REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per praėjusią parą Lietuvoje nuo COVID-19 mirė dar vienas žmogus, nustatyti 133 nauji infekcijos atvejai, bendras susirgimų skaičius šalyje išaugo iki 5758, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Per praėjusią parą Lietuvoje nuo COVID-19 mirė dar vienas žmogus, nustatyti 133 nauji infekcijos atvejai, bendras susirgimų skaičius šalyje išaugo iki 5758, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA

Šiuo metu COVID-19 tebeserga 2911 asmenų, 2722 – pasveiko.

Nuo koronaviruso infekcijos iš viso mirė 103 žmonės, dėl kitų priežasčių – 22 užsikrėtusieji.

Izoliacijoje yra 31 tūkst. 943 asmenys.

Nuo birželio 1 dienos nustatyti 307 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą ištirti 7499 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti 830 tūkst. 674 ėminiai.

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 139 žmonės, aštuoni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Jos teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma septyniems pacientams, su deguonies kaukėmis gydomi 65 asmenys.

Aiškėja, kas tapo 103 koronaviruso auka Lietuvoje

Kauno apskrityje praėjusią parą registruotas dar vienas mirties nuo koronaviruso atvejis. Tai 103-oji mirtis šalyje. Mirusysis priklausė 80-89 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių susirgimų. COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta spalio 7 d.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat praėjusią parą registruotas vienas mirties atvejis (Kauno apskrityje), kai koronavirusu užsikrėtęs asmuo mirė dėl kitų priežasčių. Asmuo priklausė 70-79 metų amžiaus grupei. COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta spalio 6 d.

REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 133 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 56 iš jų registruoti Kauno, 42 Vilniaus, 13 Šiaulių, 9 Klaipėdos, 5 Telšių apskrityse. Dar 3 atvejai fiksuoti Marijampolės, po 2 – Panevėžio ir Alytaus bei 1 Tauragės apskrityse. 

Po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 96 asmenys. Be to, per praėjusią parą registruota 10 įvežtinių atvejų – 3 iš Nyderlandų po du – iš  Ukrainos ir Baltarusijos bei po vieną – iš Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir Švedijos.  Tuo metu, 27 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

65 atvejai siejamai su protrūkiais

Kauno apskrityje, Raseinių rajone, įsikūrusiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose vakar patvirtinti 2 koronavirusinės infekcijos atvejai, iš kurių 1 yra darbuotojas ir 1 antrinis atvejis. Iš viso su protrūkiu siejamas 91 atvejis: 33 darbuotojai, 53 gyventojai ir 5 antriniai atvejai.

Taip pat Kauno apskrityje registruoti 3 atvejai, siejami su protrūkiu Kauno technologijos universiteto (KTU) Vaižganto progimnazijoje. Du asmenys yra darbuotojai bei vienas antrinis atvejis. Iš viso šiuo metu registruoti 4 susiję atvejai.

Kauno apskrityje, Raseinių rajone, ir toliau atvejai registruojami anksčiau fiksuotuose protrūkiuose. 1 atvejis, patvirtintas vakar, siejamas su Raseinių rajone įsikūrusia kavine „Vėjukai“ (iš viso 4 susiję atvejai), 7 atvejai, iš kurių 4 yra antriniai, siejami su protrūkiu „Raseinių autobusuose“ (iš viso 11 susijusių atvejų). Dar 2 atvejai, vertinama, susiję su Raseinių rajono savivaldybe – asmenys yra darbuotojai (iš viso 58 susiję atvejai), 1 – siejamas su protrūkiu Raseinių kultūros centre (iš viso 9 susiję atvejai). Taip pat infekcija vakarykštę parą patvirtinta ir dar 1-am Raseinių pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojui (iš viso – 4 susiję atvejai). Be to po 2 atvejus siejama su susirgimais Raseinių rajone veikiančiomis įmonėmis UAB „Auga“ (iš viso 2 susiję atvejai) ir UAB „Tikas“ (iš viso 5 susiję atvejai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat Raseiniuose ir Kelmėje registruota po 1 koronavirusinės infekcijos atvejį, nustatytą asmenims, dirbantiems Raseinių rajone veikiančioje įmonėje UAB „Norvelita“. Epidemiologinės sąsajos vertinamos.

Be to, Kauno apskrityje fiksuotas naujas protrūkis. Praėjusią parą registruoti 4 infekcijos atvejai, siejami su Ringaudų (Tabariškių bendruomenės namų) šarvojimo sale.

2 infekcijos atvejai, patvirtinti vakar, siejami su protrūkiu Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje, kur COVID-19 vakarykštę parą patvirtinta mokiniui bei registruotas vienas antrinis atvejis. Iš viso su protrūkiu siejami 5 infekcijos atvejai.

Taip pat tęsiasi protrūkiai ledo ritulininkų gretose. Praėjusią parą registruoti 3 su ledo ritulio komanda „Banginiai“ susiję infekcijos atvejai (iš viso registruoti 6 susiję atvejai).

REKLAMA

Be to, ir toliau registruojami atvejai, siejami su laisvalaikio leidimo vietomis. 6 vakarykštę parą patvirtinti atvejai, vertinama, yra susiję su sveikatingumo klubu „Alfasteps“ (iš viso 21 susijęs atvejis), 1 – susijęs su „GYM PLIUS“ (iš viso 23 susiję infekcijos atvejai), dar 1 – susijęs su studija „Šokio harmonija“ (iš viso 17 susijusių atvejų).

Dar 2 atvejai (antriniai), registruoti vakar, siejami su protrūkiu VŠĮ „Demokratine mokykla“. Šiuo metu su protrūkiu siejami 5 susiję COVID-19 atvejai.

Be to, Vilniuje registruotas naujas protrūkis Muitinės kriminalinėje tarnyboje. Vakar infekcija patvirtinta 2-iem darbuotojams, iš viso su protrūkiu siejami 3 infekcijos atvejai.

REKLAMA

Šiaulių apskrityje praėjusią parą fiksuoti 2 atvejai, siejami su Respublikine Šiaulių ligonine, iš kurių vienas yra darbuotojas ir vienas pacientas. Bendrai su protrūkiu jau siejami 73 infekcijos atvejai – 27 darbuotojai, 24 pacientai ir 22 antriniai atvejai.

Taip pat atvejai fiksuoti ir kituose aktualiuose Šiaulių apskrities protrūkiuose. Po 1 atvejį siejama su: UAB „Raštuoti mezginiai“ Radviliškyje (iš viso 3 susiję atvejai), Radviliškio siuvykla „Danijus“ (iš viso 19 susijusių atvejų), Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centru, kur COVID-19 patvirtinta darbuotojui (iš viso 5 susiję atvejai), taip pat 1 atvejis siejamas su  protrūkiu „Kelmės pieninėje“ (iš viso 34 susiję atvejai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, Šiaulių apskrityje registruotas naujas židinys, siejamas su UAB „Massive wood construction“. Praėjusią parą čia patvirtintas 1 susijęs atvejis, o iš viso registruoti 3 COVID-19 infekcijos atvejai.

Alytaus apskrityje registruoti 2 infekcijos atvejai, siejami su protrūkiu Druskininkų savivaldybėje. Vertinama, jog iš viso yra susiję 14 atvejų.

Tauragės apskrityje registruotas naujas protrūkis, siejamas su Šilalės rajono socialinių paslaugų namais. Iš viso patvirtinti 2 susiję atvejai.

27 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 27 asmenys. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

REKLAMA

Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 5758 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 2911 asmenys, 2722 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Vaizdai, kaip atliekamas Covid-19 tyrimas – video reportaže:

Atnaujintos rekomendacijos

SAM primena, kad viešose uždarose vietose, nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimas yra privalomas. Gyventojai raginami kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, naudoti dezinfekavimo priemones, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo. Labai svarbu rūpintis aplinkos higiena, dažnai vėdinti patalpas, kasdien valyti naudojamus paviršius tiek gyvenamojoje, tiek darbo vietoje. 

REKLAMA

Pasireiškus ūminiams viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymiams, būtina likti namuose bei konsultuotis Karštąja koronaviruso linija (tel. 1808), arba susisiekti konsultacijai su savo šeimos gydytoju. Lankantis parduotuvėse, vaistinėse, turguose, kitose viešose atvirose ir uždarose vietose patartina laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių. 

Po artimo sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga, izoliacija būtina namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos. Izoliavimosi taisyklių privaloma griežtai laikytis visą izoliavimosi laikotarpį. 

Būnant viešose vietose raginama vengti tiesioginio kontakto su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujama, taip pat, jei įmanoma, rekomenduojama vengti masinių susibūrimų. Prioritetą patariama skirti veikloms atvirose erdvėse. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizuojant didelę asmeninę šventę, esant galimybei, rekomenduojama ją nukelti. Kitu atveju, patariama apriboti dalyvių skaičių, užtikrinti, kad dalyvaujantiems asmenims nėra pasireiškusių kvėpavimo takų infekcijos požymių. Šventės dalyvių prašoma laikytis kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, rankų higienos bei saugaus atstumo. 

Keliautojams rekomenduojama atidėti nebūtinas vietines bei tarptautines keliones. Rengiantis kelionei, patariama įvertinti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epideminę situaciją konkrečioje šalyje, kelionės būtinybę bei galimo karantino (izoliacijos) riziką grįžus į Lietuvą. Kelionės metu raginama vengti kontakto su sergančiais asmenimis, laikytis higienos, vartoti saugų maistą ir vandenį. 

REKLAMA

Sergantieji lėtinėmis ligomis ir vyresni nei 65 metų žmonės yra labiausiai pažeidžiama gyventojų grupė, turinti didelę sunkių komplikacijų riziką užsikrėtus koronavirusu. Šių gyventojų grupių asmenims 

rekomenduojama užtikrinti kuo mažesnį kontaktą su kitais asmenimis, vengti masinio susibūrimo vietų, rūpintis higiena, jei įmanoma, pasinaudoti paslaugomis, kurios teikiamos nuotoliniu būdu. 

Vyresniems nei 6 metų amžiaus asmenims privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones viešose uždarose vietose (viešajame transporte, parduotuvėse, paslaugų gavimo vietose ir pan.), išskyrus atvejus, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke. Kaukės dėvėti nereikia sportuojant sporto klubuose ir lankantis laisvalaikio bei pramogų parkuose, kai paslaugos teikimas dėvint kaukę neįmanomas. Veido kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos jų dėvėti negali, ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatai. 

REKLAMA

Veido kaukes būtina užsidėti taip, kad jos pilnai dengtų burną ir nosį. Dėvint kaukę svarbu neliesti jos rankomis, o ją palietus ar nusiėmus, būtina nusiplauti rankas. Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudojus – išmesti. 

Įspėjame, jog už šių taisyklių pažeidimą asmenys gali būti traukiami į administracinę atsakomybę, o skiriama bauda gali siekti nuo 500 iki 1000 eurų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų