REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje – neįprastas išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Žmonės būriavosi su savais rašikliais, veido kaukėmis ir dezinfekcinio skysčio upeliais. Prie balsadėžių žmonės traukia nuo pat ankstyvo ryto, tiesa, Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai aiškina, kad žmonės klauso nurodymų ir triukšmo dėl papildomų reikalavimų nekelia. Visgi, bausti gali tekti partijas. Nors ir draudžiama, visai šalia balsavimo punktų kabo politikus reklamuojantys plakatai.

Lietuvoje – neįprastas išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Žmonės būriavosi su savais rašikliais, veido kaukėmis ir dezinfekcinio skysčio upeliais. Prie balsadėžių žmonės traukia nuo pat ankstyvo ryto, tiesa, Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai aiškina, kad žmonės klauso nurodymų ir triukšmo dėl papildomų reikalavimų nekelia. Visgi, bausti gali tekti partijas. Nors ir draudžiama, visai šalia balsavimo punktų kabo politikus reklamuojantys plakatai.

REKLAMA

Rytas dar tik brėkšta, o prie balsavimo punkto sostinės Lukiškių aikštėje – jau eilutė. Pirmadienis buvo pirmoji iš keturių išankstinio balsavimo dienų. O tam, kad žmonių srautai išsiskaidytų, savo balsą sostinėje atiduoti galima keturiose skirtingose vietose. Ir, jeigu iš ryto žmonių antplūdžio dar nėra, apie 11 valandą laukiančiųjų eilė vingiavo jau per visą aikštę. Balsuotojų – apie šimtą.

Žmonės sako pasiryžę laukti, kiek reikės. O gali tekti pastoviniuoti ir valandą:

„Vieną kartą per metus, per 4 metus ateiti ir palaukti – vienas malonumas. Dar tokiu gražiu oru.“

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis įsiminė raginimus atsinešti tris svarbiausius daiktus: asmens dokumentą, veido kaukę ir savo rašiklį, kad virusai neplistų per rankas:

REKLAMA

„Taip, turiu. Asmens dokumentas čia. Kaukė irgi.“

Kiekvienas, įeidamas į patalpą, privalo dezinfekuotis rankas. Kiti ragina atlikti ir dar vieną veiksmą – gerai apgalvoti, už ką atiduoda balsą:

„Kreipiuosi į visus: prašau, maldauju, padarykite protingus sprendimus.“

Pasak komisijos narių, balsavimo pažeidimų pirmadienį nebuvo fiksuota.

„Kas laukia eilėj, būna, piktinasi, vyresnio ypač amžiaus, reiškia nepasitenkinimą. Ką padarysi“, – sako rinkimų komisijos pirmininko pavaduotojas Vytenis Keršys.

Užtat gali būti, kad bus fiksuota pašonėje. Ir išankstinio balsavimo metu, ir rinkimų dieną 50 metrų nuo balsavimo vietos negali būti jokios agitacijos. Tačiau visai greta Lukiškių aikštės puikuojasi ir Lenkų rinkimų akcijos, ir valstiečių narių plakatai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes tą informaciją patikrinsime ir gali būti, kad bus fiksuoti pažeidimai. Tada gali būti sprendžiamas klausimas dėl administracinės atsakomybės“, – pasakoja VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Visgi yra vietų, kur rinkimų komisijų nariams veiklos gerokai mažiau nei Lukiškių aikštėje. Saulėtekyje esančiame Sveikatos ir sporto centre vaizdas visai kitoks. Eilių jokių nėra, balsuoti vietos apstu.

Nežinia, ar aptriušęs ir visko matęs pastatas yra regėjęs ir rinkimų, tačiau čia besidarbuojantys komisijos nariai įžvelgia ir vietos privalumų.

„Manau, kad tai yra pati saugiausia vieta Vilniaus mieste balsuoti, nes didžiulė erdvė, daug kabinų, atstumai dideli, tai prašom, visi atvykit visi balsuoti į Saulėtekio al. 26“, – teigia rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Nerija Stasiulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jau įprasta balsavimo vieta – savivaldybė. Eilių nėra. Kai kurie smarkiai baiminasi koronaviruso, dėvi ir pirštines:

„Kaip senas žmogus, bijau to užsikrėtimo. Nebijau mirties, bet nenoriu mirt nuo tos ligos. Tai saugojuosi.“

Kodėl balsuoja šiandien, o ne sekmadienį? Žmonės sako, nėra ko laukti:

„Reikia atlikti kuo skubiau pilietinę pareigą.“

Darbuotojai reguliuoja rinkėjų srautus, didesnių nesusipratimų ir čia esą nekyla.

„Būna neklaužadų, kurie neina nurodytu keliu, bet žmonės gal tiesiog nežino, bijo vaikščioti po tuos pastatus. Nes yra vienas įėjimas, kitas išėjimas“, – kalbėjo Šeškinės-Šnipiškių apygardos pirmininkė Eugenija Ibianskienė.

REKLAMA

O Kauno rotušėje paprastai būriuojasi jaunavedžiai ar atėjusieji jų pasveikinti. Tačiau šiandien didžiausia šventė – ne vestuvės, o rinkimai. Tarpduryje rankas pasipurškę dezinfekciniu skysčiu rinkėjai atitverta koridoriaus puse keliauja link balsadėžių:

„Labai gerai, ir laukti nereikėjo. Viską supratau, kas buvo.“

„Laisvesnė tokia diena, pirmadienis, užtat ir pasirinkau.“

„Savaitgalį galima leisti kitaip, turiu kitokių planų.“

Tiesa, neįgaliesiems čia patekti sunkoka, o ir kabinose jie norėtų daugiau šviesos.

„Tamsoka, kabinose tamsoka. Neįgaliajam pritaikyta, gera kabina, tačiau šviesos trūksta“, – sako Neįgaliųjų sąjungos pirmininkė Jolanta Beresnevičienė.

REKLAMA

Kauniečiai komisijos nariai tikėjosi ir didesnio rinkėjų aktyvumo. Iki 14 valandos čia pasirodė vos apie 300-us žmonių.

„Vangokai. O kaip bus toliau, kitas tris dienas, nedrįstu prognozuoti“, – pasakoja Aleksoto-Vilijampolės apygardos pirmininkas Juozas Bukelis.

Tiesa, kauniečiai turi ir dar vieną pasirinkimą – prie balsadėžių keliauti į Kultūros centrą. O Vilkaviškio gyventojai rinkti Seimo narių traukia į savivaldybę, kaip įprastai. Tik neįprastai higieniškai.

Dalį rinkėjų virusas gerokai gąsdina. Bet, sako, pareiga šaukia.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė kol kas nesiima vertinti, ar šiandien savo balsą atiduoti eina daugiau žmonių nei įprasta per išankstinį balsavimą. Tačiau žymesnių nesklandumų esą nefiksuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susidomėjimas yra nuo pirmosios akimirkos. Rinkėjai eina, laikosi saugaus atstumo, visi dėvi nosį ir burną dengiančias asmens apsaugos priemones. Praktiškai visi atsineša savo rašymo priemonę – tikrai reaguoja į mūsų rekomendacijas“, – teigia L. Matjošaitytė.

Žinoma, patiems rinkėjams, ar Vilniuje, ar Vilkaviškyje, svarbiau – ką naujo valdžioje atneš rinkimai:

„Deja, nelabai ko tikiuosi. Vėl tie patys valstiečiai, padalijo po 200 eurų pensininkams. Ir aš gavau, ir tuos 200 paaukojau. Kam jie man reikalingi, aš ir taip gerai gyvenu.“

„Aš Haufą esu skaitęs vaikystėj, pasakom netikiu. Gal kažkas tokio, žiūrėsim, ką išsirinksim.“

REKLAMA

„Pagal krikščioniškas vertybes. Yra kelios partijos, pasirinkau vieną.“

„Tikiuosi, kad bus geresnė negu dabar. Juk tam rinkimai ir skirti.“

Beje, kol kas ryžtu balsuoti nespindi 28 tūkstančių saviizoliacijoje esančių žmonių. Iš jų balsuoti iki šiol registravosi vos per du šimtus. Vyriausioji rinkimų komisija ragina suskubti registruotis – tik taip ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį sergantieji Covid-19 sulauks į duris besibeldžiančių skafandrais apsirengusių rinkimų komisijos narių.

Iš viso balso teisę šiuose Seimo rinkimuose turi beveik 2,5 mln. tautiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų