REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baikerio Aivaro Kilkaus dingimo byla kelia daugiau klausimų nei suteikia atsakymų. Ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo yra sustabdytas, tęsiant įtariamojo ar įtariamųjų paiešką. Nors A. Kilkus dingęs jau trečius metus, tačiau jo paieškos nėra nutrauktos.

Baikerio Aivaro Kilkaus dingimo byla kelia daugiau klausimų nei suteikia atsakymų. Ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo yra sustabdytas, tęsiant įtariamojo ar įtariamųjų paiešką. Nors A. Kilkus dingęs jau trečius metus, tačiau jo paieškos nėra nutrauktos.

REKLAMA

Nors Civilinis kodeksas ir suteikia prielaidą dingusįjį skelbti mirusiu, tačiau to daryti neketinama. 

Skelbti mirusiu galima po pusmečio

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė informuoja, kad bendrąją fizinio asmens paskelbimo mirusiu tvarką nurodo Lietuvos Respublikos Civilinis kodeksas. 

„Fizinis asmuo gali būti teismo tvarka paskelbiamas mirusiu, jeigu jo gyvenamojoje vietoje trejus metus nėra duomenų apie jo buvimo vietą, o jeigu jis dingo be žinios tokiomis aplinkybėmis, kurios sudarė mirties grėsmę arba duoda pagrindą spėti jį žuvus dėl nelaimingo atsitikimo, – jeigu apie asmenį nėra duomenų šešis mėnesius“, – rašoma Civilinio kodekso Antrojoje knygoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Asmuo gali būti paskelbiamas mirusiu nepaisant to, ar prieš tai jis buvo pripažintas nežinia kur esančiu, ar ne.

„Paskelbto mirusiu asmens mirties data yra laikoma ta diena, kurią įsiteisėja teismo sprendimas paskelbti jį mirusiu. Jeigu paskelbiamas mirusiu asmuo, dingęs be žinios tokiomis aplinkybėmis, kurios sudarė mirties grėsmę arba duoda pagrindą spėti jį žuvus dėl nelaimingo atsitikimo, teismas gali pripažinti šio asmens mirties data spėjamą jo žuvimo dieną“, – teigiama kodekse. 

REKLAMA

Tokio asmens mirties vieta yra laikoma teismo sprendime nurodyta konkreti vieta. Jeigu konkrečios asmens mirties vietos nustatyti negalima, jo mirties vieta laikoma paskutinė žinoma jo buvimo vieta, o asmens paskelbimas mirusiu šio asmens civilinių teisių ir pareigų atžvilgiu prilygsta jo mirčiai.

Paduoti pareiškimą dėl fizinio asmens paskelbimo mirusiu gali kiekvienas suinteresuotas asmuo.

Paieškos nenutraukiamos 

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė teigia, kad nesvarbu prieš kiek laiko žmogus dingo, jo paieškos nėra nutraukiamos. 

REKLAMA
REKLAMA

„Nesvarbu, ar žmogus dingo neseniai, ar prieš 10 metų, jo paieška nenutraukiama. Gali tik keistis paieškos būdai, nes, žinoma, laikas sunkina ir keičia paieškos aplinkybes, todėl tenka ieškoti įvairių būdų, tačiau paieška realiai niekada nenutraukiama“, – teigė E. Martinonienė

Ji pasakojo, kad tikimybę rasti asmenį po ilgo laiko sunku pamatuoti, nes praktika rodo, kad asmuo gali atsirasti ir labai netikėtai. 

„Pasitaikė atvejis, kada nagrinėjant visai kitą bylą, buvo rastas seniai dingęs asmuo. Ir tik todėl, nes apklaustieji netikėtai prasitarė, o asmuo buvo dingęs jau daugiau nei 10 metų“, – komentavo E. Martinonienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dingo prieš trejus metus 

A. Kilkus 2017 m. spalio 15 dieną, apie 17 val., motociklu išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo. Netrukus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris vėliau perkvalifikuotas į nužudymą. 

Narpliojant bylos aplinkybes vilniečio motociklas rastas Varėnos rajono miške. Dingusiojo pėdsakų čia neaptiko net pareigūnų šunys, todėl buvo neatmesta, kad vilnietis galėjo būti pagrobtas.

Kalbų apie tai pakurstė tuo metu pasirodžiusi informacija, kad 41-erių metų vilnietis A. Kilkus neseniai pasitraukė iš baikerių klubo „Vorai“. Spėliojama, kad klube buvo nesutarimų.

Prieš dingimą užfiksuota, kad A. Kilkus telefonu bendravo su klubo prezidentu Laurynu Baltrūnu. Vėliau jie susitiko Trakuose, o kas vyko po to taip ir nepaaiškėjo, tačiau L. Baltrūnas tapo pagrindiniu įtariamuoju. 

REKLAMA

Įtariamasis išleistas

Kurį laiką praleidęs už grotų L. Baltrūnas vėliau su tam tikrais apribojimais buvo paleistas į laisvę, tačiau po to kaltinimai buvo panaikinti. 

„Taip, galiu patvirtinti, kad įtarimai buvo panaikinti. Negali juk kaboti byla prieš konkretų žmogų iki begalybės. Visada tikiesi, kad ateis laikas, kai sprendimai bus priimami. Panašu, kad tas laikas atėjo.

Bet toks sprendimas dar neįsigaliojo, tam yra numatytas 20 dienų terminas, todėl daugiau kažko komentuoti nėra prasmės. Tokį prokuroro priimtą sprendimą gali apskųsti nukentėjusiais pripažinti asmenys“, – tada komentavo L. Baltrūno advokatas Rolandas Tilindis.

Dabar ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo yra sustabdytas, tęsiant įtariamojo ar įtariamųjų paiešką. Pastebėtina, kad, atsiradus tyrimui reikšmingų duomenų, ikiteisminis tyrimas bet kada gali būti atnaujinamas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų