REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjęs išankstinis balsavimas ir nutįsusios eilės Seimo rinkimuose vienus žmones kelia į euforiją, kitus – siutina. Ypač pikti ir žodžių nesirenka Raseinių gyventojai, kai vilniečiai yra euforijoje. Tiesa, rinkėjų aktyvumas kol kas mažesnis nei per ankstesnius rinkimus.

Prasidėjęs išankstinis balsavimas ir nutįsusios eilės Seimo rinkimuose vienus žmones kelia į euforiją, kitus – siutina. Ypač pikti ir žodžių nesirenka Raseinių gyventojai, kai vilniečiai yra euforijoje. Tiesa, rinkėjų aktyvumas kol kas mažesnis nei per ankstesnius rinkimus.

REKLAMA

Aliarmą kelia rinkimų komisijų nariai. Jau poryt jiems teks keliauti po namus ir priimti izoliacijoje esančių žmonių balsus, o apsauginių apsiaustų iš valstybės rezervo esą smarkiai trūksta. Rinkimų komisija atkerta, kad darbuotojai nesupranta, ko nori – besiizoliuojantys asmenys yra sveiki ir jokių kombinezonų beldžiantis pas juos visai nereikia.

Pagrindiniu koronaviruso židiniu tapusių Raseinių gyventojų nervai, regis, įtempti. Balsuoti norinčius žmones erzina ir tai, kad eilėje tenka stovėti po valandą, ir tai, kad šalia darbininkai kloja trinkeles:

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar žmonės turi šalt dėl rinkimų, čia neseniai tik baigė pjaut, dulkės kyla, žmonės turi dulkes uostyt, o ką, čia ne bacilas skleidžia?“

REKLAMA

„Taip ir daro, kad greičiau padvėstų. Nereiktų pensijų mokėt. Taip, jie to ir stengiasi.“ 

„Lauke labai baisu. Kaip Sibire. Pasityčiojimas iš rinkėjų.“ 

Balsavimo tvarka Raseiniuose griežtesnė nei kituose miestuose. O pasipiktinę ne tik rinkėjai, bet ir rinkimų komisijos nariai. Jie su baime laukia ketvirtadienio, penktadienio ir šeštadienio, kai teks keliauti pas izoliuotis turinčius rinkėjus. Norą balsuoti esą jau pareiškė daugiau saviizoliacijoje esančių žmonių nei darbuotojai turi apsauginių kostiumų pas juos eiti. Registravosi per 70 žmonių, o kostiumų – tik 43.

REKLAMA
REKLAMA

„Raseiniai dabar – kaip ir Lietuvos centras dėl susirgimų. Mums reikia labai daug apsauginių kostiumų. Ne daug, bet labai daug. O mes jų gavom nepakankamai“, – sako komisijos narė Raimunda Pakštienė.

Beje, koronavirusu užsikrėtė ir keletas komisijų narių. Kolegos viliasi, kad bent iki sekmadienio – pagrindinės rinkimų dienos – pasveiks. O labiausiai darbuotojai bijo pačių rinkėjų – ar neužkrės.

„Kaip ten bus, aišku, to nerimo yra. Kas ateis, nežinom“, – pasakoja apylinkės narys.

Visgi ir rinkimų komisijos pirmininkė, ir vyriausioji epidemiologė bando raminti aistras. Einant pas saviizoliacijoje esantį rinkėją esą užtenka medicininės kaukės ar respiratoriaus ir pirštinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matome, kad ne visos komisijos supranta, kas yra saviizoliacija. Klaidinga versija ta, kad pas visus asmenis, esančius saviizoliacijoje, reikia eiti dėvint kostiumus, chalatus, antbačius, kepuraites“, – teigia VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

„Saviizoliacijoje esantis asmuo yra sveikas asmuo, jam nepasireiškę jokie simptomai. Iš rinkėjo pusės, jis lygiai taip pat bus užsidėjęs kaukę, taigi, apsauga bus dviguba. Čia tikrai nereikia taikyti pačių didžiausių apsaugos priemonių“, – kalbėjo vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė.

Valdžia tikina, apsaugos priemonių komisijų nariams užteks.

„Sukauptas yra rezervas, turėtų apygardos komisijos kreiptis į VRK. Jeigu bus toks poreikis, mes iš rezervo skirsim tiek, kiek reikia“, – sako Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA

„Tikrai nereikėtų dabar panikos kelti avansu, kol dar nereikėjo eiti niekur“, – pasakoja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tuo metu Vilniaus Lukiškių aikštėje – visai kitokios emocijos. Žmonės irgi balsuoti laukia po valandą ar net daugiau, bet… dėl to trykšta džiaugsmu:

„Mes netgi timerį nusistatėm. Apie valandą. Šiek tiek daugiau.“

„Mes tokiam amžiuje, kad labai viskas puiku. Svarbiausia, kad nebūtų karo, piktumo nebūtų.“

„Vilties teikia. Gal bus kažkas geriau nei dabar.“

„Žmonių, aišku, daugokai, bet ir reikalas rimtas. Reikia palaukt.“

Kaip visada, požiūris į dabartinę valdžią ir lūkesčiai dėl rinkimų, smarkiai skiriasi:

„Dabartinės – tai žiauriai. Dabartinės valdančiųjų.“

„Mane tai tenkina visai. Ne viskas gerai, niekada nebūna viskas gerai, bet manau, kad neblogai.“

REKLAMA

Pirmąją iš keturių išankstinio balsavimo dienų, savo valią Lietuvoje išreiškė vos pusė procento, t. y, beveik 13 tūkstančių rinkėjų.

„Norime pakviesti visus aktyviau naudotis savo teise balsuoti iš anksto. Išankstinio balsavimo vietos tam ir yra įkurtos, tam jų daugiau, kad sureguliuotume rinkėjų srautus“, – teigia L. Matjošaitytė.

Užlįsti kitiems prieš akis, beje, nedrįsta ir patys kandidatai. Štai, ilgoje eilėje lūkuriuoja Socialdemokratų pirmininkas.

„Kiek pamenu, nepriklausomoj Lietuvoj tokios eilės nėra tekę stovėt. Stovėjau prie mėsos sovietinėj Lietuvoj, bet džiaugiuosi, kad tokia eilė yra, reiškia, demokratija yra saugi“, – kalbėjo socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palucko kantrybės išbandymas truko pusantros valandos. Demonstratyviai ilgoje eilėje laukti atkeliauja ir konservatorių sąrašo lyderė su svita.

„Džiugu, kad žmonės, net pamatę tokią eilę, pasiryžta joje stovėti ir atiduoda savo balsą, tai labai svarbu. Nes šalia mūsų yra žmonės, kurie kovoja už savo teisę atiduoti savo balsą ir kad tas balsas būtų įskaitytas. Mes tą teisę turim, turim brangint“, – sako konservatorė Ingrida Šimonytė.

Šimonytė pareiškė po rinkimų neatmetanti galimybės burti mažumos Vyriausybės, o Paluckas kalba apie centro kairės koaliciją. Beje, rytoj sostinėje atsiras ir dar viena išankstinio balsavimo vieta – mobilus punktas, kuriame balsuoti bus galima neišlipus iš automobilio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų