokyklas pasiuntė moderniausią techniką, kad būtų dezinfekuoti visi plyšeliai. Kadangi didžioji dalis rinkimų apylinkių yra mokyklose, daugelyje jų pirmadienį ugdymas vyks kitaip.

REKLAMA

Specialistams tenka ne tik patalpas dezinfekuoti, bet ir priešgaisrinę signalizaciją pažaboti, mat nuo stiprių garų ši ima kaukti lyg pašėlusi.

Kaunas taip ruošiasi rinkimų sekmadieniui. Daugybė rinkimų apylinkių įsikūrė švietimo įstaigose, tad saugantis koronaviruso, jos visos bus dezinfekuojamos du kartus – prieš rinkimų dieną ir po jos, o tam naudojamos modernios technologijos.

Kai žmonės eina rankiniu būdu dezinfekuoja – pasidengia nelygiai, netolygiai, gal ne kiekvieną dalyką pasiekia ir ne tokiu efektyvumu, tai čia yra greičiau, efektyviau, moderniau. Iš dezinfekcinio skysčio paverčiami garai ir tikimės, kad ši technika padės pažaboti koronavirusą ir neturėsime naujų apsikrėtimo atvejų“, – sakė Jonas Tumpa, „Kauno švaros“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Mokyklų vadovai sako irgi apgalvoję, kokias patalpas skirti, kad rinkėjai nesiblaškytų po įstaigą ir joje neužtruktų. Iš patalpų ištempti visi nereikalingi daiktai ir baldai. Vieni tam numatė sporto salę ar valgyklą, kurios pirmadienį nedirbs, kiti koridorius. O visus paviršius, sako, dar ir patys valysią.

REKLAMA

Judėjimas vyks ratu, kad įėję per vieną išėjimą galėtų išeiti per kitą, todėl buvo pasirinktas gimnazijos holas. Mūsų valytojo ir valysis ir dezinfekuosis visas patalpas, visus liečiamus paviršius mes dar kartą valysim“, – kalbėjo Žilvinas Damijonaitis, Veršvų gimnazijos, kurioje vyks rinkimai, direktorius.

Vilniuje taip pat vyksta intensyvūs pasirengimo balsavimui darbai – antspauduojami biuleteniai, komisijos nariai rikiuoja ir apsaugos priemones – jas dėvės ir patys, duos ir užmaršiems rinkėjams.

Žymimos ir zonas – kad rinkėjai laikytųsi atstumų.

„Subraižom linijas, kas du metrus, kad rinkėjai nesigrūstų, nesusibūriuotų krūvose, kad išlaikytų saugius atstumus tarpusavyje. Taip pat bandysime reguliuoti registracijoj, neleisime, kad toj pačioj balsavimo patalpoj stovėtų tiek daug žmonių“, – aiškino Irmantas Stulpinas, rinkimų apylinkės komisijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonių prašys į eiles rikiuotis lauke, o ne mokyklų viduje. O čia visus paviršius savanoriai periodiškai valys dezinfekciniu skysčiu

„Stalus, dažnai liečiamas vietas rankenas įėjimų, turėklus dezinfekuosime, taip pat prieš rinkimus dezinfekuos, iš ryto atvyks komanda dezinfekuoti, kadangi rinkimai vyksta mokykloje, tokioje jautrioje vietoje“, – kalbėjo I. Stulpinas.

Ir nors imamasi įvairių apsaugos būdų, pandemijos metu vykstantys rinkimai stipriai koreguos ugdymo procesą, mat balsus skaičiuoti komisijų nariai baigs paryčiais. Ir nors sveikatos apsaugos ministro Verygos sprendimuose nurodoma, kad patalpos švietimo įstaigose pirmadienį turi būti dezinfekuotos iki pamokų pradžios, deja, tai užtikrinti sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsų skaičiavimas pasibaigs apie 5 ryto, tai mes su „Kauno švara“ esam sutarę, kad atvyks 6 ryto ir išdezinfekuos. Mūsų darbuotojos taip pat išsivalys ir paliksime vėdinimui keletui valandų. Mes suorganizavome taip, kad mokinai turėtų netradicines pamokas ir iki 10 valandos mokiniai čia neįeis“, – tikino Ž. Damijonaitis.

Net trijuose pastatuose išsidėsčiusi Veršvų gimanzija visur renkasi skirtingus ugdymo būdus, vienur pamokos vėlinamos, kiti vaikai mokysis namie.

„Tai 5–12 klasių mokiniai pirmadienį mokysis nuotoliniu būdu, nes dezinfekcija vyks vėliau, kadangi daug rinkiminių apylinkių, daug kur reikia, tai mes nutarėme kad vyks nuotoliniu būdu, o tas patalpas dezinfekuos tik nuo 14 valandos“, – pasakojo gimnazijos direktorius.

REKLAMA

Švietimo įstaigos pačios sprendė, kaip organizuoti pamokas pirmadienį. Iš 525 Lietuvos mokyklų, kuriose yra rinkiminės apylinkės, beveik 60 procentų nieko nekeis- pamokas prasidės įprastai, penktadalis organizuos pažintinę kultūrinę veiklą už mokyklos pastatų ribų, o likusios apie pusantro šimto įstaigų pasirinko nuotolinį ugdymą visoms klasėms ar tik daliai, arba pamokas vėlina pora valandų.

Seimo rinkimuose iš anksto jau balsavo ketvirtis milijono žmonių arba 10, 2 proc. rinkėjų. Šiandien baigiasi ir balsavimas namuose, nors yra skundų, kad ne visi užsiregistravusieji galėjo tuo pasinaudoti, mat jie taip ir nesulaukė apylinkių atstovų. Rytoj rinkimų apylinkės darbą pradeda 7 ryto, balsavimas vyksiki 20 val. vakaro. Čia taip pat tikimasi rinkėjų aktyvumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų