REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus kelioms dienoms iki rinkimų, oficialiai paskelbta, kiek valdžia siūlys didinti pensijas ir kitas išmokas. Kitąmet joms žadama išleisti šimtais milijonų eurų daugiau nei planuojama šiemet.

Likus kelioms dienoms iki rinkimų, oficialiai paskelbta, kiek valdžia siūlys didinti pensijas ir kitas išmokas. Kitąmet joms žadama išleisti šimtais milijonų eurų daugiau nei planuojama šiemet.

REKLAMA

Valstybinio socialinio draudimo („Sodros“) biudžeto rodiklių įstatyme numatoma, kiek dirbantys žmonės mokės įmokų ir kiek išėję į pensiją ar tik dėl ligos ir kitų priežasčių laikinai nedirbantys gyventojai gaus išmokų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija oficialiai registravo kitų metų „Sodros“ biudžeto rodiklių įstatymo projektą. Jį dar turėtų priimti Vyriausybė ir Seimas.

Vis dėlto paprastai didesnių projekto pakeitimų iki galutinio patvirtinimo dažniausiai nebūna, tad jau galima numanyti, kokio dydžio išmokos gyventojų laukia kitais metais.

Biudžeto projekte socialinio draudimo pensijoms numatoma skirti 74,5 proc. visų išlaidų arba 3,728 mlrd. eurų. Tai yra 242,6 mln. eurų arba 7 proc. daugiau nei šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį išlaidų didėjimą lemia numatomas pensijų didinimas pagal apskaičiuotą pensijų indeksavimo koeficientą 2021 metams.

Atsižvelgiant į įstatymo pataisas, Finansų ministerijos paskelbtą šalies ekonominės raidos scenarijų, pensijos būtų indeksuojamos (didinamos) vidutiniškai 7,17 proc.

REKLAMA

2021 m. vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, sieks 428,9 euro ir bus 30 eurų, arba 7,5 proc. didesnė nei šiemet, nurodoma projekto aiškinamajame rašte.

Primename, kad vidutinė senatvės pensija tiek turint, tiek neturint būtinojo stažo šiuo metu siekia beveik 377 euro. Taigi, vidutiniškai visiems gavėjams ji turėtų didėti apie 27 eurus.

Prognozuojama, kad senatvės pensininkų kitąmet bus 610,3 tūkst., o visų pensijų (ne tik senatvės, bet ir našlių, netekto darbingumo ir kt.) gavėjų skaičius viršys 1,026 mln.

Pagal įstatymo projektą, bazinės pensijos dydį (nuo jo labiausiai priklauso mažiausios pensijos) kitais metais siūloma didinti 12,79 euro – iki 193,92 euro, o našlių pensijos bazinį dydį 1,87 euro – iki 28 eurų (nuo šio dydžio priklauso našlių ir našlaičių pensijos).

REKLAMA
REKLAMA

Dalis išlaidų pensijoms mokama ir iš valstybės biudžeto. Minėtame įstatymo projekte numatoma, kad kitais metais iš jo pensijos bus skirta apie 200 mln. eurų daugiau nei šiemet.

Tiesa, nėra aišku, ar iš šiuos pinigus numatoma skirti tik įprastinėms pensijoms ar ir taip vadinamai tryliktai pensijai, kurią prieš Seimo rinkimus siūlo kai kurios partijos.

Be kita ko, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prognozuoja, kad kitais metais mažės sergamumas Covid-19. Esą dėl to ligos išmokomis gyventojams bus išmokėta 458,8 mln. eurų – 12,2 proc. mažiau nei šiemet.

Motinystės draudimo išmokoms 2021 m. numatoma panaudoti 369 mln. eurų, t. y. 19,7 mln. eurų arba 5,6 proc. daugiau nei šiemet, vaiko priežiūros išmokoms – 260 mln. eurų (4,8 proc. daugiau), tėvystės išmokoms – 19 mln. eurų (9,2 proc. daugiau).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedarbo socialiniam draudimui numatoma  beveik 310,8 mln. eurų (3,1 proc. mažiau nei šiemet). Valdžia tikisi, kad pinigų bedarbiams reikės mažiau, nes prognozuoja nedarbo lygį mažėsiant nuo 8,8 proc. iki 7,9 proc.

Projekto aiškinamajame rašte Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prognozuoja, kad bendros „Sodros“ pajamos viršys išlaidas daugiau kaip 61 mln. eurų.

Sprendžiant iš publikuoto „Sodros“ biudžeto įstatymo projekto pagrindinės įmokos neturėtų didėti. Vienintelis didinimas numatytas kai kuriems darbdaviams.

Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokų tarifas II grupės darbdaviams turėtų didėti nuo dabartinių 0,4 proc. iki 0,47 proc.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą projektą dar turėtų patvirtinti Vyriausybė. Vėliau už jį balsuos jau naujas Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų