REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pasaulį kamuojanti koronaviruso pandemija verčia griebtis neatidėliotinų sprendimų, ypač didelis dėmesys skiriamas žmonių higienos įpročiams. Viena svarbiausių priemonių, galinti sumažinti užsikrėtimo riziką, yra kaukių dėvėjimas. Tiesa, net ir naudojant šią apsaugos priemonę, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį į rekomendacijas, kurių nevalia ignoruoti.

Pasaulį kamuojanti koronaviruso pandemija verčia griebtis neatidėliotinų sprendimų, ypač didelis dėmesys skiriamas žmonių higienos įpročiams. Viena svarbiausių priemonių, galinti sumažinti užsikrėtimo riziką, yra kaukių dėvėjimas. Tiesa, net ir naudojant šią apsaugos priemonę, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį į rekomendacijas, kurių nevalia ignoruoti.

REKLAMA

Siekdami apsaugoti žmonių sveikatą, gydymo įstaigų specialistai pateikia svarbią informaciją, kaip kiekvienas gyventojas turėtų tinkamai dėvėti apsaugines kaukes, taip pat pabrėžia, kokios didžiausios klaidos yra daromos naudojant tokią apsaugos priemonę.

Ministerijos pastebėjimu, visuomenėje vis dar pasitaiko atvejų, kuomet apsauginės kaukės dengia tik dalį burnos, dažnai užmirštama kaip dažnai vertėtų keisti vienkartinę apsaugos priemonę.

REKLAMA
REKLAMA

SAM rekomenduoja, kad kiekvienas žmogus, dėvintis kaukę, privalo pilnai uždengti tiek burną, tiek nosį. Be to, siekiant užtikrinti aukščiausią saugumo lygį, negalima liesti naudojamą apsaugos priemonę rankomis, išskyrus tvirtinamuosius raištelius. Visgi, jeigu rankos turėjo sąlytį su kauke, vėliau jas svarbu kruopščiai nuplauti.

REKLAMA

Taip pat būtina atsiminti, kad vienkartinės kaukės nėra kasdienio naudojimo priemonė, galinti užtikrinti mūsų ir aplinkinių asmenų saugumą. Kaukėms sudrėkus, jas rekomenduojama keisti kas 4 valandas, o po kiekvieno naudojimo vertėtų išmesti.

Eksperimentavimas gali pakenkti

Ministerijai paskelbus būtinybę dėvėti kaukes, netruko paplisti ir skirtingos gudravimo priemonės – pradėtos kurti skylėtos kaukės, kurios yra tarsi aprangos detalė. Pastebima, kad tokie gudravimai nė kiek neapsaugo asmenų nuo koronavirusinės infekcijos.

Komercinės ar savo gamybos kaukės neturi būti dėvimos siekiant pagerinti savo asmeninį įvaizdį, be to, už netinkamų kaukių naudojimą taip pat galima patuštinti ir piniginę – bauda siekia nuo 500 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

SAM žmonėms dar kartą primena, kad pagrindinis kaukių dėvėjimo tikslas – apsaugoti ją dėvintį žmogų ir aplinkinius nuo koronavirusinės infekcijos. Ministerijai bendradarbiaujant su epidemiologais bei „Versli Lietuva“ ekspertais, padarytos išvados rodo, kad kaukės nebus veiksmingos, jeigu neatitiks nustatytų saugos normų.

Dėvintiems kaukes – svarbūs patarimai

Taip pat yra ir kita apsaugos priemonių alternatyva – tai medžiaginės kaukės. Iš audinio ar tekstilės tinkamai pagamintas nemedicinines kaukes lengva skalbti, taip pat galima dėvėti pakartotinai. 

Pasak medicinos ekspertų, norėdami dėvėti tokio tipo kaukę, svarbu, kad ji atitiktų pagrindinius saugumo kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir vienkartinės medicininės, taip ir medžiaginės kaukės privalo sudaryti fizinį barjerą, kuris neleistų oro lašeliams patekti į kvėpavimo takus per nosį, burną. Taip pat nemedicininės kaukės turėtų būti pagamintos iš trijų medžiagos sluoksnių – tankaus audinio arba dviejų sluoksnių su vidine kišenėle trečiam sluoksniui įsidėti. Kaukė turi būti vientisa, be skylių ar nepermatoma. Kaip jau buvo minėta anksčiau, taip pat svarbu, kad tokia apsaugos priemonė uždengtų nosį ir burną, priglustų prie veido.

Be to, nemedicininės kaukės vidinis sluoksnis turi būti pagamintas iš medžiagos, kuri galėtų sugerti drėgmę, o išorinė dalis greitai išgaruotų drėgmę. Tuo metu trečiasis kaukės sluoksnis naudojamas kaip filtras, kuris gali būti pagamintas iš tankios polipropileno medžiagos. 

REKLAMA

Taip pat svarbu neužmiršti, kad medžiaginę, nemedicininę kaukę reikia keisti, kai ji sudrėksta, o skalbti reikėtų ne rečiau kaip kartą per dieną karštame vandenyje su muilu ar skalbikliu. 

Daliai žmonių taikomos išimtys

Sveikatos apsaugos ministerija, įvertindama kaukių dėvėjimo naudą, taip pat atsižvelgia į tai, kad ne visi žmonės gali naudoti šią apsaugos priemonę, skirtą apsisaugoti nuo klastingos koronavirusinės infekcijos. 

Specialistų teigimu, išimtys dėl kaukių dėvėjimo gali būti taikomos žmonėms, turintiems negalią, pavyzdžiui, asmenims susiduriantiems su tam tikrais psichikos, kvėpavimo, autizmo spektro sutrikimais.

REKLAMA

Žmonės, kuriuos kamuoja jau įvardytos ar kitos sunkios sveikatos problemos, gali nedėvėti kaukių ar kitų kvėpavimo takų apsaugos priemonių laisvalaikio ir pramogų vietose, sporto varžybose ir renginiuose, oro uostuose, taip pat viešajame transporte, darbo vietoje.

Primenama, kad kiekvienas asmuo, susiduriantis su panašiomis sveikatos problemomis ir dėl to nenešiojantis apsauginės kaukės, kilus papildomiems klausimams iš skirtingų asmenų, kaip įrodymą turėtų pateikti neįgaliojo pažymėjimą.

Tuo metu žmonės, kurie susiduria su kitokia negalia, pavyzdžiui, judėjimo, ir turi galimybę dėvėti apsaugos priemones, turėtų ir toliau naudoti kaukes. Tiesa, galima ir kita apsaugos priemonių alternatyva – štai klausos negalią turintys asmenys raginami dėvėti apsauginius skydelius, o ne kaukes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SAM pabrėžia, kad viešose, uždarose vietose nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimas yra privalomas. Gyventojai raginami kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, naudoti dezinfekavimo priemones, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo. Labai svarbu rūpintis aplinkos higiena, dažnai vėdinti patalpas, kasdien valyti naudojamus paviršius tiek gyvenamojoje, tiek darbo vietoje. 

Pasireiškus ūminiams viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymiams, būtina likti namuose bei konsultuotis Karštąja koronaviruso linija (tel. 1808) arba susisiekti konsultacijai su savo šeimos gydytoju. Lankantis parduotuvėse, vaistinėse, turguose, kitose viešose atvirose ir uždarose vietose patartina laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių. 

REKLAMA

Po artimo sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga, izoliacija būtina namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos. Izoliavimosi taisyklių privaloma griežtai laikytis visą izoliavimosi laikotarpį. 

Būnant viešose vietose raginama vengti tiesioginio kontakto su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujama, taip pat, jei įmanoma, rekomenduojama vengti masinių susibūrimų. Prioritetą patariama skirti veikloms atvirose erdvėse, taip pat patariama atidėti keliones.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų