REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minsko reikalavimas Lietuvai ir Lenkijai atšaukti dalį diplomatų iš Baltarusijos nesuskaldys Europos Sąjungos vienybės režimo atžvilgiu, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Minsko reikalavimas Lietuvai ir Lenkijai atšaukti dalį diplomatų iš Baltarusijos nesuskaldys Europos Sąjungos vienybės režimo atžvilgiu, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA

„Tas žingsnis paskutinis – išpuolis prieš dviejų šalių ambasadas, viena vertus, dar labiau mažina diplomatijos galimybę, kita vertus – mėgina skaldyti Europos Sąjungą, bet akivaizdu, kad tai nepavyks. Išgirdau patikinimus iš Josepo Borrellio (Žozepo Borelio), kad tokie žingsniai tikrai nesuskaldys mūsų“, – sekmadienį BNS teigė ministras.

Anot jo, ES ir toliau reikalaus Minsko, jog būtų surengti laisvi rinkimai, paleisti politiniai kaliniai, nutrauktas smurtas prieš protestuojančius piliečius.

„Tai nekeičia pozicijos nei vienybės požiūriu, nei mūsų nuostatų požiūriu. (...) Akivaizdu visiems, išskyrus nueinančiai valdžiai Minske, kad dialogo reikia, nes kitaip jie neišeis iš tos aklavietės. Bet jie daro viską, kad jo nebūtų“, – sakė L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Taip ministras kalbėjo po pokalbio su Europos Sąjungos užsienio politikos vadovu J. Borrelliu, kuris sekmadienį pareiškė, kad Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos reikalavimas sumažinti diplomatų skaičių Lietuvos ir Lenkijos ambasadose Minske nulems tolesnę Baltarusijos valdžios izoliaciją.

REKLAMA

Minskas šeštadienį nurodė, kad penktadienį jos pareikštas raginimas sumažinti Lietuvos ir Lenkijos ambasadų diplomatinį personalą yra privalomas vykdyti. Be to, Baltarusijos užsienio reikalų ministerija informavo atšaukianti konsultacijoms savo ambasadorius iš Lietuvos ir Lenkijos.

L. Linkevičiaus teigimu, Baltarusija apie savo reikalavimais virtusius raginimus kol kas informavo tik žodžiu.

„Kadangi buvo pasiūlyta, tai mes taip ir išgirdom. Jei dabar jie teigia, kad čia ne siūlymas, o reikalavimas, tai lauksim, kaip jis atrodo. Paprastai būna atsiunčiama nota ir išdėstoma aiškiai. (...) Kol kas nieko nesame gavę“, – komentavo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį sutarė skelbti sankcijas Baltarusijai dėl politinės krizės šalyje. Tądien jas taip pat paskelbė JAV. Kiek anksčiau šią savaitę tą patį padarė ir Kanada bei Jungtinė Karalystė.

Baltarusijoje jau beveik du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų