REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raseinių rajono savivaldybė su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kreipsis į Vyriausybę dėl lokalaus karantino paskelbimo, informavo rajono meras Andrius Bautronis.

Raseinių rajono savivaldybė su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kreipsis į Vyriausybę dėl lokalaus karantino paskelbimo, informavo rajono meras Andrius Bautronis.

REKLAMA

„Mes pritarėme Nacionalinio visuomenės sveikatos centro siūlymui kreiptis į ministeriją ir Vyriausybę dėl lokalaus karantino įvedimo. Tai dabar bus tvarkomi dokumentai, rytoj Vyriausybės posėdis, tad jei priims, tai priims“, – antradienį po Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio sakė jis.

Mero teigimu, lokalų karantiną siūloma skelbti dviem savaitėms. Jo metu iki vidurnakčio turėtų būti sutrumpintas viešojo maitinimo, pasilinksminimo vietų darbo laikas, ribojamas žmonių skaičius parduotuvėse.

„Iš esmės bus pritaikyti tokie ribojimai, kokie buvo ir karantino metu pavasarį visoje šalyje. Tai ir ribojimai prekybos centruose, išskirta, kiek žmonių gali būti tam tikrame plote“, – portalui sakė A. Bautronis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, jei priimtos priemonės bent kažkiek pristabdys ligos plitimą, bus labai gerai.

Apie tai, kad Raseinių savivaldybei buvo išsiųstos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijos dėl galimo karantino ar karantino sąlygų nustatymo, antradienį spaudos konferencijos metu informavo sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad dar ryte Raseinių meras Andrius Bautronis pabrėžė, kad jiems reikia ne karantino, o medikų, kurie padėtų Blinstrubiškių socialinės globos namuose, kur situacija ypač sudėtinga.

„Laimei, jau sulaukta atsiliepimų ir medikai padės “, – sakė jis.

Kreipėsi pagalbos į ministeriją

Sergamumui COVID-19 Raseiniuose toliau gerokai viršijant šalies vidurį, meras A. Bautronis teigė nuo vakar trimituojantis ministerijai dėl medikų stygiaus. Savo ruožtu ministras Aurelijus Veryga raginimu padėti ir įsitraukti savanorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kritinė situacija Raseiniuose – koronavirusui įsisukus į Blinstrubiškių socialinės globos namus ir jau juose fiksuojant pacientų mirtis, Raseinių meras šaukiasi medikų pagalbos. 

„Jau vakar nuo pat ryto aiškiai trimitavome ministerijai, kad mums trūksta žmogiškųjų išteklių. Viskas. Ne karantino mums reikia, o pagalbos, kad žmonės ateitų į padėti Blinstrubiškėse“, – sakė A. Bautronis.

Jis pabrėžė, kad socialinės globos namuose šiuo metu reikalinga tiek gydytojų, tiek slaugytojų pagalba.

„Šiandien, kaip suprantu, kiek kalbėjau su pačia įstaiga, savivaldybės gydytoja, jau po truputį atsiranda vienas kitas gydytojas, kuris planuoja prisijungti ir padėti. Labai tikimės, kad taip ir įvyks“, – vylėsi jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neigė kalbas apie apsaugos priemonių stygių

Paklaustas, ar socialinės globos namuose pakanka tinkamų apsaugos priemonių, meras tikino, kad vakar Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skleidė neteisinga informaciją.

„Šiandien Blinstrubiškių vadovė su ašaromis nusivylusi kalbėjo apie tai, kaip Lingienė ištransliavo, kad jie neturėjo apsaugos priemonių.  

Jie jų tikrai turi ir turėjo. Taip pat ir dezinfekcinių priemonių turėjo. Gal šiandien vėl papildomų, ateičiai užpirko. Ji sakė, kad skaudu buvo klausyti, kaip skleidžiama klaidinga informacija apie įstaigą“, – pasakojo Raseinių meras.

Dalis gydytojų – serga, yra saviizoliacijoje

Kartu meras neigė gandus neva gydytojų trūksta ir kitose miesto gydymo įstaigose.

„Kitose gydymo įstaigose viskas tvarkingai funkcionuoja ir paslaugos teikiamos. Aišku, yra gydytojų saviizoliacijoje, yra sergančių, tačiau nėra sutrikęs gydymo įstaigų darbas ir veikla. 

REKLAMA

Jos savo funkcijas atlieka, bet negali iš savo žmogiškųjų išteklių skirti žmonių, nes vos vos sugeba aprūpinti savo pajėgomis“, – kalbėjo A. Bautronis.

Mero teigimu, kokie 20 proc. gydytojų yra saviizoliacijoje dėl COVID-19 arba juo serga.

A. Bautronis pabrėžė, kad situacija savivaldybėje išlieka įtempta, nes gyventojai vangiai tiriasi dėl koronaviruso. 

„Jie sako, kad gerai jaučiasi ir nežada tirtis, nors labai daug atvejų randa besimptomių“, – apgailestavo pats šiuo metu COVID-19 sergantis meras.

Veryga kviečia jungtis savanorius

Apgailestaudamas, kad antroji banga taip pat negailestingai paveikia pačias pažeidžiamiausias visuomenės grupes, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo ruožtu pasidalino kvietimu gydytojams ištiesti pagalbos ranką.

REKLAMA

„Šiuo metu labai sudėtinga situacija susiklostė Raseiniuose. Koronavirusas (COVID-19) išplito ir Blinstrubiškių socialinės globos namuose. Čia gyvena pažeidžiamiausia gyventojų grupė. Juose susirgus ir darbuotojams, nebeliko personalo, kuris galėtų tinkamai rūpintis šių globos namų gyventojais. Savivaldybei nepavyksta rasti medikų, kurie sutiktų atvykti ir talkinti.

Kalbamės dėl galimos pagalbos su gydymo įstaigomis, tačiau visose įstaigose dabar - tikras darbymetis ir joms nėra lengva.

Neturime ir tiesioginių mechanizmų, kaip ten deleguoti ar skirti pagalbą. Tad kreipiuosi viešai ir prašau atsiliepti galimus savanorius gydytojus (užtektų medicinos gydytojo licenciją turinčių gydytojų), kurie sutiktų padėti ten esantiems gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei sutiktumėte padėti ir laikinai ten padirbėti, labai laukčiau Jūsų žinutės ar komentaro man. Žinoma, galite rašyti ir tiesiogiai Raseinių merui Andriui Bautroniui“, – skalbė jis savo „Facebook“ paskyroje.

Tarp mirusiųjų – socialinės globos namų gyventojas

Naujienų portalas primena, kad pirmadienį pranešta apie Blinstrubiškių socialinės globos namų gyventojo mirtį. Žmogus priklausė 80-89 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių ligų. Jam infekcija patvirtinta rugsėjo 23 dieną, užsikrėtimo aplinkybės  siejamos su protrūkiu šioje Raseinių rajone įsikūrusioje globos įstaigoje.

Kaip skelbiama, Raseinių rajone iš viso patvirtinti 423 koronaviruso infekcijos atvejai, dviejų savaičių sergamumas siekia virš 1100 atvejų 100 tūkst. gyventojų, kai šalies vidurkis yra beveik 54.

REKLAMA

Iš viso per vakar parą patvirtintas 81 naujas COVID-19 atvejis. Iš jų 32 atvejai patvirtinti Vilniaus, 31 Kauno, 12 Šiaulių, 3 Tauragės, po 1 Panevėžio, Telšių ir Alytaus apskritys.

Taip pat pranešta apie iš viso 5 mirtis nuo COVID-19. Dar du asmenys mirė dėl kitų priežasčių, bet sirgo koronavirusu.

Gydytojas pataria, kaip dėvėti kaukę:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų