REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose, prie balsadėžių žmonės traukia nuo pat ankstyvo ryto.Šis balsavimas smarkiai skiriasi nuo ankstesniųjų, nes žmonių prašoma ne tik dėvėti kaukes, bet ir atsinešti savo rašiklį. Rinkimų komisijų nariai sako, kad žmonės klauso nurodymų, didesnių pažeidimų ar nesklandumų bent kol kas nefiksuojama.

Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose, prie balsadėžių žmonės traukia nuo pat ankstyvo ryto.Šis balsavimas smarkiai skiriasi nuo ankstesniųjų, nes žmonių prašoma ne tik dėvėti kaukes, bet ir atsinešti savo rašiklį. Rinkimų komisijų nariai sako, kad žmonės klauso nurodymų, didesnių pažeidimų ar nesklandumų bent kol kas nefiksuojama.

REKLAMA

Plačiau apie prasidėjusį išankstinį balsavimą ir koks jis bus sekmadienį, kalbėjome su Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininke Laura Matjošaityte.

Laba diena. Šiandien prasidėjo išankstinis balsavimas. Gal jau aiškėja pirmosios problemos?

Tų klausimų yra daug ir rinkėjai kelia klausimą, kur balsuoti iš anksto, ar aš galiu balsuoti ne savo savivaldybėj, ne savo apygardoje, kokius dokumentus man su savim turėti. Tai tokie žemiški, paprasti klausimai.

Sulaukiame pastaruoju metu, paskutinėmis valandomis daugybės rinkėjų prašymų balsuoti namuose dėl to, kad jie yra saviizoliacijoje. Tai buvo laikas, kada mes juos kvietėme, ir panašu, kad prisikvietėme, nes suintensyvėjimas šiuo klausimu jaučiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjo balsavimas iš ryto, atrodo, visose išankstinio balsavimo vietose tikrai sklandžiai, rinkėjai elgiasi labai atsakingai, laikosi saugaus atstumo, nereikia kontroliuoti. Patys supranta, koks tas saugus atstumas yra, visi atvyksta dėvėdami nosį, burną dengiančias apsaugos priemones, be jokios abejonės, džiugina. Ir kiekvienas rinkėjas, atvykęs su savimi, turi savo rašymo priemonę.

REKLAMA

Mes girdim tokius pastebėjimus, kad daug žmonių, net 27 tūkstančiai, yra saviizoliacijoje. Ir kad tik nedidelė dalis kreipėsi į jus dėl galimybės balsuoti. Tai kaip iš tiesų yra – ar jūs galit suteikti galimybę tiems žmonėms balsuot?

Mes visiems asmenims, esantiems saviizoliacijoje, galim sudaryt galimybę balsuoti namuose, tačiau visi rinkėjai, esantys saviizoliacijoje, nepriklausomai, dėl kokių priežasčių – ar jie grįžę iš užsienio, ar jie asmenys, kuriems diagnozuotas koronavirusas, ar jie turėję kontaktus su Covid-19 diagnozuotais, visi jie turėtų kreiptis į VRK trumpuoju telefonu 1855, pranešti patys, kad jie nori pasinaudoti galimybe balsuoti ne namuose. Mes informaciją patikriname, perduodam apylinkės rinkimų komisijoms atitinkamai, kada vyksta balsavimas iš anksto namuose, atvyktų pas tokius rinkėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Priklausomai nuo priežasties, dėl kurios asmuo saviizoliuojasi, rinkimų komisijų nariai dėvėtų atitinkamas asmens apsaugos priemones. Pavyzdžiui, kostiumai, chalatai, antbačiai ir visos kitos maksimalios asmens apsaugos priemonės, reikalingos tais atvejais, kai eini balsuoti pas rinkėją, esantį saviizoliacijoje.

Dabar šiandieną prasidėjo išankstinis balsavimas, bet mūsų visų laukia sekmadienis. Tai koks jisai bus? Kuo jis bus ypatingas ir kuo bus kitoks?

Kitoks bus, kaip ir išankstinio balsavimo dieną, mes visi turėsim dėvėti nosį, burną dengiančias asmens apsaugos priemones. Laikytis saugaus atstumo, dezinfekuotis rankas, pasiruošti prieš ateinant į balsavimo patalpą turėti visus atributus: nosį, burną dengiančias asmens apsaugos priemones, savo asmens dokumentą ir rašymo priemonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėlgi – bus reguliuojami rinkėjų srautai, turėsime savanorius tam tikrose apygardose, padės reguliuoti rinkėjų srautus, išvengti maišymosi. Rinkėjus, patenkančius į rizikos grupes, kviečiame pasinaudoti galimybe balsuoti iš anksto rytinėmis valandomis nuo 7–9 ryto.

Kaip jūs manot, koks bus aktyvumas, kiek žmonių ateis į rinkimus?

Iš tiesų sudėtinga prognozuoti, koks bus aktyvumas, nes pandemija gali daryti įtaką ir tai, kad žmonės vengs dalyvauti rinkimuose. Bet ką matome iš užsienio valstybių patirčių, tai pandemija duoda šiuo aspektu teigiamus rezultatus. Vyko rinkimai Lenkijoje, Pietų Korėjoje net pačiame pandemijos įkarštyje ir ką pamatėme, kad aktyvumas šoktelėjo į netikėtas aukštumas.

REKLAMA

Pavyzdžiui, Korėjoje per tirs dešimtmečius tokio aktyvumo rinkimuose nebuvo, Lenkijoje prezidento rinkimai birželio mėnesį vyko taip pat, dar galiojant tam tikriems reikalavimams, ir piliečių susidomėjimas demokratiniais procesais išaugo.

Kaip manote, ar jūsų darbuotojai nebijos dirbti ar balsavimo apylinkėse, ar einant į žmonių namus, kur tikrai žinai, kad jis galimai užsikrėtęs, ar iš tikrųjų užsikrėtęs koronavirusu?

Tai tam rinkimų komisijų narius ir aprūpiname asmens apsaugos priemonėm, mes turėjo mokymus ir su Higienos centro specialistais, yra daugybė medžiagų, kaip naudoti asmens apsaugos priemones, kaip jas teisingai užsidėti, kaip teisingai nusiimti.

REKLAMA

Tai, matyt, ir tos apsaugos priemonės, ir atstumų laikymasis tikrai užtikrins tą saugią aplinką ir, be jokios abejonės, jeigu kyla kam klausimų, bendradarbiaujame su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, rinkimų komisijų nariai gali bet kada į centrą paskambinti, paklausti jiems rūpimos informacijos. Ir tas kompleksas, tikimės, sudarys saugų balsavimą, rinkimų komisijų nariai tikrai nebijos dalyvauti ar tai balsavime namuose, specialiuose punktuose rinkimų dienomis.

O kaip dėl balsavimo mūsų karštuosiuose taškuose – tiek Raseiniuose, Šiauliuose, kur jau raginama nesibūriuoti? Kaip ten bus?

Vėlgi tos pačios priemonės bus taikomos, kaip ir kitose vietose – rankų, dažnai liečiamų paviršių dezinfekavimas, asmens apsaugos priemonių dėvėjimas, saugaus atstumo laikymasis, tai, kas galioja Šiauliuose, tas galioja ir Panevėžyje, ir visoje Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kaip su balsų skaičiavimu, nes girdim nuogąstavimus, kad jis labiau užtruks šiemet?

Be jokios abejonės, neatmetu tos galimybės, kad balsų skaičiavimas užtruks, kadangi, užsidarius balsavimo patalpai, rinkimų komisijos turėtų išvėdinti patalpą, reguliariai dezinfekuoti tam tikras vietas, kad pasiruoštų, atsigautų po visos dienos, kadangi nuo 7 iki 20 val. vyks balsavimo procesas. Tai, kol pradės balsuoti, kol suskaičiuos, tai gali būti, kad šiais metais turėsim rezultatus šiek tiek vėliau.

Bet viskas suprantama ir mes negalime skubinti rinkimų komisijų narių, jeigu reikės tam tikrų pertraukėlių išvėdinti patalpą, išdezinfekuoti, tai jiems tos galimybės yra suteiktos. Svarbiausia, kad rinkimų rezultatai būtų teisingai suskaičiuoti, jokių abejonių nei mums, nei stebėtojams nekiltų.

Dėkui už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų