REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio akcijų indeksai smuko penktadienį pasklidus žiniai, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir pirmajai poniai Melaniai testais buvo patvirtintas užsikrėtimas koronavirusine infekcija COVID-19.

Pasaulio akcijų indeksai smuko penktadienį pasklidus žiniai, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir pirmajai poniai Melaniai testais buvo patvirtintas užsikrėtimas koronavirusine infekcija COVID-19.

REKLAMA

Žinia sukėlė naują politinę suirutę didžiausioje pasaulio ekonomikoje, likus vos mėnesiui iki prezidento rinkimų.

Sustiprėjusi suirutė nusmukdė JAV ateities sandorius, investuotojams nervingai laukiant Volstryto atidarymo 16.30 val. Lietuvos laiku.

Tuo tarpu pagrindiniai Europos indeksai smarkiai smuko prekybos sesijos pradžioje, prieš vėl sutvirtindami pozicijas.

Japonijos „Nikkei 225“ prekybos sesiją baigė 0,7 proc. nuosmukiu po to, kai išvakarėse birža buvo sustojusi dėl techninio gedimo, tuo tarpu dauguma kitų pagrindinių Azijos biržų užsidarė šventiniam savaitgaliui.

Naftos kainos sumenko dar 4 proc., padidindamos ketvirtadienį fiksuotą nuosmukį, rinkoje vyraujant didelei pasiūlai ir mažai paklausai „Politinis neapibrėžtumas“

REKLAMA
REKLAMA

„Su D.Trumpo diagnoze susijęs politinio neapibrėžtumo padidėjimas... neigiamai veikia akcijų ir ateities akcijų indeksų sandorių kainas bei stiprina tokius „saugiu prieglobsčiu“ laikomus aktyvus kaip jena, Šveicarijos frankas ir JAV doleris“, – naujienų agentūrai AFP banko „Rabobank“ analitikė Jane Foley.

REKLAMA

„Poveikio rinkimų kampanijai mastas priklausys nuo D. Trumpo sveikatos būklės“, – pridūrė ji.

Analitikė mano, kad „šuo metu yra pakankamai nežinomųjų, kurie galėtų paskatinti spėjimus, kad rinkimai gali būti visiškai kitokie nei tikėtasi vos prieš 24 valandas“.

74 metų D. Trumpo liga turės tiesioginių politinių pasekmių likus vos 31 dienai iki rinkimų dienos, nes prezidentas privalės atšaukti rinkimų kampanijai skirtas keliones, o tai padidins ir taip jau nemažą įtampą.

Baltųjų rūmų gydytojas pranešė, kad ir prezidentas, ir pirmoji ponia jaučiasi gerai, ir kad D. Trumpas eis prezidento pareigas „be trikdžių“.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas atliko testą po to, kai koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta prezidento artimai patarėjai Hope Hicks.

Teigiamas atsakymas reiškia, kad likus vos kelioms savaitėms iki vienų iš svarbiausių rinkimų, kurie kada nors vyko Jungtinėse Valtijose, D. Trumpas privalės laikytis karantino.

Investuotojų nuotaikos jau iki tol buvo pesimistinės dėl JAV įstatymų leidėjų negebėjimo susitarti dėl naujo ekonomikos skatinimo paketo, teigė prekiautojai.

Reaguoja ir naftos kainos

Etaloninių naftos rūšių kainų smukimas penktadienį sustiprėjo, pasauliui sužinojus, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir pirmajai poniai Melaniai testais buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad naftos kainų nuosmukis gali būti užfiksuotas antrą savaitę iš eilės, pažymi „Trading Economics“.

Gruodžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ penktadienį atpigo 1,76 JAV dolerio, arba 4,3 proc., iki 39,17 JAV dolerio už barelį, palyginti su ankstesnės sesijos pabaiga. Vienu metu šie sandoriai buvo nusileidę net žemiau 39 JAV dolerių už barelį ribos. 

Tuo tarpu lapkričio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies nafta Niujorko prekių biržoje (NYMEX) penktadienį prekiaujama po 37,02 JAV dolerio už barelį – 1,7 JAV dolerio, arba 4,39 proc. pigiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. 

REKLAMA

Investuotojų nuotaikas ir toliau temdo nerimas dėl paklausos, nepaisant to, kad trečiadienį JAV energetikos departamento duomenys parodė naftos atsargų mažėjimą šalyje trečią savaitę iš eilės, rašo „MarketWatch“.

„Naftos rinka negali atsikratyti nerimo dėl paklausos, nepaisant to, kad naftos pasiūla Jungtinėse Valstijose toliau mažėja“, – pažymėjo finansų bendrovės „Price Futures Group“ analitikas Philas Flynnas.

Pasak jo, „dėl užsitęsusio nerimo dėl mažos paklausos rinka mažiau kreipia dėmesio į atsargų mažėjimą“

Visų akys krypsta į D.Trumpą

„Stebime tam tikrą vengimą rizikuoti pasklidus žiniai apie D. Trumpą, nors kol kas matomi žingsniai yra gana kuklūs“, – naujienų agentūrai AFP teigė finansų maklerio bendrovės OANDA analitikas Craigas Erlamas.

REKLAMA

„Jei D. Trumpo sveikata pablogėtų, manau, sulauksime reikšmingesnių žingsnių, tačiau šiuo metu nėra jokių tokių ženklų“, – pridūrė jis.

Apie 13 val. Lietuvos laiku Didžiosios Britanijos FTSE 100 smuko 0,9 proc., Vokietijos DAX 30 – 0,9 proc., Prancūzijos CAC 40 – 0,7 procento.

O bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ sumenko 0,8 procento.

Pasaulio lyderiai linki pasveikti

Pasaulio lyderiai penktadienį linkėjo Donaldui Trumpui ir jo žmonai Melaniai greitai pasveikti, JAV prezidentui paskelbus, kad jiedu karantinuojasi, testais nustačius jiems koronavirusą.

Rusija

„Esu įsitikinęs, kad jūsų gyvybinė jėga, gera nuotaika ir optimizmas padės jums dorotis su šiuo pavojingu virusu“, – sakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio žodžius citavo Kremlius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, linkime prezidentui Trumpui greitai ir lengvai pasveikti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

PSO

Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas palinkėjo JAV pirmajai porai „visiškai ir greitai pasveikti“.

D. Trumpas išveda Jungtines Valstijas iš PSO, kaltindamas šią Jungtinių Tautų organizaciją netinkamai reagavus į koronaviruso pandemiją ir palaikant pernelyg glaudžius ryšius su Kinija.

ES

„Linkiu @realDonaldTrump ir @FLOTUS greitai pasveikti. COVID-19 yra mūšis, kuriame mes visi toliau kovojame. Kasdien. Nepriklausomai nuo to, kur gyvename“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, paminėdamas D. Trumpą ir M. Trump.

REKLAMA

JK

„Siunčiu geriausius linkėjimus prezidentui Trumpui ir pirmajai poniai, – tviteryje parašė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas. – Tikiuosi, jie abu greit pasveiks nuo koronaviruso.“

Pats B. Johnsonas balandžio mėnesį užsikrėtęs koronavirusu tris naktis praleido intensyviosios slaugos palatoje.

Vokietija

„Nusiunčiau Donaldui ir Melaniai Trumpams savo geriausius linkėjimus“, – kanclerės Angelos Merkel vardu sakė jos atstovas Steffenas Seibertas.

„Tikiuosi, kad jie pasveiks nuo koronavirusinės infekcijos ir netrukus bus vėl visiškai sveiki“, – sakiusi kanclerė.

NATO

„Geriausi linkėjimai @realDonaldTrump ir FLOTUS. Tikiuosi, jie abu greitai pasveiks nuo COVID-19“, – parašė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

REKLAMA

Indija

„Linkiu savo draugui @POTUS @realDonaldTrump ir @FLOTUS greitai pasveikti ir geros sveikatos“, – tviteryje linkėjo Indijos premjeras Narendra Modi.

Izraelis

„Kaip milijonai izraeliečių, Sara ir aš galvojame apie prezidentą Donaldą Trumpą ir pirmąją ponią Melanią Trump, ir linkime savo draugams greit visiškai pasveikti“, – savo ir žmonos vardu sakė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

Egiptas

„Nuoširdūs palinkėjimai greitai pasveikti JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir pirmajai poniai“, – sakė Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi.

Jis sakė norintis, jog pirmoji JAV pora „greitai įveiktų šį etapą ir susigrąžintų visišką sveikatą bei sveikatingumą, kad vėl galėtų vadovauti branginamoms JAV pastangoms kovoti su šiuo virusu visame pasaulyje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėja

„Drauge su Korėjos Respublikos žmonėmis mano žmona ir aš linkime jums ir pirmajai poniai greitai pasveikti. Taip pat norėtume perduoti savo nuoširdžius padrąsinimo ir paramos žodžius jūsų šeimai ir Jungtinių Amerikos Valstijų žmonėms“, – sakė prezidentas Moon Jae-inas.

Lenkija

„Mūsų linkėjimai greitai pasveikti mūsų draugams @realDonaldTrump ir @FLOTUS. Lenkija ir JAV įveiks sunkumus ir sėkmingai kovos su #COVID19“, – „Twitter“ parašė lenkų prezidentas Andrzejus Duda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų