REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 142 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 53 iš jų registruoti Kauno, 34 Vilniaus, 31 Šiaulių, 12 Klaipėdos apskrityse. Be to, dar 7 atvejai patvirtinti Panevėžio, 3 Utenos bei 2 Telšių apskrityse.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 142 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 53 iš jų registruoti Kauno, 34 Vilniaus, 31 Šiaulių, 12 Klaipėdos apskrityse. Be to, dar 7 atvejai patvirtinti Panevėžio, 3 Utenos bei 2 Telšių apskrityse.

REKLAMA

Po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 107 asmenys. Be to, per praėjusią parą registruoti 6 įvežtiniai atvejai – po vieną iš Prancūzijos,  Junginės Karalystės, Ukrainos ir Uzbekistano bei 2 iš Norvegijos. Tuo metu, 29 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko.

80  atvejų siejama su protrūkiais

Kauno apskrityje, Raseinių rajone, įsikūrusiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose vakar patvirtinta 15 koronavirusinės infekcijos atvejų. 13 asmenų yra gyventojai ir 2 darbuotojai. Iš viso su protrūkiu šiuo metu siejami 89 atvejai: 32 darbuotojai, 53 gyventojai ir 4 antriniai atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

8 atvejai, praėjusią parą registruoti Kauno apskrityje, yra susiję su protrūkiu LSMU Kauno ligoninės Kardiologijos skyriuje, iš kurių 7 yra darbuotojai ir 1 antrinis atvejis. Bendrai šiuo metu – 18 susijusių atvejų: 15 darbuotojų, 2 pacientai ir 1 antrinis atvejis.

REKLAMA

Taip pat tęsiasi židinys, susijęs su Valstybiniu Kauno muzikiniu teatru. Praėjusią parą registruoti 4 infekcijos atvejai, iš kurių 3 – antriniai. Vertinama, kad su protrūkiu dabar siejami 55 koronaviruso atvejai.

Praėjusią parą registruoti dar 2 COVID-19 atvejai, susiję su protrūkiu Raseinių autobusų parke (iš viso 4 susiję atvejai), 1 – susijęs su Raseinių rajono Viduklės S. Stanevičiaus gimnazija (iš viso 3 atvejai), taip pat 1 – susijęs su protrūkiu UAB „Tikas“ Raseiniuose (iš viso 3 susiję atvejai).

Be to, Kauno apskrityje registruotas naujas židinys, susijęs su infekcijos atvejais Kauno sporto mokykloje „Startas“. Vakar infekcija patvirtinta 2-iem mokiniams, lankantiems užsiėmimus, bei registruotas 1 antrinis atvejis šeimoje. Iš viso registruoti 4 atvejai susiję.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrityje ir toliau fiksuojami koronaviruso atvejai, susiję su laisvalaikio leidimo vietomis. Praėjusią parą registruoti 4 koronvairuso atvejai, susiję su ledo ritulio varžybomis ir treniruotėmis (iš viso 24 atvejai), 5 atvejai – susiję su sveikatingumo klubu „Alfasteps“ (iš viso 15 susijusių atvejų), dar 1 siejamas su studija „Šokio harmonija“ (iš viso 26 susijusių atvejų).

Taip pat registruotas naujas protrūkis Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje, kur COVID-19 vakarykštę parą patvirtinta 2-iem asmenims – mokytojui ir mokiniui. Iš viso su protrūkiu siejami 3 infekcijos atvejai. Šiuo metu nustatyta 60 didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų, bet informacija tikslintina, epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas naujas protrūkis Vilniuje siejamas su VŠĮ „Demokratine mokykla“. Infekcija vakar patvirtinta darbuotojui. Iš viso su protrūkiu, vertinama, yra susiję 3 COVID-19 atvejai.

5 atvejai, registruoti Šiaulių apskrityje, siejami su Respublikine Šiaulių ligonine (3 darbuotojai ir 2 antriniai). Su protrūkiu šiuo metu siejamas 71 atvejis, iš kurių 26 yra darbuotojai, 23 pacientai ir 22 antriniai atvejai.

Be to, vakar fiksuotas 1 infekcijos atvejis, susijęs su Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centru. Iš viso registruoti 4 susiję atvejai: 2 darbuotojai ir 2 slaugomi pacientai.

Dar 3 Šiaulių apskrityje yra susiję su Kuršėnų ligonine. Visi asmenys yra pacientai. Bendrai su protrūkiu siejama 11 infekcijos atvejų, iš kurių 10 yra pacientai ir 1 darbuotojas.

REKLAMA

Kuršėnuose registruotas naujas protrūkis, siejamas su Kuršėnų miškų urėdija. Vakar patvirtintas 1 koronaviruso infekcijos atvejis (iš viso registruoti 4 susiję atvejai).

5 atvejai per vakar parą registruoti Klaipėdos respublikinėje ligoninės viename iš skyrių. Visi asmenys yra medikai. Ligoninėje nustatyti 8 artimą sąlytį turėję kolegos, kurie izoliuoti.

Panevėžio apskrityje 1 atvejis siejamas su protrūkiu Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijoje. Infekcija patvirtinta mokiniui. Šiuo metu iš viso registruota 14 susijusių infekcijos atvejų.

Taip pat Panevėžio apskrityje registruotas naujas protrūkis, siejamas su Panevėžio „Šaltinio“ progimnazija. Vakar koronavirusas patvirtintas šios mokyklos mokytojui. Iš viso registruoti 2 susiję COVID-19 infekcijos atvejai.

REKLAMA

29 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 29 asmenys. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

Lietuvoje – 102-oji mirtis nuo koronaviruso

NVSC praneša, kad Šiaulių apskrityje praėjusią parą registruotas dar vienas mirties nuo koronaviruso atvejis. Tai 102-oji mirtis šalyje. Mirusysis priklausė 70-79 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių susirgimų.COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta spalio 2 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 5625 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 2842 asmenys, 2660 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Vaizdai, kaip atliekamas Covid-19 tyrimas – video reportaže:

Atnaujintos rekomendacijos

SAM primena, kad viešose uždarose vietose, nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimas yra privalomas. Gyventojai raginami kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, naudoti dezinfekavimo priemones, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo. Labai svarbu rūpintis aplinkos higiena, dažnai vėdinti patalpas, kasdien valyti naudojamus paviršius tiek gyvenamojoje, tiek darbo vietoje. 

REKLAMA

Pasireiškus ūminiams viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymiams, būtina likti namuose bei konsultuotis Karštąja koronaviruso linija (tel. 1808), arba susisiekti konsultacijai su savo šeimos gydytoju. Lankantis parduotuvėse, vaistinėse, turguose, kitose viešose atvirose ir uždarose vietose patartina laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių. 

Po artimo sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga, izoliacija būtina namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos. Izoliavimosi taisyklių privaloma griežtai laikytis visą izoliavimosi laikotarpį. 

Būnant viešose vietose raginama vengti tiesioginio kontakto su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujama, taip pat, jei įmanoma, rekomenduojama vengti masinių susibūrimų. Prioritetą patariama skirti veikloms atvirose erdvėse. 

REKLAMA

Organizuojant didelę asmeninę šventę, esant galimybei, rekomenduojama ją nukelti. Kitu atveju, patariama apriboti dalyvių skaičių, užtikrinti, kad dalyvaujantiems asmenims nėra pasireiškusių kvėpavimo takų infekcijos požymių. Šventės dalyvių prašoma laikytis kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, rankų higienos bei saugaus atstumo. 

Keliautojams rekomenduojama atidėti nebūtinas vietines bei tarptautines keliones. Rengiantis kelionei, patariama įvertinti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epideminę situaciją konkrečioje šalyje, kelionės būtinybę bei galimo karantino (izoliacijos) riziką grįžus į Lietuvą. Kelionės metu raginama vengti kontakto su sergančiais asmenimis, laikytis higienos, vartoti saugų maistą ir vandenį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sergantieji lėtinėmis ligomis ir vyresni nei 65 metų žmonės yra labiausiai pažeidžiama gyventojų grupė, turinti didelę sunkių komplikacijų riziką užsikrėtus koronavirusu. Šių gyventojų grupių asmenims 

rekomenduojama užtikrinti kuo mažesnį kontaktą su kitais asmenimis, vengti masinio susibūrimo vietų, rūpintis higiena, jei įmanoma, pasinaudoti paslaugomis, kurios teikiamos nuotoliniu būdu. 

Vyresniems nei 6 metų amžiaus asmenims privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones viešose uždarose vietose (viešajame transporte, parduotuvėse, paslaugų gavimo vietose ir pan.), išskyrus atvejus, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke. Kaukės dėvėti nereikia sportuojant sporto klubuose ir lankantis laisvalaikio bei pramogų parkuose, kai paslaugos teikimas dėvint kaukę neįmanomas. Veido kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos jų dėvėti negali, ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatai. 

REKLAMA

Veido kaukes būtina užsidėti taip, kad jos pilnai dengtų burną ir nosį. Dėvint kaukę svarbu neliesti jos rankomis, o ją palietus ar nusiėmus, būtina nusiplauti rankas. Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudojus – išmesti. 

Įspėjame, jog už šių taisyklių pažeidimą asmenys gali būti traukiami į administracinę atsakomybę, o skiriama bauda gali siekti nuo 500 iki 1000 eurų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų