REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės Savanorių prospekte pirmą kartą atsidarė mobilus drive-in balsavimo punktas, kur rinkėjai gali balsuoti neišlipdami iš automobilio. Anksčiau buvo svarstyta, kad punkte galėtų balsuoti ir saviizoliacijoje esantys asmenys, tačiau trečiadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė pranešė, kad tokios galimybės nėra.

Sostinės Savanorių prospekte pirmą kartą atsidarė mobilus drive-in balsavimo punktas, kur rinkėjai gali balsuoti neišlipdami iš automobilio. Anksčiau buvo svarstyta, kad punkte galėtų balsuoti ir saviizoliacijoje esantys asmenys, tačiau trečiadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė pranešė, kad tokios galimybės nėra.

REKLAMA

Savanorių prospekte įrengta papildoma balsavimo vieta veikia trečiadienį nuo 10 iki 20 valandos, o ketvirtadienį – nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro.

Atvykus balsuoti, rinkimų komisijos narys nustatys rinkėjo tapatybę, išduos jam balsavimo dokumentus. Rinkėjas, būdamas savo transporto priemonėje, užpildys balsavimo biuletenius, įdės juos į voką, užklijuos ir grąžins rinkimų komisijos nariui.

„Susidomėjimas yra ir visus LR piliečius, norinčius balsuoti iš anksto, kviečiame pasinaudoti šią naujovę. Laukiančių didelės eilės, todėl kviečiame būti kantriais. Noriu atkreipti dėmesį, kad šis punktas nėra skirtas saviizoliacijoje esantiems asmenims. Jis skirtas visiems rinkėjams, norintiems balsuoti iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA

VRK numatė, kad automobilyje turėtų būti vienas asmuo. Jei atvyko du asmenys, tai vienas iš jų  turėtų palikti transporto priemonę, kad asmuo netrukdomas galėtų užpildyti biuletenį, kad nebūtų daromas balsavimo slaptumo pažeidimas“, – spaudos konferencijoje teigė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

REKLAMA

Saviizoliacijoje esantys asmenys šiame punkte nelaukiami

VRK pirmininkė pakartojo, kad saviizoliacijoje esantiems asmenis šis punktas nėra paruoštas. Pasak jos, turėtų būti daug sudėtingesnis techninis sprendimas, reikalingas komisijos narių apmokymas ir srautų valdymas.

„Techniškai tiesiog reikėtų paruošti tą patalpą ir atitinkamai kad šioje patalpoje galėtų balsuoti visi piliečiai, ir piliečiai esantys saviizoliacijoje, mes turėtumėme ne tokį techninį sprendimą, o gerokai sudėtingesnį. Ir tam sudėtingesniam sprendimui, iš tiesų, reikia laiko pasiruošti, reikia komisijos narius paruošti, apmokyti, turi būti srautai reguliuojami.

REKLAMA
REKLAMA

Per tą laiką, kurį mes turėjome sprendimui įgyvendinti, tai buvo sudėtinga padaryti, dėl tos priežasties dedame tašką ir sakome, jog šiame balsavimo punkte gali balsuoti visi rinkėjai, išskyrus saviizoliacijoje esančius“, – sakė L. Matjošaitytė ir paragino saviizoliacijoje esančius asmenis registruotis telefonu 1855, kad jie galėtų balsuoti namuose.

Pasak L. Matjošaitytės, taip pat apie norą balsuoti namuose galima pranešti el. paštu [email protected] arba VRK interneto svetainėje užpildžius specialią formą. 

Pasiteiravus, kodėl Vilniaus valdžia paskelbė dėl balsavimo punkto besiizoliuojantiems, nors kitos institucijos tai paneigė, savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis trečiadienį aiškino, kad punktas yra skirtas visiems rinkėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia gali balsuoti visi. O žmonės, kurie yra izoliacijoje – jie negali palikti savo saviizoliacijos vietos. Mano supratimu, jie nėra šio pokalbio tema. Tokio tipo punktai gali aptarnauti visus, kurie atvažiuoja automobiliu.

Jei kas nors esantis saviizoliacijoje sugalvotų pažeisti saviizoliacijos tvarką ir ateitų į apylinkę, tai mes neklaustume, ar apylinkė yra skirta saviizoliacijoje esantiems. Analogiškai ir čia toks pat klausimas. Punktas yra skirtas visiems, jei kiti turi kažkokius laisvės suvaržymus – tai jie elgiasi savo nuožiūra“, – atsakė P. Poderskis.

Kasiulevičius: šis sprendimas sulauks pritarimo ne tik Lietuvoje

Savo „Facebook“ paskyroje gydytojas Vytautas Kasiulevičius išreiškė palaikymą: „Vilniaus savivaldybės sprendimas įrengti punktą, kuris leidžia balsuoti automobilyje, yra labai protingas ir tikrai sulauks pritarimo ne tik Lietuvoje.

REKLAMA

Dėl automobiliu atvykstančių besiizoliuojančių balsavimo. Laikantis saugos reikalavimų, sutvarkius srautus ir pritaikant mobilių stotelių patirtį tai daug saugesnis būdas negu rinkimų komisijos nariams eiti į namus.“

Veryga: gaila, kad tai daroma nepasitarus su specialistais

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienio rytą teigė besigailintis, kad Vilniaus miesto savivaldybė, nepasitarusi su epidemiologais, steigia mobilų balsavimo punktą, kuriame galėtų balsuoti ir saviizoliacijoje esantys asmenys. Ministras pabrėžė, kad palikti saviizoliacijos vietą gali tik iš užsienio grįžę asmenys.

„Noriu paaiškinti, kad tokia teorinė galimybė vykti į mobilų punktą iš izoliacijos egzistuoja, tačiau tik izoliacijoje esantiems keliautojams, grįžusiems iš paveiktų šalių“, – feisbuke trečiadienį rašė A. Veryga.

REKLAMA

Jis taip pat teigė, kad tokiu būdu balsuoti būtų sudėtingiau nei balsuoti namuose, kadangi tam pakanka tik užpildyti formą ir išreikšti tokį norą. Pasak ministro, tam, kad paliktum saviizoliacijos vietą, reikia atlikti koronaviruso testą ir jeigu jis bus neigiamas, prašyti leidimo iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

„Tai akivaizdžiai ženkliai nepatogiau“, – teigė sveikatos apsaugos ministras, paraginęs be reikalo neapkrauti nei mobiliųjų punktų, nei epidemiologų.

A. Veryga primena, kad visiems saviizoliacijoje esantiems žmonėms sudarytos sąlygos balsuoti namuose. Norint balsuoti namuose, kai esama saviizoliacijoje, reikia užpildyti prašymo formą, ją pasirašyti, nufotografuoti ar nuskanuoti ir nusiųsti Vyriausiajai rinkimų komisijai el. paštu: [email protected]. Neturint galimybės naudotis internetu, galima prašymą pateikti trumpuoju numeriu 1855.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi rinkėjai galės vykti į sostinės drive-in balsavimo punktą

Antradienį tv3.lt jau skelbė, kad Vyriausioji rinkimų komisija priėmė sprendimą, kad nuo trečiadienio sostinės gyventojai galės balsuoti ir iš savo automobilio Savanorių prospekte buvusiame mobiliame koronaviruso testavimo punkte.

„Vilniaus miesto savivaldybei jau yra perduota informacija. Savivaldybės administracijos direktorius informavo, kad jau ruošiasi. Tikimės, kad rytoj nuo 7 val. ryto Savanorių prospekte 124, Vilniuje esančioje vietoje jau bus galima pasinaudoti galimybe taip balsuoti. Galės balsuoti visi rinkėjai, tačiau automobiliu turėtų atvykti vienas, be kitų pašalinių asmenų“, – tv3.lt antradienį sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

REKLAMA

„Toks eksperimentas Lietuvoje vyksta pirmą kartą, pasižiūrėsime, ar pasiteisins: kiek rinkėjų balsuos ir kaip balsuos. Jei ne Covid-19 – tai mes nebūtume tokio sprendimo sugalvoję ir tokių alternatyvių naujovių ieškoję. Esama situacija priverčia mąstyti kitaip ir ieškoti įvairių spendimų. Tai dar viena galimybė rinkėjui patogiai atvykti ir balsuoti“, – pridūrė L.  Matjošaitytė.

Per šiuos rinkimus balsavimas iš anksto pailgintas – jis vyks nuo pirmadienio iki ketvirtadienio imtinai. Anksčiau tam būdavo skirta pora dienų. Be to, įrengta daugiau išankstinio balsavimo vietų, tačiau dalyje savivaldybių negalima balsuoti pačiame savivaldybės pastate, kaip būdavo anksčiau.

REKLAMA

Savivaldybė: Vilniuje atsiras galimybė balsuoti ir saviizoliacijoje esantiems asmenims

Antradienį Vilniaus miesto savivaldybė savo internetinėje svetainėje paskelbė, kad išankstiniam balsavimui bus įrengtas drive-in principu veikiantis balsavimo punktas, kuris skirtas ir saviizoliacijoje esantiems asmenims.

„Vilnius koronaviruso epidemijos metu jau ne kartą kūrybiškai sprendė iškilusius iššūkius, tą darome ir toliau. Įvertinus gyventojų, einančių balsuoti, srautus, jau susidarančias eiles Lukiškių aikštėje esančiame punkte, taip pat situaciją su esančiais saviizoliacijoje, radome sprendimą. Balsavimo drive-in punktas, tikiu, sudarys sąlygas atlikti pilietinę pareigą esantiems saviizoliacijoje ir tai padaryti pirmiausia saugiai ir patogiai. Su šiuo punktu Vilniuje turėsime net šešias skirtingas vietas, kuriose šiuo metu galima balsuoti“, – pranešime antradienį buvo cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol Savanorių pr. 124 esančioje „Statyk ir važiuok“ aikštelėje veiks mobilusis punktas ir išankstinio balsavimo vieta, palikti savo automobilių vairuotojai kaip įprastai čia negalės.

NVSC: saviizoliacijoje esantys žmonės negalės balsuoti iš automobilio

Saviizoliacijoje esantys žmonės negalės pasinaudoti nuo trečiadienio Vilniuje pradėsiančiu veikti specialiu išankstinio balsavimo punktu, kuriame bus balsuojama neišlipant iš automobilio,  antradienio vakarą BNS sakė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). 

Galimybę balsuoti specialiame punkte neišlipant iš automobilio nuo trečiadienio sudarė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir Vilniaus savivaldybė, kad tuo galėtų pasinaudoti ir saviizoliacijoje esantys žmonės. 

REKLAMA

Tačiau NVSC atstovė Justina Petravičienė BNS teigė, kad įstatymas, nustatantis galimybes laikinai palikti saviizoliacijos vietą, nėra pasikeitęs ir jokios papildomos išimtys dėl rinkimų jame nėra numatytos, tad į specialųjį punktą balsuoti atvykęs žmogus pažeistų saviizoliacijos tvarką, o jei ir kreiptųsi leidimo tai daryti – jo negautų. 

„Tas teisės aktas tikrai nėra papildytas specialiomis nuostatomis, susijusiomis su rinkimais (...) Yra aiškios numatytos teisinės išimtys, kada žmogus gali kreiptis į NVSC dėl leidimo palikti saviizoliacijos vietą, tai yra numatyti punktai, kitų punktų ir papildymų nebuvo įtraukta“, – sakė J. Petravičienė. 

REKLAMA

Jos teigimu, vienintelė išimtis, kai galima palikti savo izoliacijos vietą, yra taikoma į mobiliuosius patikros punktus atlikti PGR tyrimo dėl COVID-19 ligos vykstantiems žmonėms. Tokiu atveju būtina turėti registraciją patvirtinančią trumpąją žinutę. 

„Pagal rinkimų nuostatas buvo numatyta, kad žmonės, kurie yra saviizoliacijoje, išreikšti norą balsuoti gali pateikdami prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Tuomet jau NVSC, kaip ir buvo numatyta, informuos VRK, ar žmonės serga COVID-19 liga, ar yra izoliacijoje dėl turėto sąlyčio, ar yra mažos rizikos sąlytį turėję, kai grįžo iš užsienio. Ir nuo to priklausys, kokias apsaugos priemones turi naudoti pas žmones einantys. Kitokių aplinkybių tikrai nežinome“, – apie galimybę balsuoti esantiems saviizoliacijoje pasakojo NVSC specialistė. 

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną, pirmadienį-ketvirtadienį vyksta balsavimas iš anksto.

Stebėkite pokalbį su VRK pirmininke apie tai, kaip atrodys Seimo rinkimai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų